AZ Jeugd: Onder 15 wint topper in extremis, gelijkspel Onder 17 tegen Ajax

11.11.2023

ZAANSTAD- De AZ Jeugdopleiding kende een drukke zaterdag met veel spannende duels. Zo speelde de Onder 18 gelijk in Eindhoven, hielden ook de Onder 17 en Onder 14 één punt over aan de confrontaties met Ajax en Vitesse, werd FC Utrecht verslagen door zowel de Onder 13 als de Onder 12 en nam de Onder 15 in de blessuretijd drie punten mee uit Amsterdam.

PSV - AZ Onder 18 2-2 (1-2)
De kraker tussen PSV en AZ Onder 18 bleef onbeslist. Op De Herdgang kwam AZ in de eerste helft op een 1-2 voorsprong, maar wisten de Eindhovenaren in het tweede bedrijf langszij te komen: 2-2. Klik hier voor het volledige verslag.

AZ Onder 17 - Ajax 2-2 (1-2)
AZ Onder 17 hield zaterdag één punt over aan het duel met Ajax. Na een 0-2 achterstand wisten de Alkmaarders zich terug te knokken in de wedstrijd. Op het AFAS Trainingscomplex eindigde de confrontatie in 2-2.

De ploeg van trainer Tim Roest leek al na vijf minuten op voorsprong te komen. Een afstandsschot van verdediger Mees Adrichem kon niet goed weggewerkt worden door Ajax-doelman Aymean el Hani, waarna Iain de Jongh de bal van dichtbij binnentikte. De goal werd echter afgekeurd wegens vermeend buitenspel.

Enkele minuten later viel aan de andere kant de openingstreffer via Ajax-aanvaller Emre Unuvar. Vanaf dat moment zette AZ veel druk op Ajax, maar kwam het niet tot echte kansen. Tien minuten voor rust kwamen de Amsterdammers op 0-2. Aanvankelijk verrichtte AZ-keeper Christian Gaander een prachtige redding, maar de daaropvolgende corner werd ingekopt door Mylo van der Lans.

Nog voor het einde van de eerste helft maakte de thuisploeg de aansluitingstreffer. Tycho de Wit schoot de bal van dichtbij binnen na een goede pass van Melle Roede: 1-2. De Alkmaarders begonnen sterk aan de tweede helft en hadden veruit de meeste kansen. Via een penalty kwam AZ in minuut 65 op gelijke hoogte. Kiani Inge brak door op de flank en werd hard getackeld. Inge ging zelf achter de bal staan en schoot van elf meter onberispelijk raak: 2-2.

Beide ploegen gingen vervolgens op zoek naar de winnende goal. Tien minuten voor tijd kwam de thuisploeg met één man minder te staan. Een lichte overtreding leverde Roede zijn tweede gele kaart op. Ook met tien tegen elf bleef AZ overeind. Gaander had een aantal goede reddingen in huis en via een serie counters waren de Alkmaarders nog gevaarlijk. Doelpunten kwamen er echter niet meer en de wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Opstelling AZ: Christian Gaander; Kiani Inge, Iain de Jongh, Mees Adrichem, Saviola Saffoe; Elias Hazir, Tycho de Wit, Julian van Rijsdam; Melle Roede, Thom Steenbergen, Hessel de Wit.

Scoreverloop: 8. Unuvar 0-1, 37. Van der Lans 0-2, 41. Tycho De Wit 1-2, 65. Inge (pen.) 2-2.

AZ Onder 16 - De Graafschap 5-2 (0-1)
AZ Onder 16 toonde zaterdag veel veerkracht bij een overwinning op De Graafschap. De formatie van Nick van der Velden kwam in eigen huis op een 0-2 achterstand, maar won uiteindelijk met 5-2.

In de eerste helft waren de Alkmaarders gevaarlijk met een kopbal van Chavarello Hellings (naast) en een fraai afstandsschot van Julian Sijbrands (lat). Het waren echter De Superboeren die op voorsprong kwamen toen zij vlak voor rust de rekening openden. AZ kreeg daarna nog grote kansen om met een gelijkspel de pauze in te gaan. Gijs Groot kwam vrij voor doel en schoot tweemaal tegen de keeper. Uit de daaropvolgende hoekschop kreeg Quincy Lede een kopkans, maar die ging over.

Al vroeg in de tweede helft kreeg AZ een tweede tegenslag te verwerken, want De Graafschap kwam op 0-2. Daarna zette AZ een offensief in waarmee het tij werd gekeerd. Chavarello Hellings schoot in de 46e minuut een strafschop raak, waarna Adam Ouaziz in de 65e minuut – op aangeven van Derryl Hupsel – de gelijkmaker produceerde.

In de 68e minuut kopte Hellings AZ op voorsprong en zorgde Calvin Carrilho in de 73e minuut voor de vierde goal: 4-2. In de slotfase zorgde invaller Luca Scorsolini voor de 5-2 en daarmee de definitieve beslissing.

Opstelling AZ: Nick Homan; Calvin Carrilho, Quincy Lede Onne de Flar, Jayden Hart Perez (72. Luca Scorsolini); Julian Sijbrands, Massimiliano Frassino (72. Eliav Adjedj), Adam Ouaziz (75. Timme Elffers); Chavarello Hellings, Gijs Groot (59. Giovanni Dobbe), Rayan Zekri (59. Derryl Hupsel).

Scoreverloop: 40+1. De Graafschap 0-1, 43. De Graafschap 0-2, 46. Hellings 1-2 (pen.), 65. Ouaziz 2-2, 68. Hellings 3-2, 73. Carrilho 4-2, 80. Scorsolini 5-2.

Ajax - AZ Onder 15 2-3 (2-1)
Het AZ Onder 15 van trainer Sander Veraart heeft de topper tegen Ajax op zijn naam geschreven. Op De Toekomst kwam de ploeg vroeg op voorsprong, maar moest het daarna een achterstand ongedaan maken. Dat lukte in de slotminuut, waardoor de drie belangrijke punten mee naar Zaanstad gingen: 2-3.

De bezoekers uit Alkmaar konden in de vierde minuut al juichen toen Donny van der Lijcke op aangeven van Ties Kemna trefzeker was. Die voorsprong bleef echter niet lang in stand, want Ajax kwam in de vijftiende minuut weer op gelijke hoogte.

AZ kreeg hierna een grote kans om weer de leiding te nemen. Na een onderschepping van Onder 15-debutant Joey Plat kwam Nuur Mahamed Ahmed vrij voor doel, maar hij schoot naast. Dat leek een dure misser te worden, want in de 22e minuut was het Ajax dat trefzeker was: 2-1.

Hoewel de thuisploeg aan de leiding ging waren de beste kansen nog altijd voor AZ. Zo was onder meer Plat dicht bij een treffer en schoot Cas Jongeneelen tegen de paal. In de 56e minuut bracht Mahamed Ahmed - na een pass van Jongeneelen - de score weer in balans. In de slotminuut was hij vervolgens ook goed voor de winnende goal: 2-3. Het voorbereidende werk kwam daarbij van Taecke van Dam van Isselt.

Opstelling AZ: Quenten Attigah; Christian Goring, Amani Imhangbe, Aebe Morel, Lars Boer; Cas Jongeneelen, Cas Klop (41. Taecke van Dam van Isselt), Joey Plat; Nuur Mahamed Ahmed, Donny van der Lijcke (46. Dex Klaverdijk), Ties Kemna (41. Jahmael Ampofo).

Scoreverloop: 4. Van der Lijcke 0-1, 15. Ajax 1-1, 22. Ajax 2-1, 56. Mahamed Ahmed 2-2, 80. Mahamed Ahmed 2-3.

Vitesse - AZ Onder 14 0-0 (0-0)
AZ Onder 14 moest op bezoek bij Vitesse genoegen nemen met een gelijkspel. De ploeg van trainer Juryan Zandvliet wist op Papendal niet de trekker over te halen, waardoor de brilstand op het scorebord bleef staan.

In Gelderland waren het de Alkmaarders die de overhand hadden. De bezoekers legden aardig spel op de mat en kwamen meermaals tot goede kansen. Rond de zestigste minuut dacht AZ op voorsprong te komen, maar werd de goal afgekeurd wegens vermeend hands. Zo slaagde AZ niet erin tot scoren te komen, waardoor de wedstrijd doelpuntloos gelijk bleef. Voor AZ Onder 14 was dat de eerste keer dit seizoen dat het scorebord niet in beweging kwam.

Opstelling AZ: Sem Stekelenburg; Nick Perez Mutsaers, Christian Simunovic, Henk Schuit, Jeano Vos (36. Jesse van Ruler); Jim Jansen (36. Jessey Jay van der Mije), Merijn van Dijk, Senna van Elst; Abutalib Hamid Mohammad (52. Bliss Peters), Charly van Oosterhout, Mawulom Gota-Toudji.

Scoreverloop: -

AZ Onder 13 - FC Utrecht 5-1 (2-0)
AZ Onder 13 won zaterdag overtuigend van tegenstander FC Utrecht. Op het eigen AFAS Trainingscomplex eindigde de wedstrijd in 5-1. Het team van trainer Dico Blei komt hiermee op 24 punten na tien speelrondes, slechts één punt verwijderd van koploper Feyenoord.

Al na drie minuten spelen was het raak voor de thuisploeg. Buitenspeler Musie Mesfun maakte een goede actie op de flank en legde de bal op een presenteerblaadje voor Musabe Iliyas Abdusalam, die de 1-0 binnentikte. Vier minuten later leek de tweede Alkmaarse goal te vallen via opnieuw Iliyas Abdusalam, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

AZ liet zich echter niet ontmoedigen en maakte direct na het buitenspeldoelpunt wel een geldige goal. Mesfun kapte zijn man uit en schoot de bal geplaatst achter de Utrecht-goalie: 2-0. Dit was tevens de stand bij rust.

In de tweede helft vielen er meer doelpunten. Uit een snelle counter van AZ maakte Iliyas Abdusalam nu wel zijn tweede van de wedstrijd. Vlak daarna maakte hij ook zijn derde goal. Mesfun gaf een goede voorzet en Iliyas Abdusalam scoorde met zijn knie om zo zijn hattrick compleet te maken.

De bezoekers kwamen ook nog tot een doelpunt. Aanvaller Sami Belhadi Chanjini maakte de enige treffer aan Utrechtse zijde: 4-1. Het slotakkoord was voor Hatim Elfargoussi. Met een volley uit een corner schoot hij de bal buiten bereik van de doelman en besliste hij de eindstand op 5-1.

Selectie AZ: Bentley Addai, Dinar Ait Errami, Dylan Nsemi, Erray Akkaya, Haïtem El Ghouch, Hatim Elfargoussi, Ian Shaibu, Imran Loukili, Jason Has, Jay Rosenbaum, Jip de Flart, Luca Boon, Marrouane Iklil, Musabe Iliyas Abdusalam, Musie Mesfun, Nino Dos Santos Henriques, Noah Ahannach, Sam Pijlman, Silvijn van der Does, Timo van der Schaar, Valentijn van Thiel.

Scoreverloop: 3. Mesfun 1-0, Iliyas Abdusalam 2-0, 43. Iliyas Abdusalam 3-0, 47. Iliyas Abdusalam 4-0, 53. Belhadi Chanjini 4-1, 67. Elfargoussi 5-1.

AZ Onder 12 - FC Utrecht 18-10 | Twin Games
AZ Onder 12 boekte eveneens een thuiszege op FC Utrecht. Het team van trainers Tim Appel en Ivar de Boer ging met een voorsprong de rust in en wist uiteindelijk met ruime cijfers te winnen. Het Twin Games-duel eindigde in 18-10.

Selectie AZ: Berke Ilguy, Chevaino Kamperveen, Daniël Jonker, Davey Smit, Dayne Spaander, De'Vaughn Hansen, Defaino Burke, Elijah Ikedia, Florian Diddens, Iwaynitchyio Asebeh, Jackson Lautenschutz, Kevin Weczera, Kyandro Noslin, Luke Duin, Milan Jonk, Milan Machielsen, Nuri Kose, Rodjany Kranenburg, Sam van Wijk, Sem Meijer, Sven Boon, Tom de Koning, Twan Wijnker, Willem den Heten.

Ajax - AZ Onder 11 6-4 | Twin Games
AZ Onder 11 leed op bezoek bij Ajax een nipte nederlaag. De ploeg van trainers Dennis Zwagerman en Dimitri Jolly ging in een Twin Games-duel gelijk op met de opponent uit Amsterdam, maar trok uiteindelijk nipt aan het kortste eind. De spannende confrontatie eindigde in 6-4.

Selectie AZ: Arthur Metselaar, Danny van der Velde, Denn Vesseur, Jaxx Vreken, Jens List, Jolan Walsma, Jordan Bodt, Justice Riedewald, Kayden Boerleider, Kerim Bakni, Kick van der Waal, Louay Ibn Abderahim, Luca de Voogd, Mahmoud Al Darwish, Matias Bernardos, Meredith Appiah, Noah Ramazan, Riyad Ouadjou, Salim Salamat, Sky Smits, Tijn Nuijens, Tom Frederiks, Tobias Ristra, Zendé Dihalu.