EINDHOVEN- Jong AZ heeft vrijdagavond de beloftenclash met Jong PSV op zijn naam geschreven. Op De Herdgang zette Ro-Zangelo Daal de ploeg in het eerste bedrijf op voorsprong, waarna Mexx Meerdink de marge na rust verdubbelde. Jong PSV - dat na rust al snel met tien man stond - kwam in de slotfase wat dichterbij, maar de Alkmaarders trokken de zege over de streep: 1-2.

De ploegen lieten het spel in de openingsfase over en weer gaan. In de tiende minuut ontstond de eerste kans en die was voor Jong PSV. Jevon Simons kon vanaf de rechterflank uithalen en dwong Hobie Verhulst – die in onderlinge beloftenduels speelgerechtigd is – tot een redding. Tien minuten later liet Jong AZ van zich horen. Een inzet van Meerdink ging rakelings voorlangs.

Goal Daal
In de 28e minuut wisten de Alkmaarders de ban te breken. Kees Smit kwam in het Eindhovense strafschopgebied tot een schot. Die werd gekeerd door doelman Niek Schiks, waarna de bal voor de voeten van Daal kwam. De vleugelspeler schoot vervolgens binnen: 0-1.

Rode kaart
Slechts veertien seconden na het beginnen van de tweede helft kwam Jong PSV met tien man te staan. Tim van den Heuvel - kort daarvoor in het veld gekomen - beging een overtreding op Enoch Mastoras en werd direct met rood van het veld gestuurd.

Katachtig
Kort na de rode kaart kwam Meerdink tot twee grote kansen. De spits kon in het strafschopgebied uithalen, maar Schiks kreeg zijn been tegen het snoeiharde schot. Ruim tien minuten later moest de doelman opnieuw in actie komen. Meerdink dacht met het hoofd te scoren, maar Schiks tikte de bal katachtig uit de hoek.

Driemaal scheepsrecht
In de tweede helft was driemaal scheepsrecht voor Meerdink, want in de 63e minuut was het wel raak. In de omschakeling kreeg Jong AZ veel ruimte, waardoor Kewal de spits de vrije doortocht kon geven. Meerdink omspeelde vervolgens de keeper en zette Jong AZ op 0-2.

Op de borst
Jurre van Aken had de wedstrijd in de 69e minuut al kunnen beslissen. De opgekomen rechtsachter dook plots op bij een voorzet en kreeg een vrije schietkans. Zijn inzet kwam op de borst van Schiks.

Aansluitingstreffer
Met de slotfase in zicht wist Jong PSV de aansluitingstreffer te maken. De thuisploeg wist de bal voor het doel van Verhulst te krijgen, waar Jesper Uneken vervolgens kon scoren: 1-2.

Omspelen
In de laatste minuten wist Jong AZ het opportunistische spel van de tegenstander te weerstaan en kwam het zelf nog tot een grote kans. Meerdink wist opnieuw Schiks te omspelen, maar het daaropvolgende schot uit een moeilijke hoek miste kracht. In de laatste minuut was er nog een aardige kans voor Uneken, maar het bleef bij 1-2. Daarmee trok Jong AZ aan het langste eind en mocht het drie punten bijschrijven.

Jong PSV - Jong AZ 1-2 (0-1)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong PSV: Niek Schiks; Bram Rovers (46. Muhlis Dagasan), Ammanuel van de Blaak, Matteo Dams (46. Yael Gil y Muinos), Renzo Tytens; Jevon Simons (46. Julian Kwaaitaal), Enzo Geerts (46. Tim van den Heuvel), Jamal Gonzaga (85. Iggy Houben), Mohamed Nassoh; Jesper Uneken, Emir Bars.

Opstelling Jong AZ: Hobie Verhulst; Jurre van Aken (77. Misha Engel), Finn Stam, Maxim Dekker, Sem Dekkers; Enoch Mastoras (90. Loek Postma), Kees Smit, Dave Kwakman; Ricuenio Kewal (77. Tom Kerssens), Mexx Meerdink, Ro-Zangelo Daal (82. Jayen Gerold).

Scoreverloop: 28. Daal 0-1, 63. Meerdink 0-2, 79. Uneken 1-2.
Gele kaarten: Simons, Bars (Jong PSV), Stam, Mastoras (Jong AZ).
Rode kaart: 46. Van den Heuvel (Jong PSV).
Scheidsrechter: Jesse Rozendal.