Terug naar overzicht

Feiten en Cijfers | Ajax - AZ

Laatste Nieuws

07.10.2023

ALKMAAR- AZ neemt het zondagmiddag in Amsterdam op tegen Ajax. In de Johan Cruijff Arena wordt om 14:30 uur afgetrapt. Alles over dit duel lees je in Feiten & Cijfers.

De wedstrijd tegen Ajax heeft in competitieverband negentig keer eerder op het programma gestaan. Hiervan won AZ er vijftien. Negentien wedstrijden eindigde in een gelijkspel.

AZ is na zeven wedstrijden nog steeds ongeslagen in de Eredivisie. Daarbij is Vangelis Pavlidis iedere wedstrijd trefzeker geweest. 

Dani de Wit heeft vanaf de start van dit seizoen 51 duels gewonnen. Daarmee staat hij op de vierde plek in de Eredivisie-statistieken.

De laatste vier uitduels in dit Eredivisie-seizoen won AZ met minstens twee doelpunten verschil. Slechts één keer eerder wonnen de Alkmaarders vaker op rij met een verschil van twee goals. Dat was zeven keer van april tot november 2006.

De tegenstander van zondag staat op het moment op plek vijftien in het klassement. Met vijf gespeelde wedstrijden heeft Ajax vijf punten behaald.

AZ speelt dit weekend in het paars. Dit unieke shirt is speciaal uitgebracht ter viering van het jubileum van Alkmaar Ontzet. Precies 450 jaar geleden werden de Spanjaarden verdreven uit de stad.

 


Laatste vijf ontmoetingen:
2022-2023 | Ajax - AZ 0-0
2022-2023 | AZ - Ajax 2-1 (Doelpunten: Odgaard, M. De Wit)
2021-2022 | AZ - Ajax 2-2 (Doelpunten: Pavlidis, Evjen)
2021-2022 | AZ - Ajax 0-2*
2021-2022 | Ajax - AZ 1-2 (Doelpunten: Pavlidis, Aboukhlal)
*KNVB Beker


De grootste overwinning van AZ op Ajax voor de competitie is 3-0 in het seizoen 1974-1975. In het seizoen 2012-2013 won AZ met dezelfde cijfers in de beker (0-3).

AZ pakte sinds het seizoen 2019-2020 de meeste punten in onderlinge Eredivisie-duels tussen AZ, Ajax, Feyenoord en PSV: 41 (W13, G2, V7). 

Ajax-spelers Steven Berghuis, Anass Salah-Eddine en Jay Gorter hebben een verleden bij AZ.

Zowel Dani de Wit als Mees de Wit hebben bij Ajax gespeeld.

Andere spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder andere: Owen Wijndal, Mounir El Hamdaoui, Sigthorsson, Moisander, Nick Viergever, Gudelj, Bosman, Lindenbergh, Landzaat, Arveladze, Boukahri, de Cler, Didulica, Van de Hengst, Van Gaal, Hesp, Huysen, Ikedia, Jager, Kleton, Koenders, Lamey, Luirink, Mendes da Silva, Moisander, Muller, Musampa, Ophof, Ouderland, Panhuis, Timmer, Roos, Den Turk, Spelbos, Suurendonk, Tobiasen, Waterman, Ricardo van Rhijn

Kraay, Adriaanse, Koeman, van den Brom en van Basten waren als trainer actief voor zowel AZ als Ajax.

AZ krijgt zondag steun van de maximaal aantal toegestane supporters. Alle beschikbare kaarten voor de Noord-Hollandse Derby zijn verkocht. 

Het duel in de Arena staat onder leiding van Allard Lindhout. Hij wordt bijgestaan door assistent-scheidsrechters Rogier Honig en Ingmar Oostrom. Rob Dieperink is de VAR in Amsterdam.

Live
De wedstrijd gaat zondag om 14:30 uur van start. ESPN zendt het duel live uit. De wedstrijd is te volgen via de mediakanalen van AZ: Instagram, X en Facebook. Ook kun je meeluisteren met AZ-Radio