AZ Jeugd: Doelpuntrijk weekend

25.11.2023

ZAANSTAD- Met zeven duels op het programma kwamen zaterdag bijna alle jeugdelftallen in actie. Op een regenachtige dag bleef de AZ Jeugdopleiding ongeslagen. Zo boekte de Onder 18 een 0-5 overwinning op ADO Den Haag, wist ook de Onder 14 een uitzege te behalen en won de Onder 13 in een spectaculaire wedstrijd met 5-4 van sc Heerenveen.

ADO Den Haag - AZ Onder 18 0-5 (0-2)
Het AZ Onder 18 van trainer Michael van Zijtveld boekte andermaal een belangrijke zege. Op bezoek bij ADO Den Haag maakte de ploeg geen fout en won het met 0-5. Lev Lenssen, Julian Oerip (2x), Kasper Boogaard en Wassim Bouziane waren trefzeker. Klik hier voor het volledige wedstrijdverslag.

AZ Onder 17 - FC Eindhoven 2-1 (2-0)
AZ Onder 17 kende zaterdagmiddag aanvankelijk weinig moeite met FC Eindhoven. De bezoekers toonde in de tweede helft echter een stugge tegenstander te zijn. Op het eigen AFAS Trainingscomplex werd het 2-1.

Het team van Tim Roest begon sterk aan de wedstrijd. Al na drie minuten creëerde de Alkmaarders de eerste kans via Nigel Fraenk. Nog binnen het kwartier viel de openingsgoal. Op aangeven van Thom Steenbergen nam Hessel de Wit de bal op de volley en schoot hij diagonaal raak: 1-0.

AZ bleef dominant, was continue aan de bal en zocht veelal de aanval via de flanken. De tweede Alkmaarse treffer was van grote klasse. Aanvoerder Elias Hazir schoot de bal van grote afstand met een boog over de, ver voor zijn doel uitstaande, Eindhovense keeper: 2-0. Vlak voor rust zag Fraenk zijn inzet op de paal belanden en bleef de derde treffer voorlopig uit.

In het tweede bedrijf startte de thuisploeg goed met kansen voor Steenbergen en De Wit. Aan de andere kant viel echter de aansluitingstreffer, nadat Akin Ozcan AZ-keeper Christian Gaander verraste met een afstandsschot: 2-1. Vervolgens kreeg de thuisploeg genoeg kansen, maar ontbrak het in de eindfase.

Tien minuten voor tijd leek Steenbergen de bevrijdende 3-1 te maken, maar de spits werd afgevlagd wegens vermeend buitenspel. Desondanks kwamen de Alkmaarders niet meer in gevaar en eindigde de wedstrijd in 2-1.

Opstelling AZ: Christian Gaander; Kiani Inge, Finn Larooi (46. Tycho de Wit), Iain de Jongh, Saviola Saffoe; Elias Hazir, Mees Adrichem, Julian van Rijsdam; Nigel Fraenk ( 75. Gijs Groot), Thom Steenbergen, Hessel de Wit.

Scoreverloop: 12. De Wit, 1-0, 34. Hazir 2-0, 63. Ozcan 2-1.

AZ Onder 16 - ADO Den Haag 2-1 (1-0)
AZ Onder 16 verstevigde zaterdag de koppositie in de competitie, door concurrent ADO Den Haag met 2-1 te verslaan.

De eerste helft waren de kansen spaarzaam. Via Chavarello Hellings kwam voor AZ binnen tien minuten de eerste grote kans, maar de aanvaller stuitte op ADO-goalie Dylan Pronk. Even later werd de thuisploeg gevaarlijk via een corner, Calvin Carrilho kon de bal echter net niet intikken en zo bleef de goal uit.

Vlak voor rust viel daar toch de openingstreffer. Hellings nam een voorzet goed op de schoen en schoot de 1-0 tegen de touwen. Dit was tevens de ruststand. Het tweede bedrijf ging er heel anders aan toe. Al na één minuut kwamen de bezoekers op gelijke hoogte via ADO-spits Bas Roeten: 1-1.

De Alkmaarders deden vrijwel direct iets terug en zo stond de thuisploeg drie minuten later alweer op voorsprong. Op aangeven van Rayan Zekri, schoot middenvelder Adam Ouaziz fraai raak: 2-1. Dezelfde twee namen zorgde beiden nog voor gevaar en kregen kansen om de score uit te breiden, maar meer goals kwamen er niet en zo bleef het 2-1.

Opstelling AZ: Nick Homan; Latrell Aken, Quincy Lede, Calvin Carrilho, Jayden Hart Perez; Onne de Flart, Adam Ouaziz, Julian Sijbrands (72. Massimiliano Frassino); Rayan Zekri (80. Gijs Groot), Chavarello Hellings, Derryl Hupsel (50. Yordi van der Velde).

Scoreverloop: 37. Hellings 1-0, 41. Roeten 1-1, 44. Ouaziz 2-1.

AZ Onder 15 - Sparta Rotterdam 5-5 (1-2)
De wedstrijd tussen AZ Onder 15 en Sparta Rotterdam kende geen winnaar. De ploeg van trainer Sander Veraart kwam tweemaal op achterstand, moest veel veerkracht tonen en sleepte in extra tijd een punt uit het vuur: 5-5.

De thuisploeg nam na twaalf minuten de leiding. Een scherpe voorzet van Nuur Mahamed Ahmed was op weg naar de tweede paal. Voordat spits Donny van der Lijcke erbij kwam gleed een Sparta-verdediger de bal in het eigen doel: 1-0.

Vijf minuten later kwamen de bezoekers op gelijke hoogte. Na een hoekschop ontstond een scrimmage en daaruit kon Sparta scoren. Kort daarna kreeg de tegenstander opnieuw een kans, maar Quenten Attigah bracht knap redding.

Van der Lijcke dacht AZ in de dertigste minuut weer op voorsprong te schieten, maar zijn inzet uit de draai werd door de doelman gepakt. In de 35e minuut was het Sparta dat wel weer tot scoren kwam. De Rotterdammers kwamen vrij voor doel en drukten af: 1-2.

Twee minuten na de pauze kwam De Kasteelheren al op 1-3, waardoor AZ voor een moeilijke opgave stond. De aansluitingstreffer van Aebe Morel volgde echter al in de 48e minuut, waarna Van der Lijcke in de 52e minuut de 3-3 tegen de touwen kopte.

De wedstrijd lag weer helemaal open. Toch wist Sparta opnieuw een marge van twee goals neer te zetten. In de 61e minuut kwam de tegenstander op 3-4, waarna in de 65e minuut een strafschop werd benut: 3-5.

AZ had nog geloof in een positief resultaat en kwam tot kansen voor Van der Lijcke en Mahamed Ahmed. In de voorlaatste minuut maakte Janoa Elias het weer spannend. De verdediger scoorde uit een hoekschop de 4-5. Het slotakkoord volgde in blessuretijd. AZ mocht aanleggen voor een vrije trap en de daaropvolgende voorzet werd door Dex Klaverdijk in het doel gekopt: 5-5.

Opstelling AZ: Quenten Attigah; Christian Goring (67. Fedde Hartog), Janoa Elias, Amani Imhangbe, Lars Boer (41. Dex Klaverdijk); Milo Kadyla (41. Aebe Morel), Cas Klop (57. Taecke van Dam van Isselt), Cas Jongeneelen; Nuur Mahamed Ahmed, Donny van der Lijcke, Jahmael Ampofo (67. Noah Meijer).

Scoreverloop: 12. Sparta Rotterdam 1-0 (e.d.), 17. Sparta Rotterdam 1-1, 35. Sparta Rotterdam 1-2, 42. Sparta Rotterdam 1-3, 48. Morel 2-3, 52. Van der Lijcke 3-3, 61. Sparta Rotterdam 3-4, 65. Sparta Rotterdam 3-5 (pen.), 79. Elias 4-5, 80+3. Klaverdijk 5-5.

Spartaan'20 - AZ Onder 14 2-3 (2-2)
AZ Onder 14 heeft op bezoek bij Spartaan’20 een moeizame zege geboekt. De ploeg van trainer Juryan Zandvliet wist in Rotterdam een achterstand ongedaan te maken en won uiteindelijk met 2-3.

De wedstrijd kende een doelpuntrijke openingsfase. AZ’er Charly van Oosterhout maakte in de tweede minuut al de openingstreffer, maar kort daarna sloeg Spartaan’20 tweemaal toe. De Rotterdammers scoorden in de derde en zesde minuut, waardoor AZ plots op achterstand stond. Daar kwam in de zevende minuut weer verandering in toen Van Oosterhout de 2-2 maakte.

Na deze vier goals in vijf minuten bleef de score lange tijd in balans. AZ had de kansen en wist na rust weer aan de leiding te komen. In de 45e minuut was het opnieuw Van Oosterhout die de trekker overhaalde en daarmee de winnende maakte: 2-3.

Opstelling AZ: Sem Stekelenburg; Jesse van Ruler (36. Nick Perez Mutsaers), Christian Simunovic, Henk Schuit, Jeremiah Oladoyinbo Ojomo; Joey Plat, Merijn van Dijk, Senna van Elst (36. Anton Agafonov); Abutalib Hamid Mohammad, Charly van Oosterhout (57. Jessey Jay van der Mije), Mawulom Gota-Toudji (59. Jeano Vos).

Scoreverloop: 2. Van Oosterhout 0-1, 3. Spartaan’20 1-1, 6. Spartaan’20 2-1, 7. Van Oosterhout 2-2, 45. Van Oosterhout 2-3.

AZ Onder 13 - sc Heerenveen 5-4 (3-1)
AZ Onder 13 wist zaterdagochtend in extremis tegenstander sc Heerenveen te verslaan. Een spectaculair duel eindigde in 5-4.

Al na negen minuten wist de thuisploeg de score te openen. Musabe Iliyas Abdusalam nam de corner ineens en krulde de bal achter Heerenveen-doelman Bodhi Plender: 1-0. Slechts een minuut later incasseerde AZ echter een doelpunt en kwamen de bezoekers op gelijke hoogte.

Nog voor rust kwam AZ opnieuw op voorsprong. Hatim Elfargoussi vond de verre hoek en zette de Alkmaarders op 2-1. Via Musie Mesfun bouwde de thuisploeg de score uit. De vleugelaanvaller draaide knap weg bij zijn tegenstander en vond de benedenhoek: 3-1.

In de tweede helft wisten de bezoekers de wedstrijd om te keren. Vlak na rust kregen de Alkmaarders twee snelle treffers tegen. Zo werd het 3-2 en ook 3-3. De thuisploeg moest vervolgens reageren en deed dat ook. Op aangeven van Dinar Ait Errami kon Iliyas Abdusalam de 4-3 binnentikken en zo nam AZ opnieuw de leiding.

Heerenveen toonde zich echter een sterke tegenstander en ook zij kwamen opnieuw tot scoren, wat de score op 4-4 bracht. In de slotfase trok de ploeg van Dico Blei de wedstrijd naar zich toe en wist het via Mesfun op 5-4 te komen. Zo maakte Mesfun net als Iliyas Abdusalam zijn tweede doelpunt van de wedstrijd en sleepte AZ toch nog drie punten uit het vuur.

Selectie AZ: Bentley Addai, Dinar Ait Errami, Dylan Nsemi, Erray Akkaya, Haïtem El Ghouch, Hatim Elfargoussi, Ian Shaibu, Imran Loukili, Jason Has, Jay Rosenbaum, Jip de Flart, Luca Boon, Marrouane Iklil, Musabe Iliyas Abdusalam, Musie Mesfun, Nino Dos Santos Henriques, Noah Ahannach, Sam Pijlman, Silvijn van der Does, Timo van der Schaar, Valentijn van Thiel.

Scoreverloop: 9. Iliyas Abdusalam 1-0, 12. SC Heerenveen 1-1, 20. Elfargoussi 2-1, 24. Mesfun 3-1, 41. SC Heerenveen 3-2, 43. SC Heerenveen 3-3, 46. Iliyas Abdusalam 4-3, 64. SC Heerenveen 4-4, 68. Mesfun 5-4.

AZ Onder 11 - Feyenoord 6-1 | Twin Games
De jongste AZ'ers boekten in de vroege ochtend een overwinning op Feyenoord. De ploeg van trainers Dennis Zwagerman en Dimitri Jolly was in een Twin Games-duel met 6-1 te sterk voor de Rotterdammers.

Selectie AZ: Arthur Metselaar, Danny van der Velde, Denn Vesseur, Jaxx Vreken, Jens List, Jolan Walsma, Jordan Bodt, Justice Riedewald, Kayden Boerleider, Kerim Bakni, Kick van der Waal, Louay Ibn Abderahim, Luca de Voogd, Mahmoud Al Darwish, Matias Bernardos, Meredith Appiah, Noah Ramazan, Riyad Ouadjou, Salim Salamat, Sky Smits, Tijn Nuijens, Tom Frederiks, Tobias Ristra, Zendé Dihalu.