Terug naar overzicht

Jansen: 'Was een keiharde les'

Laatste Nieuws

27.09.2023

ZAANSTAD- De wedstrijden van AZ volgen elkaar in rap tempo op. Afgelopen zondag wonnen de Alkmaarders nog met 0-3 bij PEC Zwolle, donderdag wacht een thuisduel met Heracles Almelo. Woensdagmiddag sprak Pascal Jansen met de pers om vooruit te blikken op dat affiche. "Heel prettig om te ervaren."

Met de driepunter in Zwolle is AZ bezig aan een perfecte seizoenstart. De eerste vijf Eredivisie-duels werden namelijk allemaal gewonnen. “Maar wij gaan gewoon voor de zesde op een rij", trapte Jansen af. "Het klinkt heel cliché, maar wij willen gewoon elke wedstrijd winnen en beter zijn dan de vorige. Dat is voor ons de uitdaging.”

Keiharde les
Na de midweekse nederlaag in de UEFA Europa Conference League was de zege op PEC een welkome opsteker. Jansen: “Het zelfvertrouwen heeft een boost gekregen. Met een clean sheet, prima doelpunten en veel controle. Dat is heel prettig om te ervaren. We hebben goed gereageerd, maar ook een keiharde les meegenomen uit Bosnië & Herzegovina: als we iets minder gaan doen, worden we kwetsbaar. Dat mag absoluut niet voorkomen. Dus ook donderdag moeten we weer alle dingen goed doen.”

Bezoekers
Promovendus Heracles verspeelde afgelopen weekend een 0-2-voorsprong bij FC Volendam (2-2). Desondanks zijn de Almeloërs terug te vinden op plek negen van de Eredivisie. “Ze hebben een aantal prima wedstrijden gespeeld", wist de AZ-trainer. "Ze staan op een keurige positie op de ranglijst. Hun speelwijze is interessant en er zitten een aantal interessante spelers tussen. Daar moeten we ons morgen weer tegen wapenen.”

Pavlidis
Een van de wapens van AZ is Vangelis Pavlidis. Met zeven goals in vijf Eredivisie-wedstrijden draait de Griek op volle toeren. Jansen: “Ieder seizoen is hij beter geworden. Dat vind ik een heel bijzondere kwaliteit. Hij heeft nog meer variatie in zijn spel gekregen en zijn fitheid is aanzienlijk verbeterd. Wat ik ook bijzonder vind, is dat hij met alles waarmee hij de bal mag aanraken kan scoren. Als je al zijn goals terugkijkt, zul je zien dat hij veel diversiteit in zijn spel heeft. Hij wil natuurlijk zijn doelpunten maken, maar hij is een dusdanige teamspeler dat het winnen van wedstrijden bovenaan staat. Dat is iets waar ik ook in geloof als coach. Het team staat boven alles.”

Concurrentie
Een andere speler die veel effectiviteit met zich meebrengt in de laatste wedstrijden is Myron van Brederode. Na zijn blessure keerde hij tegen Vitesse weer terug in de basis. Sindsdien heeft twee doelpunten gemaakt en een assist en voorassist gegeven. “Hij is rijper geworden", aldus de oefenmeester. "Hij weet beter wat er in de Eredivisie wordt gevraagd en is gewoon een heel talentvolle speler. Aan de andere kant heeft hij ook baat bij de komst van jongens als Ruben van Bommel, Ernest Poku en Ibrahim Sadiq. Dat betekent dat je als speler geen gas kunt terugnemen, iets wat alle jongens kunnen gebruiken en Myron dus ook. Het verbaast me niet wat hij nu laat zien, het is alleen de vraag hoe lang hij dat niveau kan volhouden en hoe hij dat kan verhogen.”

Martins Indi
Naast de 0-3 in Zwolle, was er meer heugelijk nieuws afgelopen zondag. Bruno Martins Indi maakte namelijk na een jaar en zes dagen zijn rentree in de Alkmaarse hoofdmacht. “Ik merkte heel veel blijdschap bij mijn aanvoerder", zei Jansen. "Het was een bijzonder moment. Bruno's lichaam heeft geen reactie gekregen van de invalbeurt, dus hij is weer over gegaan tot de orde van de dag. Hij is weer écht onderdeel van de selectie. Dat hij een heel belangrijke speler voor ons is, staat buiten kijf."

Fitheid
Los van Mees de Wit kan Jansen tegen Heracles over een fitte selectie beschikken. Jansen: “We hebben geen nieuwe blessuregevallen en het staat er goed op. De kleedkamer zit goed vol en ze kunnen mooi concurreren met elkaar.”

Kaarten
AZ - Heracles Almelo begint donderdag om 20:00 uur en er zijn nog kaarten beschikbaar voor de wedstrijd. Gebruik onderstaande button en bestel direct jouw tickets.