Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers HHC Hardenberg - AZ

Laatste Nieuws

19.12.2023

ALKMAAR- Voor AZ begint het TOTO KNVB Beker-avontuur met een wedstrijd tegen HHC Hardenberg. Woensdagavond om 20:00 uur wordt er afgetrapt op Sportpark De Boshoek. Alles over dit duel lees je in onze rubriek Feiten & Cijfers.

De wedstrijd tussen HHC en AZ is de 211e bekerwedstrijd in de historie van de Alkmaarders. 

Het wordt daarnaast de 55e wedstrijd van AZ in het jaar 2023. Nog nooit eerder speelde AZ zoveel wedstrijden in een kalenderjaar. 

In de eerste ronde van de beker wist HHC te stunten en Eredivisionist Heracles Almelo met 2-0 uit te schakelen.

HHC heeft al vaker voor een stunt in het bekertoernooi gezorgd. Zo werd in 2008 Go Ahead Eagles op strafschoppen verslagen, was in 2014 RKC Waalwijk het slachtoffer en in 2016 werd NEC geëlimineerd. 

Met die overwinning op NEC bereikte HHC destijds de kwartfinale van de beker. Daarin was toen AZ de tegenstander. Dankzij een doelpunt van Vincent Janssen wonnen de Alkmaarders met 1-0. Dit is de enige ontmoeting tussen beide teams ooit. 

 

HHC heeft van de voorgaande tien bekerontmoetingen met profclubs liefst vier gewonnen. Echter wonnen de Hardenbergers nog nooit twee keer op rij van een profclub. 

Vangelis Pavlidis was trefzeker in elk van zijn laatste vier uitwedstrijden in de beker. Hij kan de eerste AZ'er worden die vijf uitwedstrijden op rij trefzeker is in de beker sinds Wout Weghorst in 2017. 

AZ bereikte in elk van de afgelopen vijftien seizoenen de achtste finale van de beker. 

De Alkmaarders wonnen de laatste 27 wedstrijden tegen amateurclubs in het toernooi allemaal. 

 

AZ's laatste bekerwedstrijd tegen een amateurploeg was Groene Ster in 2019 (3-0). Onder andere Dani de Wit was destijds trefzeker.

 

Hardenberg is een stad in de provincie Overijssel met zo'n 20.000 inwoners. 

De wedstrijd wordt gespeeld op Sportpark De Boshoek. Het sportcomplex biedt plek aan zo'n 4.500 toeschouwers. 

Er was veel vraag voor tickets voor deze wedstrijd. Er was enkel verkoop op de club, maar binnen één avond waren alle beschikbare tickets al weg. 


AZ wordt in Hardenberg gesteund door een vol uitvak van driehonderd man. 

Radio-dj Edwin Evers is geboren in Hardenberg en groot fan van HHC. Ook toen HHC op bezoek kwam in Alkmaar in 2016 was hij aanwezig. 

 

De meest bekende speler aan de kant van HHC Hardenberg is waarschijnlijk Jesper Drost. Van alle ploegen in het betaald voetbal waar hij minstens drie keer tegen speelde won hij alleen nooit van AZ. Van dertien duels verloor hij er negen, vier keer werd het gelijk. 

Joerie Church en Raymond Gyasi van HHC doorliepen beide de AZ Jeugdopleiding. Beiden maakten tenminste één keer deel uit van de wedstrijdselectie van AZ 1, maar kwamen niet tot hun debuut in het eerste. 

Bij AZ zal Rome-Jayden Owusu-Oduro zijn bekerdebuut gaan maken, zo verklapte Pascal Jansen dinsdag. De doelman is weer fit en zal in de basis beginnen. Owusu-Oduro had tegen Legia Warschau zijn officiële debuut in AZ 1 gemaakt. 

 

Owusu-Oduro zal tegen HHC zijn bekerdebuut gaan maken.


De leiding op Sportpark De Boshoek is in handen van scheidsrechter Robin Hensgens. Hij wordt bijgestaan door assistent-scheidsrechters Richard Polman en Michael Osseweijer. Martijn Vos vervult de rol van vierde official.

Live
De wedstrijd is live te zien op ESPN en kan ook worden gevolgd via AZ Radio en de mediakanalen van AZ: Instagram, X en Facebook.