ZAANSTAD- Jong AZ heeft zaterdag in een oefenduel van AFC Amsterdam gewonnen. De ploeg van Jan Sierksma was - over twee helften van zestig minuten - met 2-0 te sterk voor de tweededivisionist uit de hoofdstad. Yoël van den Ban en Jayden Addai maakten de goals.

De thuisploeg begon sterk aan het oefenduel - dat twee keer zestig minuten duurde - en kreeg al snel kansen. Zo waren Van den Ban, Addai, Lewis Schouten en Iman Griffith in het eerste kwartier al dicht bij de openingstreffer.

Fout afdwingen
In de 25e minuut viel de eerste goal. Van den Ban zette AFC-doelman Gijs van Zetten onder druk en dwong daarmee een fout af: 1-0. Tien minuten later verdubbelde Addai de marge. De vleugelaanvaller kon van buiten het strafschopgebied uithalen en legde de bal strak in de hoek: 2-0. Van den Ban en Ro-Zangelo Daal kregen voor het rustsignaal ook nog kansen, maar troffen geen doel.

Controle
In de tweede periode van zestig minuten bleef Jong AZ de controle behouden. Behoudens een afstandsschot van Melvin Platje - die werd gevangen door de ingevallen Jur Schipper - gaf de ploeg achterin niets weg. Zelf zocht het al combinerend een weg door de Amsterdamse defensie, maar de echte kansen bleven lang uit.

Ternauwernood
In de 112e minuut had Jayen Gerold de 3-0 op zijn schoen. Na samenspel met Job Kalisvaart en Tom Kerssens kon de aanvaller op de strafschopstip uithalen, maar zag hij zijn inzet ternauwernood worden geblokt. Zo bleef het bij de twee Alkmaarse goals en won Jong AZ.

Koninklijke HFC en TOP Oss
Komend week spelen de beloften nog twee van de drie resterende oefenduels van de voorbereiding. Woensdag is Koninklijke HFC om 20:00 uur in Haarlem de tegenstander. Zaterdag staat in het Frans Heesen Stadion een ontmoeting met TOP Oss op de rol. De aftrap is dan 14:00 uur.