Terug naar overzicht

Jansen: 'Punten mee naar huis nemen'

Laatste Nieuws

03.11.2023

ZAANSTAD- Na de gestaakte wedstrijd tegen NEC Nijmegen wacht zaterdag het volgende affiche voor AZ. Dan reist de ploeg van Pascal Jansen af naar Rotterdam voor een krachtmeting met Excelsior. De trainer staat nog even stil bij de vorige speelronde en blikt vooruit op het aankomende duel.

De schrik zat er goed in nadat in de wedstrijd tegen NEC Bas Dost medische hulp nodig  had. Hij zakte in elkaar op het veld. Toch moet de focus al snel weer op de toekomst. 

Aanpak
"We hebben maandag zoals gebruikelijk opgestart met ontbijt", vertelt Jansen. "Voordat de eerste training begon zijn we even bij elkaar geweest in de kleedkamer. We hebben tekst en uitleg gekregen van onze dokter die natuurlijk heel nauw betrokken was bij de medische situatie. Zij heeft uitgelegd wat er is gebeurd en wat ze hebben gedaan. Zo hebben we de mogelijkheid gegeven daarover in gesprek te gaan. Er waren ook een aantal vragen vanuit spelers. Vervolgens hebben we de dag en het reguliere leven zo goed als mogelijk opgepakt."

Bijzonder
De trainer benoemt ook nog even hoe bijzonder hij het vond hoe beide teams dit hebben aangepakt. Jansen: "We zitten volop in de wedstrijd. De jongens strijden volop tegen elkaar op het veld. Van het ene op het andere moment is het heel gebroederlijk, allemaal samen. Dat was heel bijzonder. Beide doctoren waren razendsnel bij Bas. Dat was ook een groot compliment naar onze dokter en medische staf. Ik hoop dat Bas in goede gezondheid zijn leven kan doorzetten."

Bruno Martins Indi
Tegen NEC viel aanvoerder Bruno Martins Indi na rust in. "Hij bracht echt wat hij moest brengen", reageert Jansen desgevraagd wat hij van Martins Indi's invalbeurt vond. "Hij deed het goed. Ik heb van dichtbij het hele herstel met Bruno beleefd. Hoe hij dat heeft verwerkt, maar ook hoe hij in de huidige fase zit en daartegenaan kijkt. Tegen Aston Villa viel hij ook al aardig in. Het is goed om te zien dat hij daarin weer van waarde kan zijn."

Excelsior
Met een zevende plek in de Eredivisie kent Excelsior een prima seizoenstart. "Daar heb ik alle respect voor", gaat Jansen verder. "Ook als je ziet hoeveel spelers er van de zomer zijn vertrokken. Hoe ze nu presteren is knap en het zal dan ook weer een hele interessante wedstrijd worden. We moeten zorgen dat we tegen hen beter voor de dag komen dan vorig jaar zodat we de punten mee naar huis nemen."

Fit
De trainer kan over een nagenoeg fitte selectie beschikken. Mees de Wit is nog niet van de partij en daarnaast heeft Lewis Schouten een liesblessure opgelopen in de wedstrijd FC Emmen - Jong AZ. Ook Sem Westerveld, die afgelopen weekend voor het eerst weer bij de wedstrijdselectie zat, zal dit weekend niet mee afreizen naar Rotterdam. "Sem kwakkelt een beetje met zijn knie. Maar hij komt rustig aan terug", stelt Jansen gerust. 

150
Ondanks dat de wedstrijd tegen NEC nog niet is uitgespeeld, was het wel de 150e van Jansen als AZ-trainer. Met onder andere het één-na-hoogste winstpercentage onder AZ-trainers en meer dan driehonderd gemaakte doelpunten heeft Jansen aardige statistieken achter zijn naam. "Ik ben tot op de dag van vandaag heel dankbaar dat ik hier überhaupt hoofdtrainer mag zijn. Ik hoop dat nog heel lang te zijn en nog veel meer succes naar AZ te brengen samen met mijn jongens en de rest van de staf. Want voor het feit dat ik zulke statistieken achter mijn naam heb staan moet ik heel veel mensen heel dankbaar zijn. Dat doe ik niet alleen."

Kenzo Goudmijn
Iemand die Excelsior aardig goed kent is Kenzo Goudmijn. De middenvelder speelde op huurbasis zestig wedstrijden voor De Kralingers. "Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn tijd daar", vertelt Goudmijn in gesprek met AZ TV. "Ik was natuurlijk verhuurd met het plan dat ik minuten kon maken in de Eredivisie. Dat is goed gelukt. Het was een mooie tijd en een mooie club." Hieronder bekijk je de hele voorbeschouwing van AZ TV met Jansen en Goudmijn.