Terug naar overzicht

AZ Vrouwen spelen gelijk in Utrecht

Laatste Nieuws

18.11.2023

UTRECHT- De AZ Vrouwen kwamen zaterdagmiddag niet verder dan een gelijkspel tegen FC Utrecht. Met de snelste goal ooit in de Azerion Vrouwen Eredivisie, na slechts 11 seconden, kwam AZ via Floor Spaan op voorsprong. Twee tegentreffers vlak na rust en de gelijkmaker van Spaan bepaalde de eindstand op een 2-2 gelijkspel.

AZ-coach Wouter de Vogel voerde geen wijzigingen door ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Feyenoord. Zo startte aanvoerster Desiree van Lunteren opnieuw in de spits en kon ook buitenspeelster Isa Dekker rekenen op een basisplek.

Droomstart
De bezoekers uit Alkmaar kende een droomstart. De wedstrijd was nog geen minuut gespeeld en de openingstreffer stond al op het scorebord. Direct vanaf de aftrap gaf Van Lunteren een goede pass in de diepte op Dekker, die op haar beurt Spaan wist te bereiken met een lage voorzet. Spaan aarzelde niet en passeerde FC Utrecht-keepster Jasmijn de Groot al na slechts elf seconden op de klok: 0-1.

Goed combinatiespel
AZ stond voor en was niet van plan zich in te graven. Met goed combinatiespel en een aantal fraaie steekpasses waren de Alkmaarders gevaarlijk, maar tot grote kansen kwam het nog niet. Tegenstander FC Utrecht wist nauwelijks iets te creëren. Toch kwam de thuisploeg na 22 minuten spelen tot een kans. Lotje de Keijzer kreeg wat ruimte en haalde uit op de rand van het zestienmetergebied, AZ-keepster Femke Liefting bracht echter goed redding.

Voorsprong bij rust
Aan de andere kant leek AZ op weg naar 0-2. Spaan gaf een mooie pass met de buitenkant van de voet op Van Lunteren, maar de inzet van de AZ-spits werd geblokt door de Utrechtse verdediging. Vlak voor rust kwam de thuisploeg nog tot een kans, de inzet van Eshly Bakker werd gekeerd door Liefting en zo ging AZ met een voorsprong de rust in.

Snelle tegentreffers
Al vroeg in de tweede helft kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Een gevaarlijke voorzet werd nog net getoucheerd door Bakker, die daarmee de 1-1 scoorde. Even later kwam FC Utrecht ook op 2-1. Voormalig VV Alkmaar-speelster Femke Prins was trefzeker namens de thuisploeg.

Gelijkmaker van Spaan
De AZ Vrouwen toonde zich veerkrachtig en creëerde direct een grote mogelijkheid. Spaan legde de bal terug op Van Lunteren, maar de inzet van de spits werd gestopt door Utrecht-goalie De Groot. Kort daarna lukte het de Alkmaarders alsnog om de stand weer gelijk te trekken. Opnieuw was Spaan de doelpuntenmaakster. Nadat zij de bal ontving van Van Lunteren, wist Spaan de Utrechtse keepster te verschalken met een goed afstandsschot: 2-2.

Geen winnende goal

Beide ploegen kregen nog een aantal kansen om tot een doelpunt te komen. Zo brak invalster Romaissa Boukakar door op de flank, maar haar poging werd gepakt door De Groot. Een winnende goal kwam er niet en zo eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel.