AZ Vrouwen verliezen nipt van Ajax

26.11.2023

ZAANSTAD- De AZ Vrouwen verloren zondagmiddag van Ajax. Op het AFAS Trainingscomplex eindigde het duel, na een reeks afgekeurde doelpunten, in 1-2 in het voordeel van de Amsterdammers. Aan Alkmaarse zijde kwam de enige goal op naam van spits Floor Spaan.

De basisopstelling van AZ-trainer Wouter de Vogel kende dezelfde elf namen als vorige week tegen FC Utrecht. Opvallend was wel dat aanvoerster Desiree van Lunteren vanaf de nummer tien positie startte en Spaan, na haar twee goals in Utrecht, in de spits stond.

Lastig begin
AZ kende een moeizame openingsfase. Ondanks hoge druk van de thuisploeg, wist Ajax zich vrij goed onder de druk uit te voetballen en waren het de bezoekers die de kansen creëerde. Zo schoot Ajax-spits Romée Leuchter de bal na twee minuten voorlangs het AZ-doel en bracht Femke Liefting even later redding op een inzet van Bente Jansen.

Buitenspel en kansen AZ
De eerste goal van de wedstrijd leek na twintig minuten spelen te zijn gevallen nadat Leuchter namens Ajax raak schoot. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Vanaf dat moment leken de Alkmaarders wakker te zijn geschud en kwamen de eerste kansen voor de thuisploeg. Isa Dekker brak door op de flank en kon de vrijstaande Van Lunteren net niet bereiken. Kort daarna kon Keepster Regina van Eijk de bal niet op tijd wegwerken en zat Van Lunteren ertussen, maar het liep voor de Amsterdammers goed af.

Meer afgekeurde goals
Beide ploegen zochten vervolgens de aanval en opnieuw viel er een buitenspelgoal. Een corner van de bezoekers werd uiteindelijk door Quinty Sabajo vanaf een buitenspel positie in het doel geschoten. Aan de andere kant leek AZ op 1-0 te komen. Een goede voorzet van Spaan werd door Camie Mol op de paal gekopt, waarna Van Lunteren alert reageerde en de rebound intikte. Ook nu stak de grensrechter zijn vlag omhoog en werd de goal afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Hiermee bleef de openingstreffer voorlopig uit gingen de teams de kleedkamers in met een 0-0 ruststand.

Doelpunten aan beide kanten
In de tweede helft kwamen de Amsterdammers vrijwel direct op voorsprong via Daliyah de Klonia. De verdedigster wist een lage voorzet binnen te schieten en ditmaal bleef de goal staan. Het antwoord van AZ volgde binnen enkele minuten. Manique de Vette gaf een fraaie steekpass door het hart van de Amsterdamse defensie op Spaan, die oog in oog met Van Eijk onberispelijk raak schoot en zo haar zesde doelpunt van het seizoen maakte: 1-1.

Tweede tegentreffer
Met nog een half uur op de klok, wisten de bezoekers een tweede goal te maken en zo opnieuw de leiding te nemen. De Alkmaarse verdediging kon een voorzet niet goed wegwerken, waarna Lily Yohannes profiteerde en de 1-2 inschoot.

Kansen op gelijkmaker
Ondanks de achterstand deed AZ niet onder voor de Amsterdammers en creëerde het kansen om op gelijke hoogte te komen via Van Lunteren, Dekker en Mol. Laatstgenoemde wist tien minuten voor tijd door te breken op de rechterflank en had vervolgens een goed schot in huis. De opkomende rechtsback zag haar poging echter net over het doel gaan. In de slotfase kwam ook Veerle van der Most nog in scoringspositie. De invalster passeerde haar tegenstander, maar kwam in het strafschopgebied niet tot een schot. Zo bleef de gelijkmaker uit en eindigde de wedstrijd in 1-2.

AZ Vrouwen - Ajax Vrouwen 1-2 (0-0)
Azerion Vrouwen Eredivisie

Opstelling AZ Vrouwen: Femke Liefting; Camie Mol, Karlijn Woons, Maudy Stoop, Ginia Caprino (75. Robin Blom); Isa Colin (75. Veerle van der Most), Desiree van Lunteren, Manique de Vette; Mirte van Bentum (67. Romaissa Boukakar), Floor Spaan (89. Annemiek Kruijthof), Isa Dekker (67. Bo op de Weegh).

Opstelling Ajax Vrouwen: Regina van Eijk; Soraya Verhoeve, Sherida Spitse (46. Isabelle Hoekstra), Isa Kardinaal, Daliyah de Klonia (80. Milicia Keijzer); Danique Noordman (62. Rosa van Gool), Quinty Sabajo, Lily Yohannes; Bente Jansen, Romée Leuchter (46. Danique Tolhoek), Lotte Keukelaar (74. Chasity Grant).

Scoreverloop: 46. De Klonia 0-1, 48. Spaan 1-1, 57. Yohannes 1-2.