Terug naar overzicht

Daal: 'Op eigen veld de klus klaren'

Laatste Nieuws

28.11.2023

ZAANSTAD- Een spannende wedstrijd met overwintering in de UEFA Youth League als inzet. AZ gaat dinsdag met een minimale voorsprong de return tegen Molde FK in en moet in eigen huis voor de beslissing zorgen. Aanvaller Ro-Zangelo Daal blikt terug op de eerste ontmoeting in Noorwegen en vertelt over zijn verwachtingen van de tweede wedstrijd. "Op die momenten moeten we scherp zijn."

De Alkmaarders houden gemengde gevoelens over aan het heenduel op Scandinavische bodem. In het Akerstadion wordt weliswaar met 3-4 gewonnen, maar het lukt Molde FK tweemaal terug te komen van een ruime achterstand. Sem Dekkers en Jayden Addai zorgen na ruim twintig minuten voor een 0-2 voorsprong. Een paar minuten na de pauze komt Molde echter weer op gelijke hoogte. AZ neemt hierna opnieuw afstand door goals van Yoël van den Ban en Daal, maar in de slotminuut zijn de Noren opnieuw trefzeker. Uitgangspositie
"We zijn aan de ene kant natuurlijk blij daar te winnen", begint Daal. "Maar we maken het onszelf nog lastig. Door die tegengoals hebben we een wat minder goede uitgangspositie voor de thuiswedstrijd. Hoewel het een lastige pot was gaan we wel met een voorsprong de tweede wedstrijd in. Op eigen veld en met het publiek erachter kunnen we de klus klaren."

Lopers in het team
Molde FK is een tegenstander die vooral kan leunen op een goede organisatie. "Ze staan goed opgesteld en hebben veel lopers in het team. Dat maakt het lastig hen uit elkaar te spelen. Wel weten we dat er kansen gaan komen. Op die momenten moeten we scherp zijn en het afstraffen. Voor ons is het vooral belangrijk dat we ons eigen spel blijven spelen."

Ruimtes benutten
Uit de analyses blijkt dat AZ daarin beter voor de dag kan komen. Daal: "We hebben de wedstrijdbeelden bekeken en weten waar we onszelf kunnen verbeteren. In Noorwegen waren wij soms te voorspelbaar, waardoor Molde ons makkelijker onder druk kreeg. Ook hebben we gezien waar de ruimtes liggen die wij zelf kunnen benutten. We weten dat we met een voorsprong beginnen, dus moeten in ons spel vooral zakelijk blijven. Het is voor onszelf en de club heel belangrijk dat we de volgende ronde bereiken. De Youth League is een mooi podium, waar je op het hoogst mogelijke jeugdniveau speelt. Daar willen we opnieuw ver komen."

 

Daal maakt in het Akerstadion AZ's vierde goal. Foto: Ed van de Pol. 

Gratis toegang
De Youth League-clash tussen AZ en Molde FK begint dinsdag om 17:00 uur. De toegang tot het AFAS Trainingscomplex is gratis. Het is voor AZ niet toegestaan een livestream te produceren. Dit door reglementen van de UEFA. Wel is de wedstrijd live te volgen op AZ's X-account en worden op andere kanalen updates gedeeld. 

Play-offs
Mocht AZ opnieuw van Molde FK winnen dan bereikt het - voor het derde seizoen op rij - de play-offs van de Youth League. In deze ronde wordt de ploeg aan een runner-up van het Champions League Path gekoppeld. De loting hiervoor is op dinsdag 19 december, waarna de wedstrijd begin februari volgt.