Terug naar overzicht

Feiten en Cijfers HŠK Zrinjski Mostar - AZ

Laatste Nieuws

21.09.2023

ALKMAAR- AZ begint donderdagavond in een uitduel met HŠK Zrinjski Mostar aan de groepsfase van de UEFA Europa Conference League. Het startsignaal luidt om 18:45 uur in het Gradski Stadium Mostar. Alles wat je over de wedstrijd moet weten lees je in Feiten & Cijfers.

Het is de 15e keer dat AZ in een poulefase uitkomt van een Europees toernooi. De meeste keren vonden plaats in de UEFA Europa League, maar ook werd één keer gespeeld in de groepsfase van de Champions League. Het is de derde opeenvolgende seizoen dat AZ zich geplaatst heeft voor de groepsfase van de Conference League. In elk van de laatste twee campagnes wisten ze zich te kwalificeren voor de Knock-outfase. 

HŠK Zrinjski speelt als eerste club uit Bosnië & Herzegovina in een groepsfase van een Europees toernooi. In de nationale competitie doet de club uit Mostar het de afgelopen jaren uitstekend. De laatste twee seizoenen zijn ze beide keren landskampioen geworden. In totaal hebben ze deze titel acht keer gewonnen, daarmee zijn ze koploper. 

HŠK Zrinjski Mostar is een Bosnische voetbalclub uit de plaats Mostar. Het typerende is dat de club in 1905 is opgericht door Kroaten. Het logo laat dan ook het rood met witte schaakbord zien. 

HŠK staat voor Hrvatski športski klub, wat 'Kroatische sportclub' betekent. Vandaag de dag geldt de club als oudste én nieuwste voetbalclub uit Bosnië en Herzegovina.

Net als AZ is HŠK Zrinjski deze eeuw vrijwel altijd deelnemer aan Europese toernooien. De club uit Bosnië & Herzegovina is tijdens de kwalificatieronde voor de Europa League uitgeschakeld door LASK. Hierdoor zijn ze geplaatst in Groep E van de Conference League samen met AZ.

Laatste Europese duels HŠK Zrinjski:
2023-2024: HŠK Zrinjski - LASK 1-1
2023-2024: LASK - HŠK Zrinjski 2-1

Laatste vijf Europese duels AZ:
2023-2024: SK Brann - AZ 3-3 (Doelpunten: Lahdo, Mijnans, Van Bommel)
2023-2024: AZ - SK Brann 1-1 (Doelpunt: Hatzidiakos)
2023-2024: AZ - FC Santa Coloma 2-0 (Doelpunten: Van Bommel, Lahdo)
2023-2024: FC - Santa Coloma - AZ 0-1 ( Doelpunt: Mihailovic)
2022-2023: AZ - West Ham United FC 0-1


Een aantal spelers uit Bosnië & Herzegovina hebben een verleden in Alkmaar. Oud-doelman Rizah Meskovic speelde van 1976 tot 1979 voor AZ en heeft in totaal 91 keer op doel gestaan. In het recentere verleden koos AZ-jeugdexponent Haris Medunjanin voor een interlandcarrière bij Bosnië-Herzegovina. Hij speelde uiteindelijk zestig interlands en ging mee naar het WK in 2014.

HŠK Zrinjski kwam één keer eerder in duel met een Nederlandse club. Tijdens de tweede kwalificatie ronde van de Europa League troffen ze FC Utrecht. Na twee keer 1-1 te hebben gespeeld wisten de Bosniërs in de verlenging de ploeg uit Utrecht uit te schakelen.


AZ trof vorig jaar in de tweede voorronde van de Conference League ook een ploeg uit Bosnië & Herzegovina, namelijk FK Tuzla City. Het duel thuis werd door de Alkmaarders moeizaam gewonnen met 1-0, door een raak geschoten penalty van Dani de Wit. 

Mayckel Lahdo maakte op bezoek bij Tuzla City zijn debuut. Daarbij was de aanvaller direct trefzeker. Het duel werd overtuigend gewonnen. Na negentig minuten te hebben gespeeld stond het scorebord op 0-4. De wedstrijd werd overigens afgewerkt in Stadion Grbavica in Sarajevo, omdat het stadion van Tuzla City niet voldeed aan de eisen van de UEFA.

Zowel AZ als Zrinjski speelden afgelopen weekend een wedstrijd in hun nationale competitie. De ploeg uit Alkmaar kreeg Sparta Rotterdam op visite. De wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning voor de thuisploeg. Zrinjski ging op bezoek bij koploper FK Sarajevo en verloor met 1-0.  

Vangelis Pavlidis scoorde in 2019 voor Griekenland tegen Bosnië-Herzegovina in een UEFA EURO 2020-kwalificatiewedstrijd. Mocht de Griek spelen tegen de club uit Mostar, dan wordt het zijn 100e wedstrijd in AZ-shirt. Tot dus ver heeft de aanvaller bij AZ 23 assists gegeven en 53 treffers gemaakt. 

In het seizoen 2004-2005 huurde Zrinjski een zekere Luka Modrić van Dinamo Zagreb. De waarschijnlijk beste Kroaat aller tijden maakte indruk en werd als 18-jarige verkozen tot Speler van het Jaar in de Bosnische Premijer Liga.

De wedstrijd tussen HŠK Zrinjski en AZ wordt gespeeld in het Gradski Stadion Mostar. Na de heroprichting van de club in 1992 speelt de ploeg zijn thuiswedstrijden daar. Zrinjski nam het stadion over van rivaal FK Velež, die ooit ook zijn wedstrijden daar speelde. Het stadion heeft een capaciteit voor 25.000 mensen, waarvan 9.000 zitplaatsen zijn. 

De wedstrijd in Mostar staat onderleiding van Donald Robertson, afkomstig uit Schotland. Hij wordt langs de lijn geassisteerd door zijn landgenoten David Roome en Ross Macleod. De Engelsman Chris Cavanagh heeft de taak van VAR. Thomas Bramall ook afkomstig uit Engeland, assisteert hem daarbij. 

Live
In totaal zijn 44 supporters mee naar Bosnië-Herzegovina. Zij volgen de wedstrijd live vanuit het uitvak. Het duel kun je bekijken op Veronica of ESPN 2. Daarnaast volg je alles over de wedstrijd via de mediakanalen van AZ: Instagram, Twitter (X) en Facebook. Op hetzelfde moment nemen de andere opponenten, Legia Warschau en Aston Villa het tegen elkaar op in Warchau.