Terug naar overzicht

Feiten & cijfers | AZ - HŠK Zrinjski

Laatste Nieuws

30.11.2023

ALKMAAR- AZ speelt aanstaande donderdag de op een na laatste groepswedstrijd van de UEFA Europa Conference League. Om 18:45 uur luidt het startsignaal in het AFAS Stadion voor het duel met HŠK Zrinjski.

Het komende duel markeert de 99e Europese thuiswedstrijd voor AZ in Europa. Van die wedstrijden wist AZ er 60 te winnen en daarbij maakten de Alkmaarders 190 goals. 

Aan de andere kant neemt Zrinjski Mostar voor de zeventiende keer deel aan een Europese campagne. Het is de eerste keer dat het team uit Bosnië-Herzegovina de groepsfase heeft bereikt van een Europees toernooi. 

Van de laatste 19 Europese thuiswedstrijden wist AZ elfmaal te winnen en speelde het zes keer gelijk. 

Laatste vijf Europese duels AZ
2023-2024 | Aston Villa FC - AZ 2-1
2023-2024 | AZ - Aston Villa FC 1-4
2023-2024 | AZ - Legia Warschau 1-0
2023-2024 | HŠK Zrinjski - AZ 4-3
2023-2024 | SK Brann - AZ 3-3 (winst na penalty’s)

 

AZ en Zrinjski stonden in september tegenover elkaar voor hun eerste groepswedstrijd in de UEFA Conference League. De Alkmaarders stonden met rust met 0-3 voor, maar na 90 minuten spelen eindigde de wedstrijd in een pijnlijke 4-3 nederlaag.  

AZ heeft in alle acht Europese wedstrijden van dit seizoen gescoord, met in totaal dertien doelpunten. Alleen in het seizoen 2006-2007 slaagden de Alkmaarders erin om in de eerste negen Europese wedstrijden van het seizoen te scoren, met tien doelpunten in totaal.

In de groepsfase van de Conference League behaalde Bruno Martins Indi het hoogste winstpercentage in persoonlijke duels, namelijk 85%. Dit is het beste resultaat onder alle spelers die meer dan tien duels uitvochten in deze fase.

Het is de tweede keer dat Zrinjski afreist naar Nederland voor een Europese wedstrijd. Tijdens de tweede kwalificatie ronde van de Europa League in het seizoen 2019-2020 troffen ze FC Utrecht, in de Galgenwaard eindigde de wedstrijd in 1-1.

 

AZ trof vorig jaar in de tweede voorronde van de Conference League ook een ploeg uit Bosnië & Herzegovina, namelijk FK Tuzla City. Het duel thuis werd door de Alkmaarders moeizaam gewonnen met 1-0, door een raak geschoten penalty van Dani de Wit.

Een aantal spelers uit Bosnië & Herzegovina hebben een verleden in Alkmaar. Oud-doelman Rizah Meskovic speelde van 1976 tot 1979 voor AZ en heeft in totaal 91 keer op doel gestaan. In het recentere verleden koos AZ-jeugdexponent Haris Medunjanin voor een interlandcarrière bij Bosnië-Herzegovina. Hij speelde uiteindelijk zestig interlands en ging mee naar het WK in 2014.

Zrinjski kondigde op 20 november aan dat ze de hoofdcoach Krunoslav Rendulić op tijdelijke basis hadden vervangen door Mario Ivanković. Ivanković heeft eerder bij de club gespeeld en is momenteel assistent-coach van Bosnië & Herzegovina. 

Sven Mijnans, Ibrahim Sadiq, Mayckel Lahdo en Mees de Wit zijn niet beschikbaar voor de wedstrijd vanwege blessures.

De wedstrijd staat onder leiding van Oleskii Derevinskyi afkomstig uit Oekraïne. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door zijn land genoten Semen Shlonchak enn Andrii Skrypka. Dmytro Panchyshyn vervult de taak van vierde official. De Italiaan Luca Pairetto heeft de taak van VAR. Daniel Doveri assisteert hem daarbij.

Live
Om 18:45 uur luidt het startsignaal in het AFAS Stadion. De wedstrijd is live te kijken op ESPN of via Talpa tv. Ook volg je het duel via de mediakanalen van AZ: AZ-radio, Instagram, Facebook en X.