Terug naar overzicht

Feiten en Cijfers | AZ - Heracles

Laatste Nieuws

28.09.2023

ALKMAAR- Voor AZ staat donderdagavond de zesde Eredivisie-wedstrijd van het seizoen op het programma. In eigen huis is Heracles Almelo de tegenstander. De aftrap van het duel is om 20:00 uur. Alles over dit duel lees je in Feiten & Cijfers.

De wedstrijd AZ - Heracles hoort bij de derde speelronde van de Eredivisie. Samen met de andere clubs die actief zijn in Europa werd AZ's wedstrijd toentertijd uitgesteld. 

Heracles bezet momenteel de negende plek met zeven punten. De Almeloërs wonnen twee wedstrijden en speelden afgelopen weekend gelijk tegen FC Volendam. 

AZ is na vijf wedstrijden nog altijd foutloos in de Eredivisie. Met vijftien punten zijn de Alkmaarders gedeeld koploper met PSV. Afgelopen weekend won de ploeg van Pascal Jansen met 0-3 bij PEC Zwolle. 

 


Het duel met Heracles staat voor de 59e keer op het competitieprogramma. AZ wist 38 keer te winnen en negen keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.

AZ won de laatste zestien thuiswedstrijden in de Eredivisie tegen Heracles. Sinds 2006 was er voor de Almeloërs in Eredivisie-verband niks te halen in Alkmaar. 

Daarbij lieten de Alkmaarders regelmatig zien van scoren te houden. In die laatste zestien Eredivisie-thuiswedstrijden tegen Heracles maakte AZ liefst 50 doelpunten. Een gemiddelde van 3,1 doelpunten per wedstrijd. 

In de laatste ontmoeting wist AZ met 2-1 te winnen dankzij doelpunten van Tijjani Reijnders en Vangelis Pavlidis. 

 


Laatste vijf ontmoetingen:
2021-2022 | AZ - Heracles 2-1 (Doelpunten: Reijnders, Pavlidis)
2021-2022 | AZ - Heracles 4-1* (Doelpunten: Pavlidis, Karlsson 2x, Barasi)
2021-2022 | Heracles - AZ 3-2 (Doelpunten: Gudmundsson, Reijnders)
2020-2021 | AZ - Heracles 5-0 (Doelpunten: Wijndal, Boadu 2x, Karlsson 2x)
2020-2021 | Heracles - AZ 1-2 (Doelpunten: Koopmeiners, Boadu)
*Bekerwedstrijd

De eerste ontmoeting tussen beide ploegen vond plaats in de Eerste Divisie. Het duel werd gespeeld op 29 oktober 1967 en eindigde in een 2-0 overwinning voor de Alkmaarders dankzij doelpunten van Piet Beets en Siem Tijm. 

AZ boekte zijn grootste overwinning in competitieverband tegen SC Heracles ’74. In de Eerste Divisie-wedstrijd in 1997 werd het 8-0 voor de Alkmaarders. Huidig Directeur Voetbalzaken Max Huiberts maakte daarbij de tussentijdse 5-0. Het is de op drie na hoogste overwinning uit AZ's clubgeschiedenis. 

Vangelis Pavlidis speelde tegen HŠK Zrinjski Mostar zijn 100e wedstrijd voor AZ. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Heracles wordt hij daarvoor gehuldigd. Inmiddels staat de teller op 101 wedstrijden, waarin de Griek 54 keer scoorde en 24 assists gaf. 

De spits is ook dit seizoen op dreef en werd tegen PEC Zwolle de tweede AZ-speler ooit die in elk van de eerste vijf Eredivisie-wedstrijden trefzeker is. Daarmee evenaarde hij een stokoud record van John Metgod uit het seizoen 1977-1978. 


Mayckel Lahdo speelde tegen PEC Zwolle zijn vijftigste wedstrijd voor de Alkmaarders. Daarin was de Zweed goed voor negen doelpunten en vier assists. 

Voor Jordy Clasie wacht eveneens een mooie mijlpaal. Mocht de middenvelder tegen Heracles minuten maken, komt hij tot zijn 150e wedstrijd in het AZ-shirt. 

Tegen PEC Zwolle maakte Bruno Martins Indi na een jaar en zes dagen blessureleed zijn rentree. In twintig minuten speeltijd gaf de verdediger dertien passes, die allemaal bij een teamgenoot aankwamen. Daarmee heeft de aanvoerder een passnauwkeurigheid van 100%. 

 

Bij Heracles staat met Marko Vejinović een speler met een AZ-verleden onder contract. De middenvelder doorliep de jeugdopleiding en debuteerde in de hoofdmacht in het kampioensseizoen 2008-2009. Vervolgens keerde hij na seizoenen bij Heracles Almelo, VItesse en Feyenoord terug bij de club waar hij begon. Verdeeld verdeeld over twee periodes speelde hij zeventien wedstrijden voor AZ.

Vejinović is momenteel bezig aan zijn tweede periode bij Heracles. Vorig seizoen had hij een belangrijk aandeel in de promotie van de Almeloërs met 31 gespeelde wedstrijden, waarin hij drie keer scoorde en zeven assists gaf. 

Een andere speler met een AZ-verleden is Jizz Hornkamp. De spits speelde in de AZ Jeugdopleiding, maar debuteerde nooit in de hoofdmacht. 

Andere spelers die voor beide clubs speelden zijn onder anderen Rini Coolen, Kenan Durmusoglu, Frank van de Geest, Marco Holster, Ragnar Klavan, Dick Kooyman, Henri Krüzen, Roy van der Mije, Ben Rienstra & Daan Rienstra, Milano Koenders, Willy Overtoom, Simon Cziommer, Mikhail Rosheuvel, Jan Wuytens, Ilias Bel Hassani, Dabney dos Santos, Teun Bijleveld, Koen Bucker, Brandley Kuwas en Wout Weghorst.

Ook meerdere trainers kwamen voor beide clubs uit. Zo kennen Joop Brand, Theo Vonk en Gert-Jan Verbeek allemaal een verleden bij zowel AZ als Heracles.

De wedstrijd in het AFAS Stadion staat onder leiding van Danny Makkelie. Hij wordt langs de lijn geassisteerd door Hessel Steegstra en Jan de Vries. Wouter Wiersma vervult de taak als vierde official. Jeroen Manschot zit achter het scherm en Freek Vandeursen assisteert hem hierbij. 

Live
De wedstrijd gaat om 20:00 uur van start in het AFAS Stadion. Er zijn nog losse kaarten beschikbaar. De wedstrijd is live te zien bij ESPN en ook kun je naar de wedstrijd luisteren via AZ radio. Alles over de wedstrijd volg je via de social mediakanalen van AZ: Instagram, X en Facebook.