Terug naar overzicht

AZ blijft ongeslagen in Eredivisie

Laatste Nieuws

24.09.2023

ZWOLLE- AZ heeft zondagmiddag de vijfde zege van het Eredivisie-seizoen geboekt. Tegen PEC Zwolle werd het 0-3 in het MAC3Park Stadion. Mayckel Lahdo was trefzeker voor rust, Myron van Brederode en Vangelis Pavlidis scoorden in de tweede helft. Bruno Martins Indi maakte na ruim een jaar zijn rentree.

In Zwolle begon AZ met dezelfde elf namen als tijdens het midweekse Europese uitduel met HSK Zrinjski. Op de bank was er één opvallende wijziging. Bruno Martins Indi keerde namelijk na één jaar en zes dagen blessureleed terug bij de selectie. 

Oud-AZ
Aan de andere kant stonden ook veel bekende namen op het opstellingsformulier. Met Zico Buurmeester, Jasper Schendelaar, Thomas Lam en Ferdy Druijf begonnen liefst vier producten van de AZ Jeugdopleiding in de basis.

Lahdo
De Alkmaarders begonnen prima aan het duel en de eerste echt kans was direct een doelpunt. Yukinari Sugawara speelde na een klein kwartier Lahdo in, die op zijn beurt wegdraaide bij zijn man en met links de 0-1 in de rechterbenedenhoek schoot.

Zwolle
Pas na meer dan een halfuur spelen werd Zwolle gevaarlijk. Druijf verlengde een voorzet van Younes Namli (redding Mathew Ryan) en Lennart Thy sprong met zijn voeten naar een voorzet vanaf de linkerflank, maar tikte naast.

Van Brederode
Niet lang na de rust liepen de Alkmaarders uit naar 0-2. Jordy Clasie speelde Van Brederode aan, die aan de linkerkant van het strafschopgebied zijn man opzocht en schoot. Via het been van Bram van Polen viel de bal via de binnenkant van de paal binnen.

VAR
In de 64e minuut leek PEC een strafschop te krijgen, nadat Riechedly Bazoer met een sliding een overtreding zou zijn begaan op Zwolle-invaller Tolis Vellios volgens scheidsrechter Edwin van de Graaf. Videoscheidsrechter Stan Teuben riep de arbiter echter naar het scherm, die vervolgens zijn mening herzag en zijn beslissing ongedaan maakte.

Martins Indi
Niet veel later zong het uitverkochte uitvak Martins Indi toe. De verdediger maakte na meer dan een jaar blessureleed zijn rentree in AZ 1. Hij verving David Møller Wolfe.

Pavlidis
Het slotakkoord was voor Pavlidis. De Griek gaf de bal mee op invaller Ibrahim Sadiq, waarna zij met zijn tweeën nog één PEC-verdediger moesten uitspelen. Sadiq legde op het laatste moment de bal breed en aan het Pavlidis was het buitenkansje wel besteed: 0-3.

Foutloos
AZ is na de zege in Zwolle nog altijd foutloos in de Eredivisie. De eerste vijf wedstrijden werden gewonnen, waardoor de ploeg van Pascal Jansen de gedeelde koppositie in handen heeft.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
PEC Zwolle - AZ 0-3 (0-1)

Eredivisie

Opstelling PEC Zwolle: Jasper Schendelaar; Bram van Polen (81. Dean Huiberts), Sam Kersten, Thomas Lam, Anselmo García Mac Nulty (90+1. Damian van der Haar); Younes Namli, Davy van den Berg, Zico Buurmeester, Eliano Reijnders (63. Ody Velanas); Ferdy Druijf (63. Tolis Vellios), Lennart Thy.
Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara (54. Denso Kasius), Riechedly Bazoer, Alexandre Penetra, David Møller Wolfe (70. Bruno Martins Indi); Jordy Clasie, Dani de Wit, Sven Mijnans; Mayckel Lahdo (54. Jens Odgaard), Vangelis Pavlidis, Myron van Brederode (83. Ibrahim Sadiq).

Scoreverloop: 13. Lahdo 0-1, 52. Van Brederode 0-2, 90. Pavlidis 0-3.
Gele kaarten: Namli, Van den Berg, Druijf (PEC Zwolle), Møller Wolfe, Van Brederode (AZ).
Rode kaarten: - 
Scheidsrechter: Edwin van de Graaf.
VAR: Stan Teuben.