Terug naar overzicht

AZ in spektakelstuk langs Molde FK

Laatste Nieuws

07.11.2023

MOLDE- AZ heeft dinsdag de eerste wedstrijd van het UEFA Youth League-tweeluik met Molde FK gewonnen. In het Aker Stadion kwam de ploeg van Michael van Zijtveld op een 0-2 voorsprong, maar zag het de tegenstander kort na rust langszij komen. AZ kwam daarna op 2-4, maar moest in blessuretijd nog een tegentreffer incasseren: 3-4. De return over drie weken ligt zo nog helemaal open.

Na een van weerszijde wat aftastende openingsfase wist AZ in de twintigste minuut al de ban te breken. Jayden Addai kwam in het strafschopgebied langs zijn man en haalde de achterlijn. De opgekomen linksachter Sem Dekkers kreeg zijn hoofd vervolgens tegen zijn voorzet en scoorde: 0-1.

Effectief AZ
Addai nam vijf minuten later de tweede goal voor zijn rekening. Nadat hij door Dave Kwakman in stelling werd gebracht deed hij het net bollen: 0-2. AZ toonde zich daarmee uiterst effectief, want de eerste kansen waren direct raak.

Save Kuijsten
Aan de overzijde was Molde in de 35e minuut gevaarlijk. Na een scrimmage kon Gustav Nyheim van ruim achttien meter schieten. Keeper Tristan Kuijsten ging gestrekt en verrichte een knappe save. Het laatste wapenfeit van de eerste helft was rond de veertigste minuut voor Ro-Zangelo Daal. De vleugelspeler kapte vanaf de flank naar binnen en zocht de verre hoek, maar Hoel Lervik bracht redding.

Ander spelbeeld
Waar AZ in de eerste helft lange tijd op een comfortabele voorsprong stond, was het spelbeeld in de tweede helft al snel anders. Molde kreeg in de 47e minuut een strafschop en die werd benut door Gustav Nyheim. Slechts twee minuten later maakte diezelfde Nyheim er uit een hoekschop ook 2-2 van.

Rug gerecht
Door de twee tegentreffers was AZ even van slag, maar de rug werd al snel gerecht. Ruim tien minuten na de tweede tegengoal waren het namelijk weer de Alkmaarders die toesloegen. Yoël van den Ban werd in de zestien vrijgespeeld en schoot de 2-3 binnen.

Overzicht behouden
De bezoekers bleven hierna aandringen. Dat resulteerde in de 69e minuut in een flinke kans voor Kees Smit. De middenvelder draaide zich knap vrij en kon van ruim twintig meter uithalen. De doelman bracht redding. In de 73e minuut viel de 2-4 wél. AZ kreeg in de omschakeling veel ruimte, waardoor Addai kon opstomen. De aanvaller behield het overzicht en bracht Daal in stelling: goal.

Mogelijkheden
In de slotfase waren er van beide kanten nog mogelijkheden. Namens de Noren was Niklas Ødegård gevaarlijk met een schot dat net naast ging, terwijl invaller Julian Oerip aan de overkant voorlangs schoot en Smit een schot in de korte hoek gestopt zag worden.

Tweede strafschop
Molde probeerde in de slotminuten nog een aansluitingstreffer te forceren en kwam in de buurt. Zo moest Joeri Oud bij een scrimmage op de doellijn redding brengen. Die aanvalsdrang resulteerde in blessuretijd in een tweede strafschop. Ditmaal was het Niklas Ødegård die afdrukte en daarmee voor een 3-4 eindstand zorgde.

Return
De return in Nederland volgt op dinsdag 28 november. Op het AFAS Trainingscomplex wordt de bal dan om 17:00 uur aan het rollen gebracht.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Molde FK - AZ 3-4 (0-2)

UEFA Youth League

Opstelling Molde FK: Hoel Lervik; Oscar Misfjord, Adrian Viken, Filip Kristoffersen, Fredrik Nyheim, Magnus Solheim, Andreas Myklebust, Gustav Nyheim, Niklas Ødegård; Leon Juberg-Hovland, Jonathan Fugelsnes (58. Håkon Dyvik).

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Elijah Dijkstra (78. Jeremiah Esajas), Rayan Atikallah, Joeri Oud, Sem Dekkers; Enoch Mastoras, Kees Smit (78. Julian Oerip), Dave Kwakman; Jayden Addai, Yoël van den Ban (58. Anthony Smits), Ro-Zangelo Daal.

Scoreverloop: 20. Dekkers 0-1, 25. Addai 0-2, 47. Nyheim 1-2 (pen.), 49. Nyheim 2-2, 57. Van den Ban 2-3, 73. Daal 2-4, 90+2. Ødegård 3-4 (pen.)
Gele kaarten: Nyheim (Molde FK), Addai, Dijkstra, Oud (AZ).