Terug naar overzicht

AZ naar België voor Brugse Metten

Laatste Nieuws

21.07.2023

ALKMAAR- AZ speelt zaterdag tegen het Belgische Club Brugge tijdens de traditionele Brugse Metten. De wedstrijd is het afsluitende oefenduel van Blauw-Zwart in het Jan Breydelstadion voordat de Belgische competitie van start gaat.

De wedstrijd in België betekent de eerste oefenwedstrijd over de landsgrenzen van AZ deze oefencampagne. Na duels met Shakhtar Donetsk (3-3), Standard Luik (4-3), Lech Poznań (4-0) en Norwich City FC (1-1) is Club Brugge de vijfde tegenstander voor de ploeg van Pascal Jansen.

Trainer
Club Brugge eindigde afgelopen seizoen op de vierde plaats in de Belgische Jupiler Pro League. Na een voor Blauw-Zwart enigszins teleurstellend seizoen, stelde het eind mei een nieuwe trainer aan: Ronny Deila. De Noor won in het verleden de beker (2010) en landstitel (2013) met Strømgodset IF in zijn thuisland. Met de Schotse topclub Celtic FC was hij tussen 2014 en 2016 goed voor onder meer twee kampioenschappen. Via Vålerenga IF belandde Deila bij New York City FC, waar hij in 2021 de Major League Soccer won. Het afgelopen seizoen was hij trainer van Standard Luik.

Vetlesen
Een andere Noorse aanwinst voor Club Brugge is Hugo Vetlesen. De 23-jarige middenvelder kwam deze zomer over van FK Bodø/Glimt. Daarnaast versterkte Club zich met de Braziliaanse aanvaller Igor Thiago, die overkwam van het Bulgaarse PFK Ludogorets. Tegenover de komst van het tweetal stond onder meer het vertrek van Noa Lang. De Club Brugge Player of the Year tekende bij PSV.

Sowah
Bij de ploeg uit Noord-België staat ook een oud-AZ'er onder contract: Kamal Sowah. De aanvaller uit Ghana speelde in het seizoen 2021-2022 elf wedstrijden voor de Alkmaarders. Het afgelopen voetbaljaar was hij een vaste waarde in Brugge. Hij kwam in 53 duels in actie. Toch was hij ook nog even in het AFAS Stadion te bewonderen. Tijdens de memorabele zege op RSC Anderlecht in de achtste finales van de Conference League zat hij op de tribune en ontmoette zijn oude ploeggenoten na afloop.

Sowah en Kerkez in de kleedkamer na de zege op Anderlecht / Foto: Ed van de Pol

Youth League
Een andere naam in de Club Brugge-selectie die wellicht een belletje laat rinkelen is Víctor Barberà. De 18-jarige Spanjaard kwam onlangs over van FC Barcelona en speelde mee in de Youth League-wedstrijd tussen Barça en AZ in de achtste finales van het jeugdequivalent van de Champions League (0-3).

Brugs verleden
Aan Alkmaarse zijde zijn twee spelers te vinden met een verleden bij Club Brugge. Doelman Mathew Ryan stond tussen 2013 en 2015 liefst 102 keer onder de lat. AZ-aanvoerder Jordy Clasie droeg het shirt van Club in het seizoen 2017-2018 25 keer (1 goal), toen als huurling van Southampton.

Einde voorbereiding
De wedstrijd tegen AZ is voor de Belgen de laatste test richting de start van de Pro League en de UEFA Europa Conference League. De ploeg uit West-Vlaanderen verloor tijdens hun voorbereiding van Feyenoord (0-2), maar wist ook viermaal te winnen. De meest opmerkelijke zege was woensdagavond. Toen werd KFC Heist met duizelingwekkende cijfers verslagen: 0-22.


Brugse Metten

Het is niet voor het eerst dat AZ meedoet aan de Brugse Metten, dat vroeger een mini-toernooi was met vier ploegen. In 1978 wonnen de Alkmaarders De Goedendag-trofee door Ipswich Town FC te verslaan in de finale. John Burley (eigen doelpunt) en Kees Kist (strafschop) verzorgden de goals: 2-0.

AZ won in 1978 de Brugse Metten / Artikel: De Volkskrant 8 augustus 1978

Kampioen
Als landskampioen deed AZ ook mee in 2009. Toen bleken de Brugse gastheren met 1-0 te sterk, door een doelpunt van Wesley Sonck. 

Live
Club Brugge - AZ begint 22 juli om 15:00 uur. Het affiche is live te zien op AZ.nl of te volgen via Twitter. Daarnaast krijg je updates van de trip naar België via Instagram en Facebook.