AZ overwintert opnieuw in Youth League

28.11.2023

ZAANSTAD- AZ overwintert voor het derde seizoen op rij in de UEFA Youth League. De formatie van trainer Michael van Zijtveld boekte dinsdag ook in het tweede duel met Molde FK een overwinning en bereikt daardoor de volgende ronde van het toernooi. Op het AFAS Trainingscomplex waren Elijah Dijkstra en Kees Smit trefzeker: 2-0. Na de eerdere 3-4 zege in Noorwegen wint AZ daarmee over twee wedstrijden met 6-3.

In een levendige openingsfase kregen beide ploegen al snel kansen. De thuisploeg was tweemaal gevaarlijk via aanvoerder Lewis Schouten. De middenvelder zag een vrije trap uit de hoek gebokst worden. Kort daarna kreeg hij - na een strakke voorzet van Jeremiah Esajas - de bal niet tussen de palen. Aan de overzijde moest Tristan Kuijsten een knappe redding verrichten op een inzet van Leon Juberg-Hovland.

Opstomende Dijkstra
In de dertiende minuut kwam AZ op voorsprong. Rechtsachter Dijkstra stoomde op, kwam in het strafschopgebied aan de bal en verschalkte de keeper: 1-0. Daarmee kwam AZ over twee wedstrijden gezien op een 5-3 voorsprong.

Knappe redding
Kort na de pauze ontstond weer een gevaarlijke situatie voor het doel van Molde. Een voorzet van Ro-Zangelo Daal viel bijna binnen, waarna een schot van Dave Kwakman werd geblokt. Eerstgenoemde was in de 56e minuut opnieuw gevaarlijk. De vleugelaanvaller dwong Mads Myklebust tot een knappe redding. Uit de daaropvolgende hoekschop schoot Joeri Oud de bal naast.

Voorlangs
AZ had in de tweede helft volledige controle over de wedstrijd en speelde geduldig naar kansen toe. In de zeventigste minuut was de ploeg weer gevaarlijk. Esajas kreeg een voorzet voor het doel, waarna Anthony Smits rakelings voorlangs schoot. Molde liet even later ook van zich horen. Kuijsten had een schot van Andrea Myklebust klemvast.

Smit in de korte hoek
In de 77e minuut viel de beslissing. Na een steekpass van Dijkstra kwam Smit in het vijfmetergebied en schoot hij in de korte hoek binnen: 2-0. Daarmee kwam de totale score op 6-3.

Play-offs
Met de overwinning bereikt titelhouder AZ opnieuw de play-offs van de UEFA Youth League. In deze ronde wordt de ploeg aan een runner-up van het Champions League Path gekoppeld. De loting hiervoor is op dinsdag 19 december, waarna de wedstrijd begin februari volgt.

AZ - Molde FK 2-0 (1-0)

UEFA Youth League

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Elijah Dijkstra, Enoch Mastoras, Joeri Oud, Jeremiah Esajas; Dave Kwakman, Kees Smit, Lewis Schouten (65. Yoël van den Ban); Julian Oerip, Anthony Smits (72. Wassim Bouziane), Ro-Zangelo Daal.

Opstelling Molde FK: Mads Myklebust; Adrian Viken (89. Faveur Ndayizeye), Filip Kristoffersen, Fredrik Nyheim (82. Jonathan Fugelsnes); Nikolai Ohr, Magnus Solheim (89. Linus Juberg-Hovland), Andreas Myklebust (89. Christian Andre Sunde), Gustav Nyheim, Oscar Misfjord; Magnus Løvik (69. Aleksander Jelsa), Leon Juberg-Hovland.

Scoreverloop: 13. Dijkstra 1-0, 77. Smit 2-0.
Gele kaarten: Mastoras, Kwakman, Smit, Daal (AZ), Viken, Løvik, Ohr (Molde FK).