Duur puntenverlies AZ Onder 18

05.12.2023

ZAANSTAD- AZ Onder 18 heeft dinsdag in een belangrijke wedstrijd verloren van PSV. De ploeg van trainer Michael van Zijtveld kon een grote slag slaan in de titelrace, maar ging op eigen veld met 1-2 onderuit.

De eerste serieuze kansen waren voor de thuisploeg. Rond de twintigste minuut stond de PSV-goalie uit positie en was AZ gevaarlijk met een schot vanaf de middenlijn. De doelman was net op tijd weer terug. Kort daarna kreeg Yoël van den Ban een serieuze mogelijkheid. Na een voorzet kon hij uithalen, maar zijn inzet ging over.

Flinke klus
Na deze fase nam PSV het initiatief. Zo moest Tristan Kuijsten een schot van randje zestien over tikken en even later opnieuw in actie komen bij een volley. In de 38e minuut kwamen de Eindhovenaren op voorsprong. De tegenstander kreeg de bal met een voorzet voor doel en schoot hard binnen. Op slag van rust werd het ook 0-2. Daardoor had AZ in de tweede helft een flinke klus te klaren.

Rode kaart
Drie minuten na de pauze kwam PSV met een man minder te staan. Doelman Roy Steur ging buiten de zestien hard door op Wassim Bouziane en werd direct van het veld gestuurd. Julian Oerip mocht daarna aanleggen voor een vrije trap en schoot rakelings naast.

Kans ruiken
AZ rook zijn kans tegen het tiental van PSV en voerde direct de druk op. Zo was Joeri Oud al gevaarlijk uit een corner en schoot Deacon van der Klaauw - nadat hij zich knap vrij draaide - hard in het zijnet. In de 62e minuut viel vervolgens de aansluitingstreffer. Elijah Dijkstra werd in het strafschopgebied aangespeeld, draaide open en vond de bovenhoek: 1-2.

Hangen en wurgen
In de laatste twintig minuten kwam er vanuit AZ nog het nodige gevaar. Zo kreeg Van der Klaauw een enorme kans, maar schoot hij van dichtbij over. Daarna mocht Oerip het opnieuw proberen met een vrije trap. Die ging ditmaal net over. De tien PSV'ers bleven met hangen en wurgen overeind en wisten een tweede goal voor AZ te voorkomen.

Titelstrijd
Voor koploper AZ betekende dat duur puntverlies in de titelstrijd. Concurrent Ajax - die een wedstrijd minder heeft gespeeld - kan hierdoor flink inlopen. Mochten de Amsterdammers ook hun inhaalwedstrijd winnen dan komen zij tot op twee punten van AZ. De Alkmaarders hebben voor de winterstop nog twee competitieduels op de rol staan. Zaterdag spelen zij tegen FC Utrecht, een week later tegen Feyenoord. Beide zijn op het AFAS Trainingscomplex

AZ Onder 18 - PSV 1-2 (0-2)

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Elijah Dijkstra, Rayan Atikallah, Joeri Oud (82. Ilias Splinter), Jeremiah Esajas; Lev Lenssen (90+1. Kasper Boogaard), Rio Robbemond (46. Deacon van der Klaauw), Enoch Mastoras; Julian Oerip, Yoël van den Ban, Wassim Bouziane.

Scoreverloop: 38. PSV 0-1, 43. PSV 0-2, 62. Dijkstra 1-2.
Rode kaart: 48. Steur (PSV).