Terug naar overzicht

AZ Vrouwen: Terugblik 2023, Rentree Eredivisie

Laatste Nieuws

29.12.2023

ZAANSTAD- Met ingang van het seizoen 2023-2024 keerde het vrouwenvoetbal terug bij AZ. De club verving in de zomer VV Alkmaar, dat toen ook uitkwam in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Voor AZ betekende dit een gloednieuw team met nieuwe speelsters en staf, waarmee ze de concurrentie aangaan met gevestigde namen als FC Twente Vrouwen en PSV Vrouwen. Onderstaand een overzicht van de eerste seizoenshelft.

Terug na 12 jaar
Vrouwenvoetbal was bij AZ niet geheel nieuw. De Alkmaarse club stond in 2007 samen met ADO Den Haag, sc Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht en Willem II aan de basis van de Eredivisie Vrouwen. Onder leiding van trainer Ed Engelkes werd AZ drie keer landskampioen. Ook nam de ploeg twee keer deel aan de UEFA Women’s Champions League. In de zomer van 2011 stopte het vrouwenvoetbal in Alkmaar vanwege de toenmalige financiële situatie. Met ingang van het seizoen 2023-2024 keerde het vrouwenvoetbal bij AZ terug na twaalf jaar afwezigheid.

Nieuwe sponsoren
De eerste sponsor van de AZ Vrouwen werd gevonden met het Amerikaanse Nike. Het wereldberoemde sportmerk zal tot media 2025 de wedstrijd- en trainingskleding verzorgen van het eerste elftal en de AZ Vrouwen Jeugdopleiding. Na Nike werden nog twee partijen aan de AZ Vrouwen verbonden. Zo werd Zemovi gepresenteerd als hoofdsponsor en is Innova Energie B.V. als shirtpartner verwelkomt.

Staf: Terugkeer Van der Gragt & hoofd jeugdopleiding
Bij een nieuw team hoort natuurlijk ook een vakbekwame staf. Zo werd onder andere International en ex-AZ’er Stefanie van der Gragt benoemd tot technisch manager van AZ Vrouwen, kwam er een Hoofd Jeugdopleiding in de vorm van Mitchell Meijer en heeft inmiddels Interim-Trainer Wouter de Vogel de leiding over het eerste elftal van de AZ Vrouwen.

Selectie: nieuwe speelsters
AZ nam bij de overname van VV Alkmaar ook het merendeel van de speelsters over. Veerle van der Most werd de eerste officiële speelster van het nieuwe AZ Vrouwen. Daarnaast werden ook speelsters van andere clubs aangetrokken. Zo kwamen Isa Dekker, Djoeke de Ridder en Annemiek Kruijthof over van respectievelijk KAA Gent, Ajax en SC Telstar. Tot slot besloot Desiree van Lunteren terug te keren in het betaald voetbal en dan wel bij de club waar het voor haar allemaal begon: AZ.

Isa Dekker verruilt KAA Gent voor AZ.

Veelbelovende start

De allereerste wedstrijd van de AZ Vrouwen in de Azerion Vrouwen Eredivisie leverde direct een punt op. Het doelpunt aan Alkmaarse zijde werd gemaakt door Floor Spaan. De volgende wedstrijd op het programma was een uitduel tegen SC Heerenveen. Dit leverde AZ haar eerste overwinning van het seizoen op en de ploeg hield tevens de nul.

Team in ontwikkeling
Vervolgens hadden de Alkmaarders het echter lastig en leverde confrontaties met ervaren ploegen als PSV, Ajax en Twente een reeks nederlagen op. In het voetballende spel en het teamgevoel zat echter een stijgende lijn. De speelsters raken steeds beter op elkaar ingespeeld en beginnen ook te wennen aan het leven als AZ-voetbalster.

Afsluiten met een overwinning
In de laatste competitiewedstrijd van 2023 namen de AZ Vrouwen het op tegen de nummer twee Fortuna Sittard. Op het eigen AFAS Trainingscomplex werden de Limburgers met 1-0 verslagen. AZ-spits Floor Spaan maakte de enige goal van de wedstrijd en zo wisten de Alkmaarders de eerste seizoenshelft winnend af te sluiten.


Eerstvolgende wedstrijd

De AZ Vrouwen zullen op 21 januari 2024 tegen PEC Zwolle hun eerste wedstrijd van het nieuwe jaar spelen. Dit duel zal plaatsvinden op het AFAS Trainingscomplex te Zaanstad. Informatie over de ticketverkoop volgt.