Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers | Jaaroverzicht 2023

Laatste Nieuws

30.12.2023

ALKMAAR- Het jaar 2023 nadert zijn einde. In dit jaaroverzicht blikken we daarom terug op het afgelopen kalenderjaar, waarin AZ een recordaantal wedstrijden speelde. Hoeveel doelpunten werden er gemaakt en welke spelers debuteerden? Dat en nog veel meer lees je in Feiten & Cijfers.

In 2023 kwam AZ 55 keer in actie. Nog nooit speelde AZ zoveel wedstrijden in een kalenderjaar. 

Van die 55 wedstrijden speelde AZ 36 competitiewedstrijden, drie bekerwedstrijden en zestien UEFA Europa Conference League-wedstrijden. 

In de Conference League kende AZ een succesvolle campagne waarbij het tot de halve finales kwam. Onder andere S.S. Lazio en RSC Anderlecht werden op spectaculaire wijze uitgeschakeld door de Alkmaarders. 


Op 7 januari maakte Vangelis Pavlidis het eerste doelpunt van het jaar in een thuisduel met Vitesse. Het laatste doelpunt van het jaar werd gemaakt door Ruben van Bommel tegen HHC Hardenberg. 

AZ kwam in 2023 tot 111 doelpunten. Daarvan maakte Pavlidis er 36. 

In 2023 maakte Pavlidis in de Eredivisie liefst 27 goals. Alleen Keest Kist wist meer Eredivisie-goals in een kalenderjaar te maken: 31. 


Met 33 punten staat AZ op de vierde plek in het Eredivisie-seizoen 2023-2024. De ploeg van Pascal Jansen zit ook bij de laatste zestien teams in de TOTO KNVB Beker. 

Het jaar 2023 was ook het jaar waarin Bruno Martins Indi na een jaar blessureleed terugkeerde op het veld. In onderstaande AZ TV-Special blikt de aanvoerder terug op die lastige periode en de eerste seizoenshelft van 2023-2024. 


AZ reisde in 2023 af naar meerdere landen. Zo werden Spanje, Italië, België, Engeland, Andorra, Noorwegen, Bosnië en Herzegovina en Polen bezocht.

In 2023 deed Pascal Jansen een beroep op 37 verschillende spelers. Yukinari Sugawara maakte de meeste speelminuten. De verdediger stond in totaal 4.830 minuten op het veld. 

Vijf spelers uit de AZ Jeugdopleiding maakten dit kalenderjaar hun officiële debuut in AZ 1: Wouter Goes, Mexx Meerdink, Dave Kwakman, Jayden Addai en Rome-Jayden Owusu-Oduro. 


Sugawara creëerde in 2023 in de Eredivisie liefst 60 kansen. Daarmee staat hij in de top 8 van de Eredivisie als het gaat om meest gecreëerde kansen. De rechtsback is de enige verdediger in de lijst. 

In 2023 gaf Jordy Clasie 1.911 succesvolle passes. Alleen Dávid Hancko en Lutsharel Geertuirda gaven meer succesvolle passes. 

Mathew Ryan kwam in 2023 over naar AZ en hield in de Eredivisie al dertien keer zijn doel schoon. Alleen Walter Benítez en Lars Unnerstall behaalden meer clean sheets. 


In 2023 nam AZ afscheid van een aantal spelers. Tijjani Reijnders, Milos Kerkez, Jesper Karlsson, Sam Beukema, Pantelis Hatzidiakos, Yusuf Barasi, Jelle Duin, Mees Bakker en Zinho Vanheusden verlieten de club. Peer Koopmeiners, Zico Buurmeester en Peter Vindahl maakten op huurbasis de overstap naar Almere City FF, PEC Zwolle en Sparta Praag. 

Daartegenover stonden een aantal nieuwe gezichten die AZ in 2023 mocht verwelkomen. Mathew Ryan, Alexandre Penetra, Ibrahim Sadiq, Denso Kasius, David Møller Wolfe, Ruben van Bommel en Tiago Dantas (huurbasis) maakten een transfer naar AZ. 

Het vrouwenvoetbal keerde in 2023 terug bij AZ nadat de licentie van VV Alkmaar werd overgenomen. De AZ Vrouwen komen uit in de Azerion Vrouwen Eredivisie, waar ze momenteel de negende plek bezetten. 

Met de winst van de UEFA Youth League wist AZ in 2023 geschiedenis te schrijven. De ploeg van trainer Jan Sierksma werd de eerste Nederlandse club ooit die dit prestigieuze jeugdtoernooi heeft gewonnen. De finale in Stade de Geneve werd overtuigend met 5-0 gewonnen van Hajduk Split. Aansluitend vond een huldiging op het Waagplein in Alkmaar plaats. 


Van 2 tot en met 6 januari gaat AZ op trainingskamp naar Spanje. Op zaterdag 13 januari wordt de eerste officiële wedstrijd van het jaar 2024 gespeeld. AZ neemt het dan in een uitwedstrijd op tegen FC Twente. 

Bronnen: Opta, Eredivisie, ESPN, André Liefaard (statisticus AZ).