Terug naar overzicht

Voorbeschouwing met Jansen & Ryan: 'Ons stadion moet een fort zijn' (1)

Laatste Nieuws

20.10.2023

ZAANSTAD- Na de interlandperiode gaat het voor AZ zaterdag in de Eredivisie verder. In het eigen AFAS Stadion komt sc Heerenveen op bezoek. Met Pascal Jansen en Mathew Ryan beschouwen we voor op de aankomende wedstrijd. "Moeten het rendement uit aanvallende corners verhogen."

De trainer kan over een bijna volledig fitte selectie beschikken. Alle internationals zijn ook weer goed teruggekeerd. Jansen: "De enige die we niet kunnen inzetten is Mees de Wit. Maar ook hij mag tegenwoordig alweer meer zonder walker. Hij heeft goede berichten gehad vanuit het ziekenhuis."

Rendement
Over de grootste uitdaging in de komende periode is Jansen duidelijk. "We moeten ervoor zorgen dat we het niveau dat we hebben weten te behalen in de afgelopen maanden volhouden en daar waar het kan nog verbeteren. Ook zullen we wederom met elkaar de uitdaging moeten vinden in het verhogen van het rendement uit aanvallende corners. Ik meen dat we bij de eerste drie staan als het gaat om het aantal corners dat we hebben gehad, maar dat rendement is op dit moment nog te laag."

Interlands
Bij Jong Oranje debuteerden met Rome-Jayden Owusu-Oduro, Ernest Poku en Myron van Brederode drie AZ'ers in de selectie, waar ook Ruben van Bommel deel van uitmaakte. Poku en Van Brederode mochten hun officiële debuut maken. "Als je ziet dat er weer jongens voor het eerst bij Jong Oranje bijkomen is dat heel mooi", toont Jansen zich trots. "Myron kreeg een bevestiging van een goede fase die hij heeft op dit moment, maakt ook nog een goal. Maar ook Ruben. Hij is nu net iets meer dan drie maanden bij ons. Ik geef het je te doen als je van MVV komt. Hij wordt bij Jong Oranje ook nog eens uitgedaagd door op een andere positie te spelen. De feedback die ik ontving van de coach was heel positief. Dat maakt mij een trotse AZ-coach."

Knop om
Behalve het viertal bij Jong Oranje waren er nog meer internationals, waaronder ook Mathew Ryan die een prijs pakte met zijn land. "Gelukkig moest hij in Engeland spelen", aldus de trainer. "Hij heeft die hele wereldreis niet gehad en is dus ook weer fris teruggekomen. Yukinari Sugawara moest wel naar Japan, waar hij in één van de twee wedstrijden in actie kwam. Hij kwam gisteren weer aan en is ook alweer helemaal klaar om voor AZ te gaan vlammen. Dan zie je ook waar hij vandaan komt. Als 18-jarige Japanner kwam hij hier en kijk nu eens waar hij staat en wat hij allemaal aankan. Het is mooi om te zien dat op donderdag alles weer op zijn plek valt en iedereen weer bij AZ is met zijn gedachten."

 

Ryan: 'Altijd bijzonder'
AZ TV zocht Mathew Ryan vrijdagochtend op om het met hem te hebben over de afgelopen interlandperiode. "Het is altijd bijzonder om voor je land uit te komen", vertelt de doelman. "Er is geen trotser gevoel dan het vertegenwoordigen van je eigen land. Het was ook prettig om de jongens weer te zien en we hadden mooie wedstrijden. Met al die Australische gasten heb je toch weer even het gevoel van thuiskomen."

Cijfers
De doelman is dit seizoen uitstekend bezig en hield al meermaals de nul. "Het zijn mooie cijfers, maar we moeten hongerig blijven en alles eruit halen wat erin zit", gaat de goalie verder. "Tijdens elke training werken we zo hard mogelijk. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat we een zo goed mogelijk seizoen draaien. Ik kijk niet te ver vooruit en probeer het dag voor dag te doen. Op die manier kan ik mij zo goed mogelijk voorbereiden. We willen de overwinningen natuurlijk doorzetten. 

Fort
"Ik denk dat zij het seizoen niet begonnen zijn zoals ze graag wilden", reageert Ryan desgevraagd op de seizoenstart van Heerenveen. "Maar daar kan ook het gevaar zitten. Het zal ongetwijfeld een grote uitdaging worden morgenavond. Er zijn geen makkelijke wedstrijden. Wij hebben het thuisvoordeel. Ons stadion moet een fort zijn, waar we met de hulp van onze fans heel sterk moeten zijn. We moeten morgen weer een goede wedstrijd op de mat leggen om een positief resultaat te behalen."

 


Reijnders
Ongetwijfeld een mooi moment voor iedereen die AZ een warm hart toedraagt was afgelopen week het basisdebuut van Tijjani Reijnders in Oranje. "Ik ben supertrots op hem", zegt ook Jansen. "Ik sprak hem van de week na de tweede interland nog even. Petje af als je ziet wat voor impact die jongen maakt in zowel de Serie A als bij het Nederlands Elftal. Het is heel bijzonder wat hij presteert. Maar het verrast me niet. Het is gewoon een hele goede speler en hij wordt alleen maar beter. Ik ken Ti als sinds ik bij AZ ben komen werken en ik heb hem zien groeien. Hem kennende gaat hij nog veel beter worden. We hebben zeker het laatste nog niet gezien van hem."