AZ verslaat Fortuna Sittard

01.10.2023

ALKMAAR- In een zonnig Alkmaar heeft AZ zondagmiddag de zesde Eredivisie-zege van het seizoen geboekt. Jordy Clasie zette de ploeg van Pascal Jansen vlak voor rust op voorsprong. In de tweede helft werd de score uitgebreid dankzij Vangelis Pavlidis, een eigen doelpunt en Tiago Dantas.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Heracles was er één wijziging te noteren in de opstelling van AZ. Wouter Goes begon in de basis en maakte daarmee zijn eerste minuten van het seizoen in AZ 1.

Eerste helft
Het was Fortuna dat na twee minuten al tot een kans kwam, maar Kaj Sierhuis kopte over. Een schotje van Alen Halilovic ging naast en vervolgens stichtte Myron van Brederode aan AZ-kant het eerste gevaar. De aanvaller krulde de bal richting de verre hoek, maar Ivor Pandur was alert. Een vrije trap van Yukinari Sugawara ging over en daarmee leken we met de brilstand de rust in te gaan.

Dubbelslag
Daar dacht Clasie echter anders over. In de blessuretijd van de eerste helft schoot de aanvoerder de bal vanaf een metertje of achttien hard tegen de touwen. Direct na rust verdubbelde AZ de voorsprong. Oud-AZ'er Oguzhan Özyakup leverde de bal in bij Pavlidis. De Griek omspeelde Pandur en tikte rustig binnen voor de 2-0. Daarmee was hij ook in het zevende Eredivisie-duel van het seizoen trefzeker.

Invallers
AZ wilde meer en ging op jacht naar een derde treffer. Invaller Dantas kreeg na een goede dribbel via Pavlidis de bal bij mede-invaller Ruben van Bommel. Die schoot ineens, maar Pandur redde knap op zijn inzet. De volgende kansen waren voor, eveneens invaller, Denso Kasius. De verdediger schoot uit een moeilijke hoek op Pandur en raakte even later snoeihard de lat met een fijne uithaal.

Uitbreiding
Maar AZ's moeite werd in de slotfase dan toch beloond. Jens Odgaard had veel ruimte en vond op links Van Bommel. Die gaf de bal voor en Dimitris Siovas werkte deze langs zijn eigen doelman. In de 88e minuut bleef een voorzet van Djordje Mihailovic hangen en Dantas wist daar, in tweede instantie, wel raad mee. De middenvelder maakte vanaf dichtbij zijn eerste goal als AZ'er om de eindstand op 4-0 te bepalen!

WEDSTRIJDKARAKTERISITIEKEN
AZ - Fortuna Sittard 4-0 (1-0)
Eredivisie

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Wouter Goes, Alexandre Penetra, David Møller Wolfe (46. Denso Kasius); Jordy Clasie, Sven Mijnans (63. Tiago Dantas), Dani de Wit (82. Djordje Mihailovic); Mayckel Lahdo (63. Jens Odgaard), Vangelis Pavlidis, Myron van Brederode (63. Ruben van Bommel).

Opstelling Fortuna Sittard: Ivor Pandur; Ivo Pinto, Dimitrios Siovas, Rodrigo Guth, Mitchell Dijks; Oguzhan Özyakup (57. Loreintz Rosier), Deroy Duarte, Alen Halilovic; Iñigo Córdoba (57. Mouhamed Belkheir), Kaj Sierhuis, Tijjani Noslin.

Scoreverloop: 45+1. Clasie 1-0, 49. Pavlidis 2-0, 82. Siovas (e.d.) 3-0, 88. Dantas 4-0.
Gele kaarten: Sierhuis, Siovas, Duarte (Fortuna), D. De Wit (AZ).
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük.
VAR: Martin Pérez.
Toeschouwers: 18.123.