AZ opent Youth League met recordzege

03.10.2023

ZAANSTAD- AZ is een nieuw seizoen in de UEFA Youth League begonnen met een monsterscore. De ploeg van trainer Michael van Zijtveld haalde in de eerste ronde van het Domestic Champions Path ongenadig hard uit tegen Klaipeda FM. De Litouwers werden met liefst 12-0 verslagen.

De titelverdediger uit Alkmaar dicteerde vanaf de eerste minuut het spel en werd in de zevende minuut al gevaarlijk. Doelman Paulius Linkevičius bracht redding op een inzet van Ro-Zangelo Daal, waarna de rebound van Jasper Hartog werd geblokt.

In het zadel
In de elfde minuut werd AZ in het zadel geholpen. De bal kwam tegen een Klaipeda-arm, waarna de scheidsrechter naar de stip wees. Daal ging achter de bal staan en stuurde de keeper de verkeerde kant op: 1-0.

Indraaiende corner
Ruim tien minuten later was het opnieuw raak. De doelman van Klaipeda had veel moeite met een indraaiende corner van Lewis Schouten. De bal viel daarna voor de voeten van Kees Smit, die simpel de 2-0 binnenschoot. In de 36e minuut kwam de 3-0 op naam van Schouten. De aanvoerder kreeg randje zestien alle tijd om een hoek uit te zoeken en schoot feilloos raak.

Hard oplopen
Daarna liep de score hard op. In de veertigste minuut schoot Hartog de 4-0 tegen de touwen, waarna Yoël van den Ban twee minuten later – met de hak – de 5-0 produceerde. Vlak voor de pauze was AZ nog tweemaal trefzeker. Dave Kwakman was goed voor de 6-0, waarna Van den Ban de ruststand op 7-0 bepaalde.

Gretig AZ
AZ bleef ook in de tweede helft gretig en scoorde al snel nog twee goals. Invaller Anthony Smits tikte tweemaal van dichtbij binnen na een voorzet van Hartog: 9-0. De jacht op goals was nog niet ten einde, want daarna schoot Hartog nog tegen de paal en lat.

Poeieren
Niet veel later had Hartog wel succes. In de zeventigste minuut poeierde hij de 10-0 tegen de touwen, waarna hij in de 76e minuut ook goed was voor de 11-0 en zijn hattrick compleet maakte.

Record
In de slotminuten kwam ook Julian Oerip nog op het scorebord. De middenvelder schoot van afstand weergaloos raak en zette AZ op 12-0, wat niet veel later ook de eindstand bleek. Daarmee verbrak AZ een record. Nog niet eerder won een team met deze cijfers in de UEFA Youth League.

AZ - Klaipeda FM 12-0 (7-0)

UEFA Youth League

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Elijah Dijkstra, Joeri Oud, Enoch Mastoras (80. Wilmer Olofsson), Jeremiah Esajas; Lewis Schouten (46. Rayan Atikallah), Dave Kwakman (46. Julian Oerip), Kees Smit (46. Anthony Smits); Jasper Hartog, Yoël van den Ban, Ro-Zangelo Daal.

Opstelling Klaipeda FM: Paulius Linkevičius; Armandas Razvadauskas (57. Liutauras Tarasovas), Andrius Norvaišis, Luka Ruškys, Mantas Dimša; Jokubas Jančauskas (40. Ignas Ališauskas), Arnas Kurakinas, Edgaras Bierontas (57. Herkus Vaitkus), Bondarev Nikita; Emilijus Jermolajev, Benas Vasiliauskas.

Scoreverloop: 11. Daal 1-0 (pen.), 22. Smit 2-0, 36. Schouten 3-0, 38. Hartog 4-0, 40. Van den Ban 5-0, 42. Kwakman 6-0, 44. Van den Ban 7-0, 50. Smits 8-0, 58. Smits 9-0, 70. Hartog 10-0, 76. Hartog 11-0, 90. Oerip 12-0.
Gele kaarten: Dijkstra (AZ), Vasiliauskas (Klaipeda FM).
Scheidsrechter: Mervan Bejtullahu (KOS).