Terug naar overzicht

Feiten en Cijfers PEC Zwolle - AZ

Laatste Nieuws

22.09.2023

ALKMAAR- Na de midweekse Europese wedstrijd in Bosnië & Herzegovina gaat AZ zondagmiddag op bezoek bij PEC Zwolle. Voor de Alkmaarders betekent dat het vijfde Eredivisie-affiche van het seizoen. Alles over dit duel lees je in Feiten & Cijfers.

AZ en PEC Zwolle hebben elkaar 42 keer eerder getroffen in de Eredivisie. Die ontmoetingen eindigden negentien keer in een overwinning voor AZ en veertien keer in een gelijkspel.

AZ is het nieuwe Eredivisie-seizoen nog foutloos. Met vier gespeelde wedstrijden hebben zij twaalf punten behaald. Daarmee staan ze op de gedeelde eerste plaats met PSV en FC Twente. 

Pascal Jansen komt na de winstpartij op Sparta Rotterdam (2-0) in een illuster rijtje. Slechts twee trainers slaagden erin om met AZ de eerste vier competitieduels van het seizoen te winnen: Georg Kessler in het kampioensseizoen 1980-1981 en Louis van Gaal in 2005-2006, het laatste seizoen in De Alkmaarder Hout. 

PEC Zwolle heeft dit Eredivisie-seizoen vijf wedstrijden gespeeld. Dit pakte twee keer uit in een overwinning, één keer in een gelijkspel en twee keer werd de wedstrijd verloren. Hierdoor heeft de ploeg uit Zwolle zeven punten behaald. Afgelopen weekend stond voor de Blauwvingers de IJsselderby tegen Go Ahead Eagles op het programma. In de thuiswedstrijd stond na 90 minuten 1-1 op het scorebord.

Vangelis Pavlidis is gedeeld topscorer van de Eredivisie. De Griek schoot dit Eredivisie-seizoen elf keer op doel geschoten en dat leverde hem en AZ zes goals op. Samen met met Santiago Giménez (Feyenoord) heeft de aanvaller de meeste treffers gemaakt in de competitie.

Vangelis Pavlidis speelde tegen HSK Zrinjski zijn 100e officiële wedstrijd in het AZ-shirt. In die wedstrijden scoorde hij 53 keer en gaf hij 24 assists. 

In de afgelopen vier competitiewedstrijden heeft Yukinari Sugawara voor veel dreiging binnen de zestien gezorgd. De verdediger heeft namelijk 25 geslaagde dribbels en passes naar de zestien gegeven.

De huidige PEC-selectie kent een hoog AZ-gehalte door de aanwezigheid van Jasper Schendelaar, Thomas Lam en Ferdy Druijf. Daarnaast huren de Zwollenaren Zico Buurmeester dit seizoen van de Alkmaarders. 

PEC Zwolle spits Ferdy Druijf heeft dit seizoen twee penalty’s in het doel geschoten. Daarmee staat hij gedeeld eerste samen met Michiel Kramer en Luuk de jong. Daarnaast heeft de aanvaller 45 duels gewonnen, waardoor hij op plek twee staat in de statistieken.

Buurmeester tijdens de voorbereiding op het seizoen 2023-2024 / Foto: Ed van de Pol

Max Huiberts begon zijn betaald voetbal loopbaan als speler bij PEC Zwolle, destijds FC Zwolle. Hij speelde 20 wedstrijden in het blauwwit. Zijn neefje Dean Huiberts is nu onderdeel van de A-selectie van PEC.

Arne Slot en Piet Schrijvers waren als speler actief bij PEC Zwolle en later hoofdtrainer van AZ. Co Adriaanse en Georg Kessler waren trainer van beide clubs. 

Er zijn ook veel bekende spelers die bij zowel AZ en Zwolle onder contract hebben gestaan. Te denken aan: Dirk Marcellis Henk Timmer, Niklas Moisander, Fred Patrick, Ben Rienstra, Peter van der Hengst, Peter van der Waart, Etiënne Reijnen, Rini van Roon, Denni Avdić, Illias Bel Hassani en Tijjani Reijnders.

Het duel in Zwolle staat onderleiding van Edwin van de Graaf, geassisteerd door Roan van Marrewijk en Joris Westhof. Stan Teuben vervult de functie van VAR, naast hem zit Erik Kleinjan.

AZ kan zondag rekenen op de maximale steun van zijn fans. Alle 500 kaarten voor het bezoekersvak zijn verkocht. 

Laatste 5 ontmoetingen:
2021-2022: PEC Zwolle - AZ 2-1 (Doelpunt: Pavlidis)
2021-2022: AZ - PEC Zwolle 3-2 (Doelpunten: D. de Wit, Pavlidis 2x)
2020-2021: PEC Zwolle - AZ 1-1 (Doelpunt: Midtsjo)
2020-2021: AZ - PEC Zwolle 1-1 (Doelpunt: Boadu)
2019-2020: AZ - PEC Zwolle 2-0 (Doelpunt: Koopmeiners)

Live
De wedstrijd gaat zondag om 16:45 uur van start in het MAC3PARK Stadion. Het uitvak is uitverkocht, dus 500 AZ supporters zijn erbij in Zwolle. De wedstrijd is live te zien op ESPN. Daarnaast kun je het duel volgen via de mediakanalen van AZ: Instagram, X en Facebook. En meeluister met AZ Radio.