Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers Legia Warschau - AZ

Laatste Nieuws

14.12.2023

ALKMAAR- AZ en Legia Warschau ontmoeten elkaar donderdagavond in Polen voor de laatste groepswedstrijd van de UEFA Europa Conference League. De topwedstrijd gaat om 18:45 uur van start, waarin gestreden wordt om de tweede plaats in de groep. Alle details over deze wedstrijd vind je in onze rubriek Feiten & Cijfers.

Legia en AZ bepalen in een rechtstreeks duel wie het tweede ticket voor de knock-outfase van de Conference League bemachtigd. De Alkmaarders moeten winnen in Warschau, de Polen hebben genoeg aan een gelijkspel. Aston Villa FC is al groepswinnaar, terwijl HSK Zrinjski is uitgeschakeld.

Het vorige treffen tussen AZ en Legia Warschau vond plaats op 5 oktober in het AFAS Stadion. Dankzij een doelpunt van Vangelis Pavlidis bleven de drie punten in Nederland.


Legia heeft beide thuiswedstrijden in de groepsfase van de Conference League gewonnen. De laatste keer dat de club alle thuiswedstrijden in één Europese groepsfase won was in het seizoen 2014-2025 tijdens de Europa League.

AZ toont een indrukwekkende passnauwkeurighed in de Conference League, met een percentage van 79,3%. Wat slechts door vier andere teams is overtroffen. Legia staat in dit klassement op de negentiende plek met een passnauwkeurigheid van 73,4%.

Yukinari Sugawara heeft deze Conference League twaalf succesvolle voorzetten afgeleverd. Alleen Farès Chaïbi van Eintracht Frankfurt gaf er meer met dertien. De rechtsback van AZ heeft dit toernooi 52 passes naar de vijandelijke zestienmeter gestuurd, slechts twee spelers hebben meer passes in dat gebied verstuurd.

Vangelis Pavlidis maakte dit seizoen in 21 wedstrijden in de Eredivisie en de Conference League evenveel doelpunten.

 

Pavlidis deelt momenteel de toppositie als topscorer allertijden in de Conference League met Arthur Cabral, beide met twaalf doelpunten. De spits behaalde die mijlpaal met vier doelpunten in het seizoen 2021-2022, gevolgd door vijf in 2022-2023 en drie in 2023-2024. Bovendien is de Griek de recordhouder voor meeste goal involvements in de geschiedenis van het toernooi, met in totaal veertien (twaalf doelpunten en twee assists).

Bruno Martins Indi heeft dit toernooi 79 aangekomen passes gegeven, daarmee staat de verdediger op de derde plek in het klassement.

Legia heeft in het verleden verschillende ontmoetingen gehad met Nederlandse clubs. Tegen zowel Ajax, Feyenoord en PSV werd verloren, waarbij de Polen niet wisten te scoren. De enige succesvolle ontmoeting was met FC Utrecht in het seizoen 2002-2003.

AZ stond slecht één keer eerder tegenover een Poolse tegenstander. In duel met Amica Wronki behaalden de Alkmaarders een 1-3-overwinning, dankzij doelpunten van Barry van Galen, Martijn Meerdink en Stijn Huysegems.

De aanvoerder van Legia, Josue Pesqueira heeft niet alleen deelgenomen aan het Europese duel met AZ, maar heeft ook eerder tegen het team uit Alkmaar gespeeld. In het seizoen 2010-2011 was de Portugees in dienst bij VVV-Venlo en speelde hij tegen de Alkmaarders. 

Mattias Johansson heeft in zijn verleden voor zowel AZ als Legia gevoetbald. Tussen 2012 en 2017 was hij actief bij AZ, na verschillende buitenlands avonturen heeft hij twee seizoenen (2021-2023) gespeeld bij Legia. Op dit moment is de Zweed niet verbonden aan een club. 

Mattias Johansson in AZ-shirt (2015).

 

In het eigen land kent Legia veel successen. De club is maar liefst vijftien keer landskampioen geworden, heeft twintig keer de Poolse beker veroverd en vijf keer beslag gelegd op de Poolse Supercup .

Legia heeft de afgelopen jaren regelmatig deelgenomen aan Europese competities en heeft daarbij respectabele resultaten behaald. In het seizoen 2016-2017 werd Legia ingedeeld in de zogenaamde 'poule des doods' van de Champions League, met Real Madrid, Borussia Dortmund en Sporting Clube de Portugal. Legia leverde een indrukwekkende prestatie door 3-3 gelijk te spelen tegen Real Madrid en wist Sporting CP te verslaan, waardoor Legia als derde eindigde.

In verband met blessures zijn Mathew Ryan, Sven Mijnans, Mayckel Lahdo en Mees de Wit afwezig richting Polen. Tristan Kuijsten maakt zijn debuut bij de A-selectie. 

 

De wedstrijd staat onder leiding van een scheidsrechtersteam afkomstig uit Oostenrijk. Harold Lechner leidt de wedstrijd op het veld, bijgestaan door assistent-scheidsrechters Andreas Heidenreich en Maximilian Kolbitsch. Julian Weinberger neemt de rol van vierde official op zich. De VAR van dienst is Manuel Schuettengruber, Andreas Heiss assisteert hem daar bij.

Harold Lechner heeft eerder de leiding gehad tijdens AZ - FK Partizan in het seizoen 2015 voor de Europa League. Destijds maakten ook Andreas Heidenrech, Maximilian Kolbitsch en Julian Weiberger deel uit van het arbitrageteam.

Live
Legia Warschau - AZ gaat donderdagavond om 18:45 uur van start. De wedstrijd is te zien op Veronica en te volgen via de social media-kanalen van AZ: Instagram, Facebook en X.