Terug naar overzicht

Jong AZ naar Cambuur Stadion

Laatste Nieuws

15.12.2023

ZAANSTAD- Voor Jong AZ staat vrijdag het laatste uitduel van 2023 op de rol. De formatie van Jan Sierksma reist dan af naar Leeuwarden voor een krachtmeting met SC Cambuur. De aftrap in het Cambuur Stadion is om 20:00 uur.

De beloften moesten maandag tegen FC Den Bosch genoegen nemen met één punt. Op het AFAS Trainingscomplex bleef de brilstand op het scorebord staan. 



Debuut en clean sheet
Tristan Kuijsten maakte tegen de Bosschenaren zijn profdebuut. De doelman van AZ Onder 18 begon in de basis en hield zijn doel schoon. 

Drie goals
Aanstaande tegenstander SC Cambuur boekte wel een zege. Op bezoek bij De Graafschap werd met 2-3 gewonnen. Michael Breij, Marco Tol en Roberts Uldrikis maakten de goals voor de Friezen. 

Weg omhoog
Na een matige seizoenstart heeft Cambuur de weg omhoog gevonden. De ploeg van trainer Henk de Jong is de laatste acht competitieduels al ongeslagen en won er daarvan vijf. Tussendoor werd ook een bekerduel met MVV Maastricht (4-1) gewonnen. Cambuur staat momenteel op een vijfde plaats met 31 punten.

De Jong
Fedde de Jong maakte deze zomer de overstap van Jong AZ naar Friesland. De twintigjarige middenvelder kwam in 2016 van FC Uitgeest naar de AZ Jeugdopleiding. Op 2 november 2020 maakte hij bij Jong AZ zijn profdebuut. In totaal speelde hij 78 duels voor de beloften. Ook maakte hij zijn entree in de Alkmaarse hoofdmacht. Dat deed hij in de UEFA Europa Conference League tegen FK Tuzla City. De Jong viel in bij een 0-3 voorsprong en zorgde daarna zelf voor de vierde treffer. 

Youth League
De Uitgeester leverde ook een grote bijdrage aan AZ's eindzege in de UEFA Youth League. Hij speelde mee in de topwedstrijden tegen Rode Ster Belgrado, FC Barcelona, Real Madrid, Sporting CP en Hajduk Split. In de met 5-0 gewonnen finale tegen laatstgenoemde tegenstander was hij goed voor een assist.

 

Breij en Bergsma
Naast De Jong hebben ook Breij en Leon Bergsma een verleden in de AZ Jeugd. Eerstgenoemde was van 2010 tot 2016 actief in de Alkmaarse opleiding. Bergsma van 2018 tot 2020. 

Sierksma
Jong AZ-trainer Sierksma heeft op zijn beurt een verleden bij SC Cambuur. De Dokkumer kwam in 2020 vanuit die club naar de AZ Jeugdopleiding.

Kalenderjaar
Het treffen met SC Cambuur is voor Jong AZ de laatste uitwedstrijd van dit kalenderjaar. Volgende week zaterdag komen de Alkmaarders nogmaals in actie - om 14:00 uur thuis tegen ADO Den Haag - voordat de winterstop begint. 

Mihálik en Goudmijn
Jong AZ en SC Cambuur stonden in competitieverband acht keer eerder tegenover elkaar. Zeven daarvan eindigde in een Friese overwinning. Jong AZ won één keer. Dat was op 4 februari 2019. Ondřej Mihálik en Kenzo Goudmijn maakten de goals in de 2-1 overwinning. 


Arbiter
Wouter Wiersma is vrijdag de scheidsrechter. De arbiter wordt langs de lijnen geassisteerd door Mark Janssen en Robert Kunst. Gerbert Stegeman is de vierde official. 

Live
De wedstrijd is te volgen via het Threads- en X-account van AZ. Ook zit het in het schakelprogramma van ESPN, waar later die avond highlights te zien zijn. 

Programma Keuken Kampioen Divisie
Vrijdag: 
ADO Den Haag - NAC Breda
SC Cambuur - Jong AZ
FC Den Bosch - De Graafschap
FC Emmen - Roda JC
Jong FC Utrecht - FC Eindhoven
Jong PSV - Jong Ajax
MVV Maastricht - FC Groningen
SC Telstar - FC Dordrecht
TOP Oss - VVV-Venlo
Willem II - Helmond Sport