Terug naar overzicht

AZ Vrouwen: selectie, voorbereiding & meer

Laatste Nieuws

01.11.2023

Met ingang van het seizoen 2023-2024 keert het vrouwenvoetbal terug bij AZ. De club vervangt VV Alkmaar in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Op dinsdag 1 augustus staat de eerste training voor de AZ Vrouwen op het programma. Hoe ziet de selectie er tot nu toe uit en welke oefenwedstrijden worden er gespeeld? Een overzicht.

Nadat AZ en VV Alkmaar in 2022 de samenwerking al intensiveerden, neemt AZ nu de plek van VV Alkmaar in de Azerion Vrouwen Eredivisie in. De competitie is na een selectieprocedure tevens uitgebreid naar twaalf clubs met de toevoeging van FC Utrecht Vrouwen. Daarmee zal de competitie vanaf volgend jaar uit 22 speelrondes bestaan.

AZ Vrouwen

AZ heeft een aardige geschiedenis in het vrouwenvoetbal. De club stond aan de wieg van de oprichting van de Vrouwen Eredivisie in 2007. Naast AZ deden er vijf andere clubs mee. AZ Vrouwen zou vier seizoenen actief blijven en wist in elke jaargang een prijs te winnen. Nadat het vrouwenteam drie keer op rij de landstitel veroverde, werd het laatste seizoen - en zelfs de laatste wedstrijd - afgesloten met de bekerwinst. Vanwege de toenmalige financiële situatie stapte AZ destijds uit het vrouwenvoetbal.

Het is mooi dat na een afwezigheid van bijna twaalf jaar het vrouwen voetbal weer terug is onder de vlag van AZ

Terugkeer

In de zomer van 2022 ging AZ nauwer samenwerken met VV Alkmaar en kondigde het tevens aan de mogelijkheden tot een overname te onderzoeken. Dat zou in december 2022 rondkomen. AZ kondigde trots aan weer terug te keren in het vrouwenvoetbal. "Het is mooi dat na een afwezigheid van bijna twaalf jaar het vrouwenvoetbal weer terug is onder de vlag van AZ", reageerde Algemeen Directeur Robert Eenhoorn destijds. "Het past binnen de visie van de club om niet alleen een toekomst aan jongens en mannen te kunnen bieden, maar binnenkort ook weer aan voetballende meisjes en vrouwen. Bovendien geloven we in de nationale en mondiale groei van het vrouwenvoetbal. Daar willen we vanuit AZ aan bijdragen."

Algemeen Directeur Robert Eenhoorn bij een wedstrijd van VV Alkmaar.

Selectie

Sindsdien is er veel gebeurd. Behalve het merendeel van de speelsters van VV Alkmaar neemt AZ ook de Onder 15, Onder 17 en beloftenploeg over. Deze drie teams zullen in Alkmaar blijven trainen en spelen op het complex van AFC '34. De AZ Vrouwen gaan wel trainen en spelen op het AFAS Trainingscomplex. De selectie van AZ Vrouwen bestaat momenteel uit:

Keepster:
Femke Liefting, Netty Booms*

Verdedigsters:
Isa Colin, Annemiek Kruijthof, Manique de Vette, Amy Banarsie, Bo op de Weegh

Aanvallers:
Veerle van der Most, Floor Spaan, Isa Dekker

*Contractondertekening volgt snel.

Presentatie AZ Vrouwen

Hier komt nog een slider met afbeeldingen te staan.

Staf

Ook de staf neemt steeds concretere vormen aan. Stefanie van der Gragt wordt na het WK Vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland de Technisch Manager van AZ Vrouwen. Hieronder het volledige overzicht van de staf:

Technisch manager:
Stefanie van der Gragt

Hoofdtrainer:
Mark de Vries

Assistent-trainer:
Wouter de Vogel

Teammanager:
Bo Geurts

Hoofd Jeugdopleiding:
Mitchell Meijer

Keeperstrainer:
Edwin Keizer

Fysiektrainster:
Sjaantje Nanne

Trainer Jong AZ Vrouwen:
Gianni de Rudder

Trainster AZ Vrouwen Onder 17:
Lotte Winder

Trainer AZ Vrouwen Onder 15:
Jeffry Moolenaar

Algemeen Directeur Robert Eenhoorn bij een wedstrijd van VV Alkmaar.

Oefenwedstrijden

In de voorbereiding spelen de AZ Vrouwen zes oefenwedstrijden. De eerste wedstrijd is op vrijdag 11 augustus, als wordt geoefend tegen Excelsior op het AFAS Trainingscomplex.

Vrijdag 11 augustus
AZ Vrouwen - Excelsior Vrouwen
Tijd: 16:00 uur
Locatie: AFAS Trainingscomplex

Dinsdag 15 augustus
SV Saestum VR1 - AZ Vrouwen
Tijd: 19:00 uur
Locatie: Sportpark Saestum

Vrijdag 18 augustus
FC Utrecht Vrouwen - AZ Vrouwen
Tijd: 19:30 uur
Locatie: Sportcomplex Zoudenbalch

Dinsdag 22 augustus
AZ Vrouwen - Volewijckers JO17
Tijd: n.n.b.
Locatie: n.n.b.

Vrijdag 25 augustus
AZ Vrouwen - RKVV DSS VR1
Tijd: 19:30 uur
Locatie: AFAS Trainingscomplex

Zaterdag 2 september
sc Heerenveen Vrouwen - AZ Vrouwen
Tijd: 14:30 uur
Locatie: Sportpark Skoatterwâld

Over het bezoeken van de oefenwedstrijden volgt binnenkort meer informatie, evenals de seizoenkaart voor AZ Vrouwen.

AZ Fandag

Op 5 augustus vindt de AZ Fandag in het AFAS Stadion plaats. Behalve AZ 1 zijn ook de AZ Vrouwen hier aanwezig. Voorafgaand aan de wedstrijd AZ - Bologna FC scoor jij jouw handtekening of foto met de speelsters van AZ Vrouwen! Bovendien worden alle speelsters één voor één voorgesteld aan het publiek. Mis deze dag dus niet! 

Algemeen Directeur Robert Eenhoorn bij een wedstrijd van VV Alkmaar.