ZAANSTAD- Op een koud AFAS Trainingscomplex heeft Jong AZ maandagavond verloren van FC Groningen. In het eerste treffen ooit tussen beide teams waren de bezoekers duidelijk met 0-5 te sterk.

Jong AZ boekte afgelopen vrijdag een 1-2 overwinning op Jong PSV en dat was het startschot van een druk programma met drie wedstrijden in zeven dagen tijd.

Eerste kans
In de openingsfase kwamen de bezoekers al gauw op voorsprong. Na een lange bal van achteruit legde uiteindelijk Thom van Bergen de bal breed op Jorg Schreuders. Laatstgenoemde schoot laag raak voor de openingsgoal. De kansen waren spaarzaam, maar na 23 minuten dook de uitploeg weer op voor het doel van Rome-Jayden Owusu-Oduro. De doelman redde echter goed na een foute terugspeelbal.

Verdubbeling
FC Groningen had de controle over de wedstrijd en er zouden nog een paar gevaarlijke situaties voor het doel van AZ volgen. Na meer dan een halfuur op de klok kwamen de Groningers uiteindelijk op 0-2. Uit een corner werd de bal doorgekopt op Luciano Valente die met de hak binnentikte. Met die stand zochten beide teams de kleedkamer op.

Kansen
Direct na de rust kreeg FC Groningen een enorme kans op de derde goal, maar Valente schoot oog in oog met Owusu-Oduro over. Aan de andere kant kwam Damienus Reverson tot een schot, maar zijn poging ging eveneens over het doel heen.

Dubbelslag
In de 63e minuut was FC Groningen er snel uit en kwam uiteindelijk de bal voor de voeten van Romano Postema. Hij schoot van dichtbij raak en enkele minuten later lag de bal opnieuw in het net. Uit een corner kopte Radinio Balker binnen voor de 0-4. In de slotfase voegde Van Bergen daar nog een doelpunt aan toe. Ricuenio Kewal wist in de allerlaatste minuut oog in oog met Hidde Jurjus zijn kans niet te verzilveren en daarmee eindigde het in 0-5.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ - FC Groningen 0-5 (0-2)
Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Jurre van Aken, Wouter Goes (63. Tom Kerssens), Maxim Dekker,  Misha Engel (46. Nick Koster), Finn Stam; Loek Postma (90. Job Kalisvaart), Sem Dekkers (77. Jorn Berkhout), Ricuenio Kewal; Mexx Meerdink, Damienus Reverson.

Opstelling FC Groningen: Hidde Jurjus; Rente,  Radinio Balker, Marvin Peersman (73. Thijmen Blokzijl), Wouter Prins (55. Isak Dybvik Määttä); Jorg Schreuders (73. Laros Duarte), Johan Hove, Joey Pelupessy (82. Tika de Jonge), Luciano Valente (73. Leandro Bacuna); Romano Postema, Thom van Bergen.

Scoreverloop: 9. Jorg Schreuders 0-1, 34. Valente 0-2, 63. Postema 0-3, 66. Balker 0-4, 85. Van Bergen 0-5.
Gele kaarten: Peersman (FC Groningen), Meerdink, Dekkers (Jong AZ).
Scheidsrechter: Nick Smit.