Terug naar overzicht

Dijkstra: 'Klaar onszelf in Youth League te laten zien'

Laatste Nieuws

02.10.2023

ZAANSTAD- Het is dinsdag de beurt aan een nieuwe generatie AZ'ers zich te laten zien in de UEFA Youth League. Dan gaat het nieuwe avontuur al van start. Op het AFAS Trainingscomplex is Klaipeda FM de tegenstander in de eerste ronde van het prestigieuze jeugdtoernooi. AZ Onder 18-verdediger Elijah Dijkstra blikt vooruit.

“Dit kan het begin zijn van weer een mooi toernooi”, begint de vleugelverdediger. “Het team zit er goed in en is voorbereid op deze tegenstander. We zijn er klaar voor onszelf in de Youth League te laten zien en AZ daarin te vertegenwoordigen.”Situaties nabootsen
De tegenstander uit Litouwen debuteert dit seizoen in de Youth League. Voor de club uit de gelijknamige havenstad – gelegen aan de Oostzee – is het zelfs de eerste keer ooit dat het actief is op het Europese toneel. De Alkmaarders hebben hun opponent grondig geanalyseerd. “Het is een team dat graag de lange bal speelt”, weet Dijkstra. “Tijdens trainingen oefenen we op wat we in deze analyses terugzien. Ook hebben we andere situaties nagebootst, waarvan wij verwachten dat die gaan terugkomen in de wedstrijd.”

Eigen spel
Wel gaat AZ daarin uit van eigen kracht. “Het is belangrijk dat wij ons eigen spel gaan spelen, maar tegelijk ook goed op onze afspraken letten. Zo moeten we bijvoorbeeld erg scherp zijn op de restverdediging, aangezien de tegenstander graag op de counter speelt.”

Waar het om draait: de Lennart Johansson Trophy.

Dubbel programma
Een Europees programma in clubverband is voor veel AZ Jeugd-spelers iets nieuws. Toch zijn veel talenten uit de Youth League-selectie al bekend met meerdere wedstrijden in één week. Dijkstra: “Veel van onze jongens zitten regelmatig bij nationale jeugdteams, waar zij kort achter elkaar interlands spelen. De één zal daardoor al wat meer gewend zijn aan een dubbel programma dan de ander. Het is voor ons ook een kans om te laten zien dat we professioneel genoeg zijn om dit aan te kunnen."

Herstel
“De club helpt ons hier goed bij, maar we moeten ook zelf aan ons eigen herstel denken. Dat komt erop neer dat we op vrije dagen de juiste keuzes maken. Wij moeten onszelf daarin professioneel gedragen en ik heb er vertrouwen in dat het team zich daarvan bewust is."

Gratis toegang
De wedstrijd AZ - Klaipeda FM is dinsdag gratis te bezoeken. De aftrap is om 17:00 uur op het AFAS Trainingscomplex. Op afstand is het te volgen via AZ's X-kanaal (het voormalige Twitter). Later worden de highlights op AZ.nl en Youtube gedeeld. Wegens UEFA-reglementen is het niet toegestaan de wedstrijd met een livestream uit te zenden.

AZ TV
AZ TV sprak ook nog met Michael van Zijtveld – dit seizoen trainer van AZ's Youth League-selectie – en aanvaller Jasper Hartog

 

Première ESPN DOC
Door de toernooizege van afgelopen seizoen mocht AZ in september in Argentinië om de wereldbeker strijden. AZ TV was van de partij bij deze wedstrijd tegen Boca Juniors en maakte daarvan een ESPN DOC. Deze gaat woensdag 11 oktober om 20:00 uur in première op ESPN 1.