AZ Jeugd: Vier zeges, drie hattricks

14.10.2023

ZAANSTAD- Hoewel de interlandbreak in volle gang is stonden voor vijf AZ Jeugd-teams gewoon competitieduels op het programma. De club uit Alkmaar bleef daarin ongeslagen en pakte viermaal het volle pond. Een overzicht.

Ajax - AZ Onder 17 4-4 (1-1)
Een spectaculaire topper tussen AZ Onder 17 en Ajax kende geen winnaar. In de hoofdstad kwam het team van trainer Tim Roest twee keer op voorsprong en moest het ook twee keer veerkracht tonen: 4-4.

Op De Toekomst kende AZ een bliksemstart. Ajax nam de aftrap en leed na zo'n vijftien seconden knullig balverlies. Thom Steenbergen kreeg daardoor de vrije doortocht naar het doel en opende direct de score: 0-1.

AZ wist hierna lange tijd grote kansen voor de Amsterdammers te voorkomen en kwam zelf wel meermaals gevaarlijk bij het doel van zijn tegenstander. Toch viel op slag van rust de gelijkmaker na een ongelukkige fout van doelman Christan Gaander.

De tweede helft werd er volgens één met veel doelpunten. In de 54e minuut werd een schot van Mees Adrichem door de Amsterdamse doelman gekeerd, waarna de bal voor de voeten van Hessel de Wit kwam. Hij kon simpel afdrukken en zette AZ weer op voorsprong: 1-2.

Het duurde niet lang voordat het scorebord weer in beweging kwam. Ajax kwam in de 59e minuut weer langszij en nam in de 68e minuut zelfs de leiding. Zo moest AZ plots in de achtervolging en deed dat met succes. In de 77e minuut kregen de Alkmaarders een strafschop. Saviola Saffoe ging achter de bal staan en drukte feilloos af: 3-3.

In de slotfase vielen nog twee goals. In de 88e minuut nam Ajax opnieuw de leiding door de 4-3 te maken. Direct na de aftrap kwam AZ weer met een antwoord en sleepte daarmee een gelijkspel uit het vuur. De thuisploeg kreeg een dieptepass niet goed weggewerkt, waarna Tycho de Wit in het strafschopgebied in twee instanties binnen schoot: 4-4.

Opstelling AZ: Christian Gaander; Kiani Inge, Iain de Jongh (81. Nigel Fraenk), Kevin Van Ouytsel, Saviola Saffoe; Hessel de Wit, Julian van Rijsdam (46. Elias Hazir), Mees Adrichem; Melle Roede (68. Kenzo Riedewald), Thom Steenbergen, Tycho de Wit.

Scoreverloop: 1. Steenbergen 1-0, 45. Unuvar 1-1, 54. Hessel de Wit 1-2, 59. Unuvar 2-2, 68. Kovacs 3-2, 77. Saffoe 3-3 (pen.), 88. Puljhun 4-3, 88. Tycho de Wit 4-4.

De Graafschap - AZ Onder 16 1-2 (1-0)
Het AZ Onder 16 van trainer Nick van der Velden boekte een zwaarbevochten zege op De Graafschap. AZ kwam op Sportpark De Bezelhorst in Doetinchem vroeg op achterstand en wist zelf in de slotfase pas te scoren: 1-2.

De Superboeren was in de achtste minuut al trefzeker en zorgde zo ervoor dat AZ al snel in de achtervolging moest. De bezoekers drukten al snel naar voren in de jacht op de gelijkmaker, maar slaagde aanvankelijk niet erin te scoren.

Lang leek het erop dat De Graafschap de wedstrijd zou winnen, maar in de laatste minuten kreeg AZ loon na werken. Op aangeven van Jayden Hart Perez zorgde Chavarello Hellings in de 76e minuut voor de 1-1. Kort daarna deed hij – ditmaal na een pass van Julian Sijbrands – het net opnieuw bollen en bezorgde AZ daarmee een moeizame driepunter.

Opstelling AZ: Nick Homan, Latrell Aken, Damian Dickhaut (16. Calvin Carrilho), Onne de Flart, Giovanni Dobbe (41. Jayden Hart Perez); Timme Elffers (41. Chavarello Hellings), Julian Sijbrands, Yordi van der Velde; Massimiliano Frassino (55. Fadil Alimi), Gijs Groot, Rayan Zekri.

Scoreverloop: 8. De Graafschap 1-0, 76. Hellings 1-1, 77. Hellings 1-2.

AZ Onder 15 - Ajax 4-0 (0-0)
AZ Onder 15 boekte een ruime zege op Ajax. Door een wereldgoal van Donny van der Lijcke en een hattrick van Nuur Mahamed Ahmed werd het 4-0 voor de ploeg uit Alkmaar.

In een gelijk opgaande eerste helft vielen geen doelpunten. AZ-buitenspeler Mahamed Ahmed kwam tot een kansje, maar zijn inzet werd door de doelman gepakt. Ook de Amsterdammers waren in de eerste helft gevaarlijk, waar zij de paal troffen. Dichter bij een goal zou Ajax niet meer komen.

Na rust schoot AZ uit de startblokken. De Ajax-defensie wist de bal niet goed weg te werken en Mahamed Ahmed profiteerde. Hij reageerde alert en werkte de bal met links tegen het net: 1-0. Nog geen twee minuten later maakte Van der Lijcke een wereldgoal. De Ajax-goalie kwam ver uit zijn doel om een dieptepass te onderscheppen, maar raakte de bal daarna verkeerd. Zo kon Van der Lijcke van grote afstand schieten en scoorde hij in een leeg doel: 2-0.

Het team van Sander Veraart bleef gretig en ging op zoek naar meer. Het derde doelpunt aan Alkmaarse zijde kwam eveneens op naam van Mahamed Ahmed, nadat hij een goed genomen corner van Cas Jongeneelen inkopte. Vlak voor tijd maakte Mahamed Ahmed zijn hattrick compleet. In een goede counter, kapte hij zijn directe tegenstander uit en schoot hij raak. Hiermee maakte hij de vierde goal voor AZ en eindigde de wedstrijd in 4-0.

Opstelling AZ: Quenten Attigah; Job Tiebie (67. Christian Goring), Janoa Elias, Amani Imhangbe, Lars Boer; Cas Jongeneelen, Cas Klop (67. Van Dam van Isselt), Taecke van Dam van Isselt (41. Aebe Morel); Nuur Mahamed Ahmed, Donny van der Lijcke (73. Fedde Hartog), Jahmael Ampofo (41. Dante Blankendaal).

Scoreverloop: 47. Mahamed Ahmed 1-0, 48. Van der Lijcke 2-0, 58. Mahamed Ahmed 3-0, 70. Mahamed Ahmed 4-0.

AZ Onder 14 - Vitesse 5-1 (0-0)
AZ Onder 14 won overtuigend van Vitesse. Op het eigen AFAS Trainingscomplex werd het 5-1. Jessey van der Mije maakte een hattrick.

Al vanaf de eerste minuut ging AZ gretig op jacht naar een treffer. Met hoge druk stormde de ploeg van Juryan Zandvliet continu af op het doel van Vitesse. In de eerste helft bleef de openingsgoal echter uit.

Na de rust was het direct raak. Christian Simunovic verlengde een corner, waarna Abutalib Hamid Mohammad de openingstreffer van dichtbij binnentikte. Vlak daarna kwam AZ op 2-0. Vanaf de flank leverde Nick Perez Mutsaers een lage voorzet af en Charly van Oosterhout maakte de tweede goal.

De thuisploeg breidde de voorsprong uit via Jessey Jay van der Mije die op aangeven van Hamid Mohammad de 3-0 op het scorebord zette. Tien minuten voor tijd deden de bezoekers wat terug en werd het 3-1.

Het slotakkoord was voor Van der Mije. Na een mooie steekbal van Mawulom Gota-Toudji tekende Van der Mije voor 4-1 en schoot hij ook zijn derde goal en daarmee de 5-1 tegen de touwen.

Opstelling AZ: Jaycen Duijker; Jesse van Ruler (36. Senna van Elst), Christian Simunovic, Henk Schuit (67. Ty Tosch), Jeremiah Oladoyinbo Ojomo (67. Willem Schuit); Merijn van Dijk, Joey Plat (47.Jessey van der Mije), Charly van Oosterhout (47. Jim Jansen); Abutalib Hamid Mohammad, Anton Agafonov (36. Nick Perez Mutsaers), Mawulom Gota-Toudji.

Scoreverloop: 38. Hamid Mohammad 1-0, 47. Van Oosterhout 2-0, 55. Van der Mije 3-0, 59. Koeman 3-1, 59. Van der Mije 4-1. 70. Van der Mije 5-1.

FC Utrecht - AZ Onder 13 1-5 (1-4)
AZ Onder 13 nam drie punten mee van Sportcomplex Zoudenbalch. De ploeg van trainer Dico Blei was tegen FC Utrecht in de eerste helft al viermaal trefzeker en won uiteindelijk met 1-5.

De Alkmaarders namen al in de derde minuut de leiding toen Dinar Ait Errami een vrije trap tegen de touwen schoot. Utrecht kwam niet veel later in de vorm van de 1-1 met een antwoord, maar daarna nam AZ weer het heft in handen. Door een hattrick van Musabe Iliyas Abdusalam – waarvan één goal uit een vrije trap – kwamen de bezoekers voor rust nog op 1-4.

AZ wist die voorsprong vast te houden en nam in de 66e minuut zelfs verder afstand. Op aangeven van Nino Dos Santos Henriques verzorgde Silvijn van der Does het slotakkoord met een vijfde treffer.

Selectie AZ: Bentley Addai, Dinar Ait Errami, Dylan Nsemi, Eray Akkaya, Haïtem El Ghouch, Hatim Elfargoussi, Ian Shaibu, Imran Loukili, Jason Has, Jay Rosenbaum, Jip de Flart, Luca Boon, Marrouane Iklil, Musabe Iliyas Abdusalam, Musie Mesfun, Nino Dos Santos Henriques, Noah Ahannach, Sam Pijlman, Silvijn van der Does, Timo van der Schaar, Valentijn van Thiel.

Scoreverloop: 3. Ait Errami 0-1, 5. FC Utrecht 1-1, 18. Iliyas Abdusalam 1-2, 25. Iliyas Abdusalam 1-3, 34. Iliyas Abdusalam 1-4, 66. Van der Does 1-5.