Terug naar overzicht

AZ wint ook Youth League-duel in Litouwen

Laatste Nieuws

25.10.2023

KLAIPEDA- AZ heeft zich woensdagavond voor de volgende ronde van de UEFA Youth League geplaatst. De ploeg van trainer Michael van Zijtveld was op bezoek in Litouwen met 0-2 te sterk voor Klaipeda FM. Wassim Bouziane opende in de eerste helft de score, waarna Anthony Smits voor de beslissing zorgde.

De uitgangspositie voor het bereiken van de volgende ronde was op voorhand al uitstekend. Titelhouder AZ boekte drie weken geleden een recordzege op Klaipeda FM. In Zaanstad werden de Litouwers met liefst 12-0 verslagen. Nog niet eerder won een ploeg met zulke cijfers in de UEFA Youth League. 

Treffer Bouziane
Na een paar minuten kwamen de Alkmaarders al tot de eerste kansen. Zo Yoël van den Ban en Bouziane al schoten op doel, maar kwam doelman Paulius Linkevičius met een antwoord. In de dertiende minuut was het wel raak. Bouziane schoot van dichtbij de openingstreffer tegen de touwen: 0-1. 

Zijnet
Niet veel later waren ook Smits en Jesper Zwart gevaarlijk. Eerstgenoemde schoot in kansrijke positie over, de snoeiharde inzet van linksachter Zwart kwam in het zijnet.

Zware regen
De regen kwam in het Klaipeda Central Stadium met bakken uit de lucht, waardoor het veld steeds moeilijker bespeelbaar werd. Klaipeda kon daardoor wat beter in de wedstrijd komen en meldde zich een paar keer voor het doel van Kiyani Zeggen. Echt gevaarlijk werden ze niet, totdat Benas Vasiliauskas de lat trof. Nadat een vrije trap door de muur werd geblokt kon hij in de rebound uithalen. 

De lat
Ook in het tweede bedrijf bleef AZ bovenliggend en was aanvoerder Tom Kerssens in de 57e minuut dicht bij de tweede goal. Hij kon van randje zestien schieten en trof daarmee de lat. 

Gaatje in defensie
In de 73e minuut werd de spanning - voor zover nog aanwezig - uit de wedstrijd gehaald. AZ vond een gaatje in de Litouwse defensie, waardoor Smits vrij voor de keeper kwam. Hij schoot vervolgens overtuigend binnen en gooide de wedstrijd in het slot: 0-2. 

Molde FK
In de volgende ronde van het Domestic Champions Path in de UEFA Youth League staat AZ tegenover Molde FK. De ploeg uit Noorwegen was in een tweeluik (3-0 zege en 4-2 verlies) te sterk voor het Schotse Hamilton Academical FC. De wedstrijden tegen Molde worden op 7 en 29 november gespeeld. AZ begint daarin buitenshuis. De data staan nog onder voorbehoud. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN: 
Klaipeda FM - AZ 0-2 (0-1)

UEFA Youth League

Opstelling Klaipeda FM: Paulius Linkevičius; Luka Ruškys, Mantas Dimša, Andrius Norvaišis, Liutauras Tarasovas (46. Edgaras Bierontas); Danila Bondarev (69. Jokubas Jancauskas), Matas Dumalakas, Arnas Kurakinas, Benas Vasiliauskas (83. Natas Genutis), Bondarev Nikita (69. Simonas Zabitis Jokubas Jancauskas); Emilijus Jermolajev (89. Herkus Vaitkus). 

Opstelling AZ: Kiyani Zeggen; Jereno van Gom, Mathijs Menu, Joeri Oud (63. Wilmer Olofsson), Jesper Zwart; Kasper Boogaard, Tom Kerssens, Lev Lenssen (46. Ilias Splinter); Anthony Smits (80. Rio Robbemond), Yoël van den Ban (63. Gabriel Jongens), Wassim Bouziane (63. Adam Ait Ali Oulhaj). 

Scoreverloop: 13. Bouziane 0-1, 73. Smits 0-2.
Gele kaarten: Ruškys, Genutis (Klaipeda FM).
Rode kaart: -
Scheidsrechter: Andreas Argyrou.

Foto: Ed van de Pol / edvandepol.nl