Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers | AZ - PSV

Laatste Nieuws

17.12.2023

ALKMAAR- AZ staat komende zondag tegenover PSV in de laatste Eredivisie-wedstrijd voor de winterstop. Het fluitsignaal klinkt om 20:00 uur in het AFAS Stadion. Alles wat je over dit duel moet weten lees je in onze rubriek Feiten & Cijfers.

AZ en PSV zijn in de Eredivisie al 89 keer tegen elkaar uitgekomen. Van deze ontmoetingen vonden er 44 plaats in Alkmaar, waarvan vijftien werden gewonnen en negen in een gelijkspel eindigden.

Van de laatste acht ontmoetingen met PSV won AZ er zes. Daarbij werd vier keer de nul gehouden. 

Laatste vijf ontmoetingen
2022-2023 | AZ - PSV 1-2 (Doelpunt: Karlsson)
2022-2023 | PSV - AZ 0-1 (Doelpunt: Pavlidis)
2021-2022 | PSV - AZ 1-2 (Doelpunten: Martins Indi en Karlsson)
2021-2022 | AZ - PSV 0-3
2020-2021 | AZ - PSV 2-0 (Doelpunten: Koopmeiners, Karlsson)

 

Geen van de laatste 25 Eredivisie ontmoetingen tussen AZ en PSV eindigde in een gelijkspel. Acht keer eindigde het in een overwinning voor AZ en zeventien keer voor de Eindhovenaren. Voor beide ploegen is het de langste reeks ooit zonder remise tegen een club.

PSV staat momenteel aan kop met vijftien gewonnen wedstrijden in de Eredivisie. AZ heeft komende zondag de kans om ervoor te zorgden dat de Eindhovenaren niet ongeslagen de winterstop in gaan.

AZ won sinds het seizoen 2021-2022 drie van de zes Eredivisiewedstrijden tegen teams die aan de start van de speeldag de koppositie innamen. Geen enkel ander team deed dit vaker dan één keer. 

Vangelis Pavlidis heeft in acht opeenvolgende Eredivisie-thuiswedstrijden gescoord sinds het begin van het seizoen, met in totaal elf goals. Scoort de Griek tegen PSV, dan evenaart hij het clubrecord van Ali El-Khattabi die in negen thuiswedstrijden op rij voor AZ in de Eredivisie scoorde.

Vangelis Pavlidis heeft in acht opeenvolgende thuiswedstrijden gescoord.

Op Kees Kist na, met 31 doelpunten, heeft Pavlidis de meeste goals gemaakt in een kalenderjaar voor AZ in de Eredvisie. De spits maakte in 2023 al 27 goals. 
AZ kwam in achttien van de negentien thuiswedstrijden voor de Eredivisie in het kalenderjaar 2023 tot scoren, met in totaal 50 goals. Alleen in 1978 (60) en 1980 (56) maakten de Alkmaarders meer thuisdoelpunten in een kalenderjaar.
Mathew Ryan heeft een uitstekend reddingspercentage van 78,2% dit Eredivisie-seizoen. Alleen PSV-keeper Walter Benítez heeft een hoger reddingspercentage: 79,3%. In verband met een blessure kan AZ tegen PSV echter geen beroep doen op de doelman. 
Het beste resultaat in eigen huis tegen PSV werd behaald in het seizoen 1976-1977. Destijds triomfeerde AZ met 4-0, dankzij doelpunten van Henk van Rijnsoever, Ronald Spelbos, Kristen Nygaard en Kees Kist.
De eerste keer dat AZ in het AFAS Stadion van PSV wist te winnen, was in het kampioensjaar 2008-2009. Na een moeilijke start van het seizoen werd tegen de Eindhovenaren de ommekeer gerealiseerd. De 1-0 overwinning betekende het begin van een indrukwekkende reeks van 28 ongeslagen wedstrijden.
Ruben van Bommel bracht zeven jaar van zijn jeugd door bij PSV. Ook Riechedly Bazoer was zes jaar actief in de jeugdopleiding van de club.
Pascal Jansen heeft heeft eveneens een verleden als trainer bij de Eindhovenaren. Jansen vervulde twee seizoenen lang de rol van trainer voor de Onder 19. Net zo lang stond hij aan het roer bij Jong PSV, alvorens hij de functie van Hoofd Jeugdopleiding ging bekleden.
Guus Til heeft de volledige jeugdopleiding doorgelopen bij AZ en kwam tot in totaal 96 wedstrijden in het eerste elftal. Daarbij wist hij 28 keer het net te vinden en gaf hij twaalf assists. 
In het duel met PSV in het seizoen 2018-2019 scoorde Til het enige doelpunt van de wedstrijd, wat resulteerde in een 1-0 overwinning voor de Alkmaarders. 


Boy Waterman heeft ook een verleden bij AZ. Gedurende zijn tijd in Alkmaar stond hij 50 keer op doel en behaalde 18 clean sheets.

Albert Gudmundsson, Zakaria Aboukhlal en Nick Viergever zijn - naast TIl en Waterman - de drie meest recente spelers die voor zowel PSV als AZ speelden. 

Andere spelers die zowel voor AZ als PSV actief waren op het veld zijn Roberto Verhagen, Oscar Moens, Jan Kromkamp, Danny Koevermans, Michael Lamey, Adil Ramzi, John Bosman, Philip Cocu, Hans Gillhaus, Hendrie Krüzen, Jonathan Mulder, Jan Nederburgh, Kenneth Pérez, Peter Ressel, Ronald Waterreus, Khalid Sinouh, Boy Waterman, Jeremain Lens, Roy Beerens, Dirk Marcellis, Simon Poulsen, Stijn Schaars, Héctor Moreno, Adam Maher, Derrick Luckassen, Rens van Eijden en Donny Gorter.

Trainers met een verleden als trainer of speler bij beide clubs zijn onder andere Wim Blokland, Hans Kraay, Ronald Koeman, Tonny Bruins Slot, Joop Brand, Dick Advocaat en Frits Soetekouw.

AZ wordt tegen PSV gesteund door een vol stadion. De reguliere kaarten zijn uitverkocht. 

 

Dennis Higler heeft zondag de leiding over AZ - PSV in de Eredivisie. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door Roy de Nas en Joost van Zuilen. Rob Dieperink is de vierde official. Clay Ruperti vervult de taak van VAR, geassisteerd door Erik Koopman.

Live
AZ - PSV wordt zondagavond om 20:00 afgetrapt in het AFAS Stadion. Het duel is live te zien via ESPN. De wedstrijd is tevens ook live te volgen via AZ Radio en uiteraard op de media-kanalen van AZ: Instagram, X en Facebook.