Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers | FC Utrecht - AZ

Laatste Nieuws

01.12.2023

ALKMAAR- De wedstrijd komende zondag tegen FC Utrecht begint om 16:45 uur Stadion Galgenwaard. Alles over dit duel lees je in de rubriek Feiten & Cijfers.

De confrontatie tegen FC Utrecht heeft zich al 85 keer eerder op het programma gestaan, waarvan 43 op vreemd terrein. Tijdens deze uitwedstrijden behaalden de Alkmaarders twaalf overwinningen en resulteerden elf wedstrijden in een gelijkspel.

AZ staat momenteel op de derde plek dit Eredivisie-seizoen met 29 punten. De opponent van aankomende zondag staat op de zestiende plek met twaalf punten. 

AZ is in de laatste vier wedstrijden ongeslagen tegen FC Utrecht in de Eredivisie.

De laatste keer dan FC Utrecht van AZ won in de Eredivisie in eigen stadion was in oktober 2018. Van de laatste acht ontmoetingen was dat de enige nederlaag in de competitie van de Alkmaarders. De andere zeven duels eindigden in een overwinning voor AZ (4x) of gelijk (3x).

Laatste vijf Eredivisie-ontmoetingen
2022-2023 | AZ - FC Utrecht 5-5 (Doelpunten: Hattrick Pavlidis, Dekker en M. de Wit)
2022-2023 | FC Utrecht - AZ 1-2 (Doelpunten: Sugawara en van Brederode)
2021-2022 | FC Utrecht - AZ 2-2 (Doelpunten: 2x Pavlidis)
2021-2022 | AZ - FC Utrecht 5-1 (Doelpunten: D. de Wit 2x, Pavlidis, Karlsson en Gudmundson);
2020-2021 | AZ - FC Utrecht 0-1

In het seizoen 1983-1984 behaalde AZ zijn grootste overwinning op bezoek bij Utrecht. Dankzij onder andere een hattrick van Kees 'Pier' Tol versloegen de Alkmaarders Utrecht met 1-7.

Denso Kasius heeft de jeugdopleiding van FC Utrecht doorlopen, maar tot een debuut kwam het niet voor de rechtsback. Na een uitleenbeurt aan FC Volendam en een transfer naar FC Bologna streek Kasius afgelopen zomer in Alkmaar neer. 

Ook Riechedly Bazoer heeft een verleden in Utrecht. Als speler van het Duitse VfL Wolfsburg werd de verdediger verhuurd aan de FC. In totaal speelde hij 14 officiële wedstrijden, waarin hij driemaal scoorde.

FC Utrecht-spelers Nick Viergever en Mats Seuntjens hebben beiden een lang verleden bij AZ. Viergever was in totaal vier seizoenen actief en speelde 163 wedstrijden. Seuntjens droeg het rood-witte shirt gedurende drie seizoenen en was van waarde in 118 wedstrijden.

Vangelis Pavlidis maakte voor AZ tegen geen ploeg meer Eredivisiegoals dan tegen FC Utrecht (6), in zijn 
eerste ontmoeting voor de Alkmaarders scoorde hij één keer, in zijn tweede twee keer en in zijn derde drie 
keer. 

AZ liet in de laatste twaalf Eredivisie-wedstrijden tegen een team dat de speeldag in het rechterrijtje begon 
geen enkel punt liggen (12 overwinningen) en kreeg in die reeks nooit meer dan één doelpunt per wedstrijd tegen (33 
voor, 4 tegen in totaal).

Slechts drie spelers (Joey Veerman, Calvin Stengs, Johan Bakayoko) zagen meer passes aankomen in de aanvallende final third dit Eredivisie-seizoen dan AZ-middenvelder Jordy Clasie (193). 

Alleen FC Utrecht maakte in 2023 meer Eredivisie-doelpunten in de eerste vijf minuten (5) dan AZ (4), geen 
enkel ander team was vaker dan twee keer zo vroeg trefzeker dit kalenderjaar. 

Niemand schoot dit Eredivisie-seizoen vaker op doel dan Vangelis Pavlidis: 30 keer.

David Møller Wolfe trok in het huidige Eredivisie-seizoen 221 sprints. Alleen sc Heerenveen-speler Mats Köhlert (230) en Excelsior-aanvaller Couhaib Driouech (255) deden dat vaker.

Yukinari Sugawara gaf dit Eredivisie-seizoen 31 passes waaruit een scoringskans uit ontstond. Alleen PSV'ers Johan Bakayoko (33) en Joey Veerman (39) deden dat vaker.

Spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder anderen: Joris van Overeem, Adam Maher, Joop Wildbret, Reinier Robbemond, Robin Nelisse, Adil Ramzi, Gerard Tervoort, Mark Verroen, Edo Ophof, Peter van der Waart, Hans Visser, Gijs Steinmann, Luc Nijholt, Simon Cziommer, Patrick van Diemen, Michael Lamey, Wim van der Horst, Ferdino Hernandez, Carlos Hasselbainck, Ruud Boymans, Jan Wuytens, Han Berger, Barry Hughes ( van Alkmaar '54). 

Wim van Hanegem, Dick Advocaat en John van den Brom hebben allen zowel een verleden als trainer bij AZ als bij Utrecht. Ronald Spelbos is als speler actief geweest bij AZ en later als trainer bij Utrecht. 

Met het officiele debuut van Jayden Addai tijdens de thuis wedstrijd tegen Volendam hebben sinds de oprichting van in 1967 in totaal 475 spelers minuten gemaakt voor AZ.

Erwin Blank heeft zondag de leiding over de wedstrijd tussen FC Utrecht en AZ. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door Rogier Honig en Patrick Inia. In utrecht is Martijn Vos de vierde official. Allard Lindhout is aangesteld als videoscheidsrechter, daarbij wordt hij geassisteerd dooor Maarten Ketting.

Live
Om 16:45 uur luidt het startsignaal komende zondag in de Galgenwaard. Het duel is live te zien via ESPN. Ook kun je de wedstrijd volgen via de social mediakanalen van AZ: AZ-Radio, Instagram, X en Facebook.