LEEUWARDEN- Jong AZ boekte vrijdagavond een overwinning op SC Cambuur. De ploeg van trainer Jan Sierksma kwam in Leeuwarden vroeg aan de leiding door een treffer van Ricuenio Kewal. Na de pauze kwam de thuisploeg op gelijke hoogte en bleven de ploegen lang in balans. In de 85e minuut was daar echter opnieuw Kewal die toesloeg en de bezoekers een driepunter bezorgde: 1-2.

De Alkmaarders kenden in Leeuwarden een sterke start, want na tien minuten bolde het net al. Na een steekpass van Mexx Meerdink had Kewal op de rechterflank veel ruimte. De aanvaller stoomde op naar het doel, kapte de keeper uit en drukte af: 0-1.

Op aangeven van Mexx Meerdink produceert Ricuenio Kewal de openingstreffer.

De lat
Cambuur - de vorige club van Jong AZ-trainer Jan Sierksma - werd hierdoor wakker geschud en was in de daaropvolgende fase veel op de helft van de bezoekers te vinden. Dat resulteerde aanvankelijk alleen in dreiging, totdat oud-AZ'er Fedde de Jong in de achttiende minuut aan de bal kwam. De middenvelder zocht van buiten het strafschopgebied de kruising, maar raakte de lat.

Doorstaan
De beloften wisten deze lastige minuten te doorstaan en kregen hierna weer grip op het spel. De ploeg kwam meermaals goed onder de Friese druk vandaan en kwam in de 32e minuut weer tot een grote kans. Uit een vrije trap kreeg Finn Stam zijn hoofd tegen de bal, maar kopte hij naast.

Reflex Kuijsten
In de 36e minuut was Cambuur weer gevaarlijk. Jong AZ kreeg een voorzet niet goed weggewerkt, waarna Michael Breij - eveneens een oud-AZ'er - van dichtbij dacht te scoren. Keeper Tristan Kuijsten - die maandag zijn profdebuut maakte - had echter een knappe reflex in huis en tikte de bal over.

Gelijke hoogte
Kort na de pauze kwam de thuisploeg alsnog op gelijke hoogte. Na een voorzet van Remco Balk was Milan Smit trefzeker: 1-1. Cambuur kreeg niet veel later opnieuw een goede kans om te scoren. Breij probeerde het in de korte hoek, Kuijsten lag in de weg.

Tijdelijke staking
Het luidruchtige thuispubliek liet zich in de 54e minuut van zijn slechtste kant zien. Nadat zij het niet eens waren met een beslissing van de scheidsrechter werden voorwerpen op het veld gegooid. Resultaat: een tijdelijke staking van de wedstrijd.

Kans Uldrikis
Na ruim twintig minuten werd het duel hervat. De eerste kans was weer voor de Friezen. De Jong gaf een strakke voorzet op Roberts Uldrikis, waarna de bal via een Jong AZ-been naast ging. Kuijsten moest in de 63e minuut weer in actie komen, toen Breij een vlammend afstandsschot in de benen had. De goalie tikte de bal over.

Kans Dekkers
Het antwoord op laatstgenoemde mogelijkheid was van Sem Dekkers. De linksachter werd in de Cambuur-zestien vrijgespeeld en kon schieten: redding Van Osch.

Sem Dekkers ziet Yanick van Osch zijn schot keren.

Verrassende voorzet
In de 85e minuut was daar plots de tweede Alkmaarse goal. Na een slimme steekpass van Kees Smit kwam Meerdink in de hoek van het veld aan de bal. De spits verraste de Cambuur-defensie met een strakke voorzet op Kewal, die zijn tweede van de avond maakte: 1-2.

Forceren
In de slotfase gooide Cambuur alles op de aanval om een nieuwe gelijkmaker te forceren. De talenten uit Alkmaar bleven echter overeind en sleepten de overwinning uit het vuur.

SC Cambuur - Jong AZ 1-2 (0-1)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling SC Cambuur: Yanick van Osch; Marco Tol, Floris Smand (87 Marcel Schaapman), Leon Bergsma (68. Jeremy van Mullem), Sekou Sylla; Remco Balk (83. Wiebe Kooistra), Michael Breij (75. Youns El Hilali), Daniël van Kaam, Fedde de Jong (68. Jhondly van der Meer), Milan Smit; Roberts Uldrikis.

Opstelling Jong AZ: Tristan Kuijsten; Jurre van Aken, Finn Stam, Maxim Dekker, Sem Dekkers; Dave Kwakman, Kees Smit (88. Loek Postma), Lewis Schouten; Ricuenio Kewal, Mexx Meerdink, Ro-Zangelo Daal.

Scoreverloop: 10. Kewal 0-1, 47. Milan Smit 1-1, 85. Kewal 1-2.
Gele kaarten: Breij, Smand, Van Kaam, Tol (SC Cambuur), Dekker, Daal, Meerdink (Jong AZ).