Terug naar overzicht

AZ achter gesloten deuren tegen Lech Poznań

Laatste Nieuws

15.07.2023

ALKMAAR- AZ oefent zaterdagmiddag (15:00 uur) achter gesloten deuren tegen Lech Poznań. Het affiche in een weerzien met oud-trainer John van den Brom, die nu eindverantwoordelijke is bij de Poolse club. Ondanks dat de oefenwedstrijd achter gesloten deuren wordt afgewerkt, kun je deze via een livestream op AZ.nl bekijken.

Lech Poznań is de derde oefenpartner van AZ in de voorbereiding op het seizoen 2023-2024. In de eerste oefenpot werd Oekraïens kampioen Shakhtar Donetsk op 3-3 gehouden. Tijdens het trainingskamp in De Lutte werd op het veld van VC Fleringen Standard Luik met 4-3 verslagen.

Van den Brom
De trainer van Lech Poznań is geen onbekende in Alkmaar. Van den Brom kwam in het najaar van 2014 naar de club uit Alkmaar en zou bijna vijf jaar later afzwaaien als de langstzittende oefenmeester in de clubhistorie. In totaal stond hij bij 216 officiële wedstrijden langs de lijn als trainer. Na zijn laatste wedstrijd als trainer van AZ werd hij door RvC-voorzitter René Neelissen benoemd tot Lid van Verdienste. De assistent-trainer van Van den Brom is ook een oud-AZ'er: Denny Landzaat. 

Van den Brom bij zijn laatste wedstrijd als AZ-trainer / Foto: Ed van de Pol

Ekstraklasa
Voor Lech is het treffen met AZ de laatste horde richting de start van de Poolse competitie. De ploeg met de bijnaam Kolejorz (de spoorwegmannen) treft op 22 juli Piast Gliwice tijdens de seizoenouverture van de Ekstraklasa. 

Conference League
Donderdag 27 juli beginnen de Polen aan de tweede voorronde van de UEFA Europa Conference League. In een tweeluik is het Litouwse FK Kauno Žalgiris de tegenstander. In het afgelopen seizoen reikte Lech Poznań tot de kwartfinales van het Europese toernooi. Daarin bleek de latere finalist AFC Fiorentina te sterk. Wel werd er geschiedenis geschreven, want door zich bij de laatste acht te scharen, was Lech de eerste Poolse ploeg sinds 1991 die een Europese schifting overleefde na de kerstdagen.

Amica Wronki
In zekere zin speelde AZ één officiële wedstrijd tegen het huidige Lech Poznan. De ploeg speelt namelijk sinds 2006 op de licentie van Amica Wronki en die club was in 2004 de tegenstander van AZ in Group F van de UEFA Cup. Het team van Co Adriaanse won met 1-3 in Stadion Główny, mede door goals van Barry van Galen, Martijn Meerdink en Stein Huysegems. 

Live
AZ - Lech Poznan begint zaterdag om 15:00 uur en is live te zien op AZ.nl. Bij de livestream verzorgt Rob Mooij het commentaar.