Terug naar overzicht

Feiten en Cijfers | Vitesse - AZ

Laatste Nieuws

02.09.2023

ALKMAAR- AZ speelt zondag zijn derde Eredivisie-wedstrijd van het seizoen tegen Vitesse. De wedstrijd wordt om 16:45 uur gespeeld in het GelreDome in Arnhem. Alles over dit duel lees je in Feiten en Cijfers.

De ploeg van Pascal Jansen is nog ongeslagen in het nieuwe seizoen in alle competities en staat op plek twee in de Eredivisie. De AZ'ers wonnen met 5-1 van Go Ahead Eagles en met 1-3 van RKC Waalwijk. 

Vitesse staat daarintegen op de twaalfde plek. Zij wonnen met 2-1 van FC Volendam en verloren met 1-3 van PSV. 

De clubs treffen elkaar voor de 58e keer in de Eredivisie. Van de voorgaande 57 ontmoetingen won AZ 28 keer. Veertien keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. 

In de laatste drie wedstrijden tegen Vitesse is AZ ongeslagen. De vorige ontmoeting vond plaats in Arnhem en eindigde in een 0-1 overwinning dankzij een goal van Jesper Karlsson.


De laatste vijf ontmoetingen:
2022-2023: Vitesse - AZ 0-1 (Doelpunt: Karlsson)
2022-2023: AZ - Vitesse 1-1 (Doelpunt: Pavlidis)
2021-2022: AZ - Vitesse 6-1 (Doelpunten: Karlsson 2x, Pavlidis, D. De Wit, Reijnders 2x)
2021-2022: Vitesse - AZ 2-1 (Doelpunt: Clasie)
2021-2022: AZ - Vitesse 3-1 (Doelpunten: Karlsson, Pavlidis, eigen doelpunt)

Aanvaller Ernest Poku gaf dit Eredivisie-seizoen al drie assists. Geen enkele speler was vaker de aangever. Afgelopen wedstrijd tegen RKC draaide AZ mede dankzij twee assists van Poku de wedstrijd om tot een 1-3 overwinning.


Ronald Koeman is zijn trainersloopbaan begonnen bij Vitesse. Ook Ronald Spelbos en Henk Wullems zijn voor beide ploegen actief geweest als trainer.

Voor huidig AZ-speler Riechedly Bazoer is dit de derde wedstrijd die hij als AZ'er speelt tegen zijn oude club Vitesse. De middenvelder heeft in totaal 104 duels gespeeld voor Vitesse. 

Andere spelers die voor beide teams uitkwamen zijn onder anderen Hans Gillhaus, Bart Latuheru Julian Jenner, Rogier Molhoek, Peter v.d. Berg, Philip Cocu, Wim van Dongen, Gil Swerts, Rick Talan, Roger Schouwenaar, Stijn Schaars, Bert Blauw. Marko Vejinovic, Rudy Das, Simon Cziommer, Gino Coutinho, Hans Visser en Roy Beerens.

Riechedly Bazoer speelde 104 duels voor Vitesse.


De wedstrijd wordt afgewerkt in het GelreDome in Arnhem. Het stadion heeft een capaciteit van 34.000 toeschouwers. Sinds 1998 is het de thuisbasis van Vitesse. 

De wedstrijd tussen Vitesse en AZ staat onder leiding van Jeroen Manschot. In Arnhem wordt hij geassisteerd door Roy de Nas en Michael Osseweijer. Igmar Oostrom vervult de functie van VAR en Maarten Ketting van AVAR. 

Live
Vitesse - AZ wordt zondag om 16:45 afgetrapt in het GelreDome. Het duel is live te volgen via ESPN. De wedstrijd is tevens ook te volgen via AZ Radio en de mediakanalen van AZ: Instagram, X - Twitter en Facebook. Na de wedstrijd tegen Vitesse is Sparta Rotterdam de eerstvolgende tegenstander in het AFAS Stadion. Het is nog steeds mogelijk jouw seizoenkaart te kopen, zodat je geen enkele Eredivisie-thuiswedstrijd meer hoeft te missen!