Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers | AZ - Aston Villa

Laatste Nieuws

26.10.2023

ALKMAAR- AZ neemt het donderdag 26 oktober op tegen Aston Villa FC voor de UEFA Europa Conference League. Om 18:45 uur luidt het fluitsignaal in het AFAS Stadion. Alles wat je over dit treffen moet weten lees je in Feiten & Cijfers.

Voor AZ is het treffen met Aston Villa de 195e Europese wedstrijd en de 98e Europese thuiswedstrijd.

AZ verloor slechts één van de laatste achttien thuisduels in een Europees hoofdtoernooi (W11, G6). 

Dit seizoen is AZ in eigen huis ook nog ongeslagen, in zowel Europa als in de Eredivisie. Tegen Legia werd thuis met 1-0 gewonnen voor de eerste driepunter in de groepsfase. 

Laatste vijf Europese wedstrijden AZ:
2022-2023 | AZ - Legia Warschau 1-0 (Doelpunt: Pavlidis)
2022-2023 | Zrinjski Mostar - AZ 4-3 (Doelpunten: Van Brederode, Mijnans, D. de Wit)
2022-2023 | SK Brann - AZ 3-3(p) (Doelpunten: Lahdo, Mijnans, Van Bommel)
2022-2023 | AZ - SK Brann 1-1 (Doelpunt: Hatzidiakos)
2022-2023 | AZ - FC Santa Coloma 2-0 (Doelpunten: Van Bommel, Lahdo)

 


Aston Villa komt uit de Engelse stad Birmingham. De ploeg staat momenteel op de vijfde plek in de Premier League, met vier punten verschil op de nummer één. 

Aston Villa is onder Unai Emery in topvorm. In het kalenderjaar 2023 verzamelde alleen Manchester City (74) meer punten dan Aston Villa deed (62).


The Villains
 verloren in Polen van Legia Warschau, maar wonnen in eigen huis van Zrinsjki Mostar dankzij een doelpunt in de 94e minuut. Zodoende is de stand in Groep E volledig gelijk. 

Laatste vier Europese wedstrijden Aston Villa:
2022-2023 | Aston Villa - Zrinjski Mostar 1-0
2022-2023 | Legia Warschau - AZ 3-2
2022-2023 | Aston Villa - Hibernian FC 3-0
2022-2023 | Hibernian FC - Aston Villa 0-5

 

AZ en Aston Villa stonden nooit eerder tegenover elkaar. Wel heeft AZ een behoorlijke historie als het gaat om Engelse tegenstanders. In Europa trof AZ het vaakst een Engelse club. 

In totaal werden er zestien wedstrijden gespeeld tegen Ipswich Town, Middlesbrough, Liverpool FC, Newcastle United, Everton, Arsenal, Manchester United en West Ham United. 

The Villains stonden één keer eerder tegenover een Nederlandse ploeg. In het seizoen 2008-2009 was Ajax de tegenstander in de UEFA Cup. Aston Villa was de Amsterdammers te sterk af en won deze wedstrijd met 2-1. 

 

Mathew Ryan speelde vijf seizoenen in de Premier League bij Brighton en Arsenal. In totaal kwam de doelman tot 124 wedstrijden op het hoogste niveau van Engeland. 

Ook voor Jordy Clasie is de Premier League en daarmee Aston Villa niet onbekend. De middenvelder heeft in zijn loopbaan bij FC Southampton de ploeg uit Birmingham twee keer getroffen. Met een overwinning (2-4) en een gelijkspel (1-1) is de middenvelder ongeslagen tegen The Villains. 

Trainer Unai Emery heeft het al eens eerder opgenomen tegen AZ. In de kwartfinales van de UEFA Europa League in het seizoen 2011-2012 stond de Spanjaard langs de zijlijn bij Valencia CF. 

Als de Alkmaarders tegen Aston Villa trefzeker zijn betekent dat het 300e doelpunt voor AZ onder leiding van Pascal Jansen.

 

Mayckel Lahdo is geschorst en speelt donderdagavond niet mee tegen Aston Villa. In een eerder duel tegen Legia Warschau moest de aanvaller het veld verlaten met een rode kaart.

Yukinari Sugawara kan de koploper worden van meest gespeelde Europese wedstrijden voor AZ. De verdediger staat momenteel met 46 wedstrijden op de gedeelde eerste plek met oud-AZ’er Pantelis Hatzidiakos.

Brett Holman maakte in 2013 de overstap van AZ naar Aston Villa, waar hij tot 29 wedstrijden zou komen. Ook Ron Vlaar speelde voor beide clubs. 

De wedstrijd staat onder leiding van een team Duitse scheidsrechters. Sven Jablonski staat op het veld en wordt langs de lijn geassisteerd door Lasse Koslowski en Eduard Beitinger. Tobias Reichel vervult de taak van vierde official. Daniel Siebert is de videoscheidsrechter en Benjamin Cortus assisteerd hem daarbij.

Live
Donderdag 26 oktober gaat het duel om 18:45 uur van start in het AFAS Stadion. De wedstrijd wordt live uitgezonden via ESPN NL en Talpa TV. Ook beluister je de wedstrijd live via AZ-Radio. Volg ook de mediakanalen van AZ Instagram, X, en Facebook om niks te missen