Terug naar overzicht

Feiten en Cijfers | AZ - Fortuna Sittard

Laatste Nieuws

30.09.2023

ALKMAAR- AZ neemt het op zondag 1 oktober op tegen Fortuna Sittard voor de Eredivisie. Serdar Gözübüyük geeft om 16:45 uur het startsignaal in het AFAS Stadion. Alles wat je over dit duel moet weten lees je in de rubriek Feiten en Cijfers.

AZ is na zes gespeelde wedstrijden ongeslagen in de Eredivisie. Met zestien punten bezetten de Alkmaarders de tweede plek. 

Fortuna Sittard staat op de achtste plek in het Eredivisie-klassement. De Limburgse ploeg heeft pas één wedstrijd verloren. Twee wedstrijden pakten uit in een overwinning en drie wedstrijden eindigden in een gelijkspel. Onder meer tegen Ajax speelde de ploeg uit Sittard gelijk (0-0).

Het duel tussen AZ en Fortuna wordt de 41e onderlinge ontmoeting tussen beide teams in de Eredivisie. 

De eerdere twintig ontmoetingen in Alkmaar waren in het voordeel van AZ. Twaalf keer eindigde het in een overwinning voor de Alkmaarders. Drie keer in winst voor Fortuna en vijf keer in een gelijkspel.

AZ won tien van de twaalf Eredivisie-duels met Fortuna deze eeuw. In de laatste elf van deze wedstrijden kwam de ploeg tot scoren, in totaal 29 keer.

De laatste ontmoeting in het AFAS Stadion tegen de ploeg uit Sittard eindigde in een 3-1 overwinning voor AZ. Mathew Ryan maakte in die wedstrijd zijn debuut. 

 

Milos Kerkez maakte zijn laatste doelpunt voor AZ in het vorige treffen met Fortuna. Met een geweldige run zorgde hij voor de tussentijdse 0-2 in de uitwedstrijd die met 0-3 werd gewonnen. 

Laatste vijf ontmoetingen:
2022-2023 | Fortuna - AZ 0-3 (Doelpunten: Odgaard, Kerkez, Pavlidis)
2022-2023 | AZ - Fortuna 3-1 (Doelpunten: De Wit. Pavlidis, eigen doelpunt)
2021-2022 | Fortuna - AZ 1-2 (Doelpunten: Sugawara, Beukema)
2021-2022 | AZ - Fortuna 2-1 (Doelpunten: Karlsson, Pavlidis)
2020-2021 | AZ - Fortuna 1-0 (Doelpunt: Gudmundsson)

 

 

Jordy Clasie speelde tegen Heracles zijn 150e wedstrijd in het AZ-shirt. Voorafgaand aan het duel met Fortuna wordt de middenvelder daarvoor gehuldigd. 

Vangelis Pavlidis werd tegen Heracles de eerste AZ-speler ooit die in elk van de eerste zes Eredivisie-wedstrijden van een seizoen trefzeker was. Die Griek maakte al acht doelpunten in de Eredivisie. 

Met Fortuna treft Pavlidis op één van zijn lievelingstegenstander. De spits maakte in acht wedstrijden tegen Fortuna zeven doelpunten, meer dan tegen elke andere ploeg. 

Pavlidis kan de zesde AZ'er ooit worden die in zeven opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden trefzeker is. De laatste AZ-speler die dit voor elkaar kreeg was Vincent Janssen in 2016. 

 

AZ speelde de afgelopen drie Eredivisie-duels steeds met dezelfde basiself. De laatste keer dat de Alkmaarders vier competitiewedstrijden op rij met dezelfde elf begonnen was in oktober 2021 (6 duels).

Yukinari Sugawara gaf sinds de start van afgelopen seizoen elf assists in de Eredivisie. De enige huidige Eredivisie-speler met meer assists in die periode is Joey Veerman met veertien.

In 2019 maakte Sugawara zijn Eredivisie-debuut thuis tegen Fortuna. Daarbij was hij direct trefzeker. 

 

 

Riechedly Bazoer won 82% van zijn 28 duels dit Eredivisieseizoen. Onder alle spelers met minstens 25 duels heeft Bazoer het hoogste percentage. Fortuna-speler Dimitros Siovas staat tweede met 78% van 50 duels.

Pascal Jansen zit tegen Fortuna voor de honderdste keer op de bank als trainer van AZ in een Eredivisie-wedstrijd. Van de voorgaande 99 Eredivisie-duels onder zijn leiding werden er 60 gewonnen en achttien eindigden in een gelijkspel.

 

Met Iman Griffith en Oğuzhan Özyakup staan twee bekende gezichten onder contract bij Fortuna. Özyakup speelde een paar jaar in de jeugd van AZ, terwijl Griffith momenteel verhuurd is. 

Andere spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder anderen: Sigi Lens, Pier Tol, Nico Jalink, Rolf Landerl, Robert van der Weert, Urvin Lee, Fernando Ricksen, Joost Volmer, Mats Seuntjens en Ben Rienstra. 

Onder meer Han Berger, Jan Notermans, Cor van der Hart, Georg Kessler, Chris Dekker, Bert van Marwijk, Hans van Doorneveld en Hans de Koning hebben voor beide clubs als trainer gewerkt.

De wedstrijd AZ - Fortuna staat onder leiding van Serdar Gözübüyük. Hij wordt langs de lijn geassisteerd door Erwin Zeinstra en Johan Balder. Martin Pérez vervult de taak van VAR en Luuk Timmer die van AVAR.

Live
Om 16:45 uur gaat de wedstrijd in het AFAS Stadion van start. Er zijn nog kaarten beschikbaar.Het duel is live te zien via de zender van ESPN. Daarnaast kun je alles over de wedstrijd volgen via de socialmediakanalen van AZ: Instagram, X (Twitter) en Facebook. Ook is de wedstrijd live te beluisteren via AZ Radio.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl 

Bronnen: André Liefaard (Statisticus AZ), Opta, Transfermarkt, Eredivisie.