AZ Onder 18 langs concurrent Ajax

28.10.2023

AMSTERDAM- AZ Onder 18 heeft zaterdag in een kraker in Amsterdam drie belangrijke punten gepakt. De ploeg van Michael van Zijtveld was op De Toekomst met 1-3 te sterk voor directe concurrent Ajax.

Het treffen tussen AZ Onder 18 en Ajax was een echte competitiekraker. De Alkmaarders waren vooraf koploper, Ajax de directe achtervolger met twee punten minder. Dat AZ niet van plan was zijn koppositie uit handen te geven werd al snel duidelijk. In de twaalfde minuut kwamen de bezoekers namelijk al op voorsprong. Na een heerlijke pass van centrumverdediger Rayan Atikallah kwam Jasper Hartog vrij voor doel. Hij schoot hard in de verre hoek raak: 0-1.

Achterlijn
Slechts één minuut later lag ook de tweede in het doel. Wassim Bouziane bereikte de achterlijn en zette voor op Yoël van den Ban. De bal kwam achter de spits, maar bij de tweede paal stond Hartog klaar om te scoren: 0-2.

Knappe save
De doelpuntenmaker was in de 23e minuut ook dicht bij de derde goal. Hij mocht aanleggen voor een vrije trap en zag doelman Tommy Setford knap redding brengen.

Hard voor
Vlak voor rust viel de derde alsnog. Hartog kwam explosief langs zijn tegenstander en gaf hard voor op Van den Ban: 0-3. Een vierde treffer hing daarna ook nog in de lucht, maar Hartog stuitte op Setford.

Goalie uit zijn doel
Na de pauze bleef AZ de controle houden en werd het opnieuw meermaals gevaarlijk. Zo kon Julian Oerip het van grote afstand proberen, nadat Ajax - met zijn keeper uit het doel - op het middenveld balverlies leed. Het schot van Oerip ging rakelings naast. Ook Atikallah was gevaarlijk. Na een vrije trap ontstond een scrimmage, daarin kreeg hij zijn voet tegen de bal: nét naast.

Blijven jagen
Ajax deed in de zeventigste minuut wat terug uit een van richting veranderde vrije trap: 1-3. Daardoor kwam er weer enige spanning in de wedstrijd. Toch was het AZ dat bleef jagen en Ajax niet in zijn spel liet komen. Zo trok de ploeg uiteindelijk ook de belangrijke zege over de streep.

Vier punten los
Door de zege wordt de concurrent uit Amsterdam op vijf punten achterstand gezet en staat AZ nu vier punten los van de nieuwe nummer twee Vitesse.

Ajax - AZ Onder 18 1-3 (0-3)

Opstelling AZ: Kiyani Zeggen; Elijah Dijkstra (90+1. Jesper Zwart), Rayan Atikallah, Joeri Oud, Jeremiah Esajas; Enoch Mastoras (61. Ilias Splinter), Julian Oerip, Lev Lenssen; Jasper Hartog (46. Anthony Smits), Yoël van den Ban, Wassim Bouziane.

Scoreverloop: 12. Hartog 0-1, 13. Hartog 0-2, 40. Van den Ban 0-3, 70. O'niel 1-3.