Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers | Excelsior - AZ

Laatste Nieuws

03.11.2023

ALKMAAR- AZ gaat zaterdag op bezoek bij Excelsior Rotterdam. Om 18:45 uur klinkt het fluitsignaal in het Van Donge & De Roo Stadion voor het Eredivisie-duel. Alles wat je over dit duel moet weten lees je in Feiten & Cijfers.

AZ en Excelsior namen het 44 keer eerder tegen elkaar op voor de Eredivisie. De wedstrijd Excelsior - AZ stond 22 keer eerder op het programma. Negen keer nam AZ de winst mee naar huis en zeven keer werd een punt gedeeld. 

De laatste keer dat AZ op bezoek ging bij Excelsior won het met 1-4. Deze wedstrijd werd gespeeld in de TOTO KNVB Beker. Jens Odgaard, Dani de Wit, Jesper Karlsson en Vangelis Pavlidis waren trefzeker.

 

 

Laatste vijf ontmoetingen:
2022-2023 | AZ - Excelsior 5-0 (Doelpunten: Mijnans 2x, Pavlidis, Odgaard, Karlsson)
2022-2023 | Excelsior - AZ 1-4* (Doelpunten: Odgaard, D. de Wit, Karlsson, Pavlidis)
2022-2023 | Excelsior. - AZ 2-1 (Doelpunt: Sugawara)
2018-2019 | Excelsior - AZ 4-2 (Doelpunten: T. Koopmeiners, Johnsen)
2018-2019 | AZ - Excelsior 2-1 (Doelpunten: Til, Johnsen)

*Bekerwedstrijd

Excelsior staat momenteel zevende in de Eredivisie met dertien punten uit tien wedstrijden. De laatste twee Eredivisie-wedstrijden tegen FC Volendam (3-1) en PEC Zwolle (2-4) werden echter verloren. 

Excelsior kwam midweeks in actie tijdens de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker. De Rotterdamers bekerden verder na een zege op FC Den Bosch. Dankzij een penalty in de verlening wisten de Kralingers in Stadion De Vliert te winnen: 1-2. Doordat AZ Europees voetbal speelt, sloeg het de eerste ronde van het bekertoernooi over. 

In de vorm van Couhaib Driouech heeft Excelsior een echte snelheidsduivel in huis. De aanvaller behaalde dit Eredivisie-seizoen een topsnelheid van 34,51 kilometer per uur en is daarmee de snelste speler. 

Excelsior incasseerde in 2023 twaalf doelpunten in de Eredivisie die gemaakt werden met het hoofd. Dit zijn er minstens twee meer dan iedere andere ploeg.

AZ moet rekeninghouden met Troy Parrot. De Ierse huurling van Tottenham Hotspur FC was trefzeker in de laatste twee thuisduels van Excelsior en kan de eerste speler sinds Stanley Elbers in 2016 worden die dat driemaal op rij doet op Kralingen.

AZ kreeg dit seizoen tot dusver (inclusief AZ - NEC) de minste schoten tegen van alle clubs in de top-10 competities van Europa: 68. Die plek deelt het in dat klassement met Manchester City FC. 

Dani de Wit staat op de derde plek in de ranglijst als het gaat om gewonnen duels. De middenvelder heeft zeventig gewonnen duels achter zijn naam staan. Excelsior's Siebe Horemans staat op de tweede plek met 81 gewonnen duels. 

Vangelis Pavlidis is de eerste speler die in tien opeenvolgende Eredivisie wedstrijden trefzeker was sinds Wilfried Bony (2013 - Vitesse). Dat is met de wedstrijd tegen NEC, die nog uitgespeeld moet worden, meegerekend. 

 

Pavlidis is de zesde speler ooit die in tien opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden scoort. Alleen Johan Cruijff (17) en Pierre van Hooijdonk (11) kwamen in meer opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden tot scoren.

Behalve het maken van veel doelpunten, is Pavlidis ook een kilometervreter. De Griek loopt gemiddeld 11,3 kilometer per wedstrijd. Van alle Eredivisie-spitsen met minstens 450 speelminuten, legt alleen Lennart Thy gemiddeld meer kilometers af per duel (12,9 kilometer).

Yukinari Sugawara heeft dit Eredivisie-seizoen liefst 26 passes gegeven waar een scoringskans uit kwam. Daarmee staat de verdediger op de tweede plek. Enkel Joey Veerman (31) gaf meet passes waar een scoringskans uit kwam. 

Daarnaast gaf de Japanse verdediger veertien geslaagde voorzetten uit open spel, meer dan iedere andere speler.

Een onderonsje tussen Sugawara en Bazoer / Foto: Ed van de Pol

AZ won de laatste vijf uitduels in de Eredivisie. De Alkmaarders kunnen voor het eerst zes duels op rij op vreemde bodem winnen sinds november 2006. Toen waren het er in totaal zeven op een rij. 

In Rotterdam wordt AZ gesteund door een uitverkocht uitvak. Vierhonderd AZ'ers reizen mee af naar het Van Donge & De Roo Stadion. 

 

Jordy Clasie en Kenzo Goudmijn speelden in het verleden beiden op huurbasis voor Excelsior. Clasie speelde 35 duels voor de Kralingers en Goudmijn kwam tot 60 wedstrijden. Laatstgenoemde keerde afgelopen zomer terug in Alkmaar en verlengde daarop ook zijn contract tot medio 2026. 

Bij Excelsior spelen met Norbert Albas en Kian Fitz-Jim twee spelers met een AZ-verleden. 

Henk Willems, Henk van Stee, John Metgod en Alex Pastoor zijn allen als trainer actief geweest bij zowel Excelsior als AZ.

Andere spelers die actief waren voor beide clubs zijn onder anderen: Gill Swerts, Mounir El Hamdaoui, Ton Pronk, Dries Boussatta, Nico Jalink, Kees Luijckx, Hans Kraaij jr, Oscar Moens, Bart Latuheru, Ali Messaoud, Jordy Deckers, Roland Alberg en Mitchell te Vrede, Levi Garcia, Brandley Kuwas en Peer Koopmeiners. 

Vorig seizoen speelde Kenzo Goudmijn en Peer Koopmeiners op huurbasis voor Excelsior

De wedstrijd staat onder leiding van Laurens Gerrets. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door Joost van Zuilen en Waleveld. Martin Pérez vervult de taak van vierde official. Serdar Gözübüyük (VAR) en Rob van de Ven (AVAR) zitten achter het beeldscherm. 

Live
Het duel tussen Excelsior en AZ begint om 18:45 uur. De wedstrijd is te zien op ESPN en uiteraard te beluisteren via AZ Radio. Mis ook niets van het duel via de mediakanalen van AZ: Instagram, X en Facebook.

Bronnen: André Liefaard (AZ-statisticus), Opta, Transfermarkt, ESPN.