Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers | AZ - FC Volendam

Laatste Nieuws

25.11.2023

ALKMAAR- Na de interland-onderbreking neemt AZ het zondag thuis op tegen FC Volendam. De aftrap in het AFAS Stadion is 14:30 uur. Alles wat jij moet weten over dit duel lees je in Feiten & Cijfers.

AZ en FC Volendam staan voor de 23e keer tegenover elkaar in de Eredivisie. Van deze ontmoetingen vonden er elf plaats in Alkmaar. Opmerkelijk is dat Volendam geen enkele van deze wedstrijden wist te winnen.

Laatste vijf ontmoetingen:
2022-2023 | FC Volendam - AZ 1-1 (Doelpunt: Jens Odgaard)
2022-2023 | AZ - FC Volendam 2-1 (Doelpunten: Tijjani Reijnders, Jens Odgaard)
2008-2009 | FC Volendam - AZ 0-2 (Doelpunten: Ari, David Mendes da Silva)
2008-2009 | AZ - FC Volendam 3-0 (Doelpunten: Maaten Martens 2x, Mounir El Hamdaoui)
2003-2004 | AZ - FC Volendam 3-0 (Doelpunten: Barry van galen, Stein Huysegems, Ali Elkhattabi)

 

Op 30 oktober 2022 vond de laatste thuiswedstrijd tegen Volendam plaats. Ondanks het feit dat AZ vanaf de veertiende minuut met een man minder speelde, slaagden de Alkmaarders erin te zegevieren dankzij doelpunten van Jens Odgaard en Tijjani Reijnders.

Sinds 1987 heeft AZ tien opeenvolgende keren geen nederlaag geleden tegen Volendam op het hoogste niveau.

In het seizoen 1978-1979 behaalde AZ de grootste thuis overwinning op Volendam, waarmee de Alkmaarders zegevierden met een 4-1 overwinning. De legendarische Kees Kist speelde een cruciale in deze triomf door een hattrick te scoren. 

Volendam staat momenteel op de een na laatste plek in de Eredivisie met acht punten. De Volendammers wisten tot nu toe maar één uitwedstrijd te winnen, namelijk op visite bij Heracles met 1-3.

Van de recente acht tegendoelpunten die Volendam incasseerde, zijn er vier ontstaan uit hoekschoppen. Alleen Excelsior Rotterdam moest in 2023 meer doelpunten uit corners incasseren (11) dan Volendam (10). 

In dezelfde competitie heeft AZ daarentegen het minste aantal tegendoelpunten uit corners geïncasseerd (2).

Wouter Goes maakte zijn debuut in de Eredivisie voor AZ 1 tijdens het recente uitduel met Volendam. Hij startte in het basiselftal en speelde een belangrijke rol gedurende 73 minuten als verdediger. Afgelopen donderdag signeerde het product van de AZ Jeugdopleiding een nieuwe verbintenis tot medio 2028.

Wouter Goes maakte zijn Eredivisie debuut bij AZ 1 tegen Volendam.

 

Van alle spelers met minimaal 300 passes dit Eredivisie-seizoen heeft alleen Feyenoorder Gernot Trauner een hogere pass nauwkeurigheid dan Jordy Clasie. De AZ'er heeft een indrukwekkende pass nauwkeurigheid van 91,3%, met een aantal van 647 succesvolle gegeven passes. 

Van de 28 schoten op doel heeft Vangelis Pavlidis de helft (14) raak geschoten.

Pavlidis was tegen 23 van de 25 ploegen waartegen hij speelde in de Eredivisie minimaal één keer direct betrokken bij een doelpunt met een assist of goal.

Hobie Verhulst en Denso Kasius zijn beiden actief geweest bij Volendam. De doelman speelde tussen 2015-2018 118 wedstrijden in het oranje shirt en werd ook een keer verkozen tot speler van het seizoen.

Kasius speelde in het seizoen 2021-2022 in totaal 37 wedstrijden voor Volendam. In die periode slaagde de verdediger erin zes keer te scoren en vier assists te leveren.

Verhulst en Kasius in shirt van Volendam.

 

Volendam-aanvaller Robert Mühren speelde tussen 2014-2017 67 wedstrijden voor AZ. De spits kwam daarbij negentien keer tot scoren. Ook Deron Payne heeft een verleden bij AZ, maar dan in de jeugd.

Andere spelers en trainer die een verleden hebben bij beide clubs zijn onder anderen: Cor van der Hart, Barry Hughes, Job Dragtsma, Hans de Koning, Hans Bakker, Marcel Veerman, Jan Klouwer, Pier Tol, Eric Schouten, Barry Opdam, Peter Wijker, Krzysztof Bociek, Kevin Brands, Alair Cruz Vicente, Nick Doodeman, Gert-Jan Duif, Frank van der Geest, Kees Guijt, Erik Heijblok, Bert van der Poppe, Silvan Inia, Jeroen Ketting, Olaf Lindenbergh, Gijs Luirink, Miel Mans, Hans Mol, Luc Nijholt, Arnold Nijkamp, Alex Pastoor, Ruud Suurendonk, Theo Vonk, Robert van Westerop, Sem Wokke en Theo Zwarthoed. 

Net als Mees de Wit zijn ook Mayckel Lahdo en Ibrahim Sadiq geblesseerd. Zij zijn niet inzetbaar voor Pascal Jansen.

Live
De wedstrijd van gaat om 14:30 uur van start in het AFAS Stadion. Kijk de wedstrijd live op het kanaal van ESPN. Of volg het duel via de mediakanalen van AZ: Instagram, X, Facebook en AZ-Radio.