Terug naar overzicht

Europees avontuur eindigt in Warschau

Laatste Nieuws

14.12.2023

WARSCHAU- AZ is donderdagavond uitgeschakeld in de UEFA Europa Conference League. De Alkmaarders moesten winnen van Legia om door te stoten naar de knock-outfase, maar verloren met 2-0 in Warschau door doelpunten van Yuri Ribeiro en Blaz Kramer.

De ploeg van Pascal Jansen begon enigszins gewijzigd aan het duel met de Polen ten opzichte van de wedstrijd tegen Almere City FC. Zo begonnen Dani de Wit, Denso Kasius en Myron van Brederode in de basis. Daarnaast startte Rome-Jayden Owusu-Oduru vanaf de aftrap. Het betekende het officiële debuut voor de 19-jarige goalie. Hij verving de geblesseerde Mathew Ryan.

Controle
De Alkmaarders begonnen stabiel aan het duel in Warschau. De ploeg van Jansen pakte de controle over de wedstrijd en probeerde geduldig naar het Poolse doel te spelen. Behoudens een afstandsschot van Jordy Clasie, lukte het AZ alleen niet om ook tot grote kansen te komen.

Tegengoal

Geheel tegen de verhouding in was het vervolgens Legia Warschau dat op voorsprong kwam. Een voorzet van Josué werd vanaf de rechterkant van het veld in de zestien ingebracht. Het was Yuri Ribeiro die deze voorzet wist binnen te lopen bij de tweede paal en voor de 1-0 tekende.

Rode kaart
Ondanks dat AZ scherp aan de tweede helft begon – het creëerde al snel een grote kans via een voorzet van David Møller Wolfe – kreeg het niet lang daarna een fikse domper te verwerken. Aanvoerder Bruno Martins Indi kreeg in de 53ste minuut namelijk een rode kaart voor een overtreding op Josué. 

Aanval
Ondanks de numerieke minderheid wisselden de bezoekers aanvallend en probeerde het zichzelf terug te knokken. Dat lukte niet en in de slotfase counterde Legia zichzelf nog naar 2-0. Opnieuw kwam de voorzet vanaf rechts en ditmaal drukte Kramer van dichtbij af. Daarmee eindigde het Europese avontuur van AZ in het seizoen 2023-2024.

AZ - PSV

Veel tijd krijgt AZ niet om bij te komen van dit duel: aanstaande zondag speelt het namelijk in eigen huis tegen PSV. Het is het laatste Eredivisie-duel van de eerste seizoenshelft en er zal om 20;00 uur worden afgetrapt in het AFAS Stadion.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
Legia Warschau - AZ 2-0 (1-0)
UEFA Europa Conference League

Opstelling Legia Warschau: Kacper Tobiasz; Radovan Pankov (74. Artur Jędrzejczyk), Rafal Augustyniak, Steve Kapuadi; Pawel Wszolek (68. Gil Dias), Bartosz Slisz, Juergen Elitim, Yuri Ribeiro; Josué (87. Bartosz Kapustka), Marc Gual (68. Blaž Kramer), Ernest Muçi (87. Maciej Rosołek).

Opstelling AZ:
 Rome-Jayden Owusu-Oduro; Yukinari Sugawara (80. Jayden Addai), Alexandre Penetra, Bruno Martins Indi, David Møller Wolfe; Jordy Clasie, Tiago Dantas (60. Riechedly Bazoer), Dani de Wit (80. Djordje Mihailovic); Denso Kasius (68. Ibrahim Sadiq), Vangelis Pavlidis, Myron van Brederode (60. Jens Odgaard).

Scoreverloop: 34. Yuri Ribeiro 1-0, 81. Blaz Kramer 2-0.
Gele kaarten: -
Rode kaarten: 53. Bruno Martins Indi (AZ) 
Scheidsrechter: Harald Lechner (Aut)
VAR: Manuel Schuettengruber
Toeschouwers: 27.000