Terug naar overzicht

AZ verliest in Eindhoven

AZ 1

06.04.2024

EINDHOVEN- AZ heeft zaterdag een volgende dreun moeten incasseren. In Eindhoven werd met 5-1 verloren van koploper PSV. Vangelis Pavlidis nam de Alkmaarse treffer voor zijn rekening.

Maarten Martens voerde één wijziging door in de basis ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Heracles Almelo. Ruben van Bommel begon op linksbuiten. 

Enerverend
In Eindhoven zagen de toeschouwers een enerverende openingsfase. Na twee minuten kon Johan Bakayoko al aanleggen voor een schot, maar zijn poging vloog over. Aan de andere kant kreeg Ruben van Bommel de bal in zijn voeten gespeeld. Hij vond Pavlidis, maar het schot van de spits raakte slechts het aluminium. Na negen minuten kwam PSV op voorsprong. Malik Tillman gaf de bal voor en Bakayoko schoot dit keer wel raak. 

Achterstand
AZ moest in de achtervolging maar het was vooral PSV dat tot kansen kwam. Luuk de Jong kreeg een enorme kans op de 2-0, maar in eerste instantie miste hij de bal en in tweede instantie schoot ook hij op de paal. Uit een corner kwam Olivier Boscagli tot koppen, maar Mathew Ryan had een briljante redding in huis om erger te voorkomen. Na 23 minuten was de doelman toch machteloos. Het was opnieuw Tillman die de bal laag inspeelde en van dichtbij werkte De Jong binnen voor de 2-0. 

Doelmannen
Met ongeveer een halfuur op de klok probeerde Guus Til het ineens, maar zijn poging uit een moeilijke hoek werd onschadelijk gemaakt door Ryan. Ook aan de andere kant onderscheidde de doelman zich. Walter Benítez pakte eerst een kopbal van Van Bommel en maakte even later een goede redding op een schot van Pavlidis, die helemaal alleen de ruimte creëerde en van ver schoot. Vlak daarna was het rust. 

Tweede helft
PSV kwam sterk uit de kleedkamer en toonde zich via Mauro Júnior direct gevaarlijk, maar hij schoot over. Twee minuten later kreeg Bakayoko de bal bij Joey Veerman, die ineens vanaf randje strafschopgebied uithaalde. Zijn poging ging maar net naast. In de 53e minuut was het dan wel weer raak voor de thuisploeg. Jordan Teze gaf de bal perfect voor op de vrije De Jong die zijn tweede van de avond binnenschoot. 

In leven
Bijna direct wist AZ te reageren. Een schot van Kristijan Belić leverde Benítez veel moeite op en de rebound kwam voor de voeten van Pavlidis. De Griek schoot raak en deed daarmee iets terug: 3-1. Direct daarop kwam Sven Mijnans na goed voorwerk van Pavlidis tot een schot, maar zijn poging was te zwak om Benítez te verrassen. 

Buitenspel
In de 67e minuut legde Mijnans op fraaie wijze de bal in het net na een pass tussendoor van Møller Wolfe, maar de middenvelder deed dat vanuit buitenspelpositie en dus ging de treffer niet door. AZ leek weer in leven, maar in de 80e minuut deelde Veerman een nieuwe dreun uit. De middenvelder schoot vanaf buiten de zestien op knappe wijze raak voor de 4-1. In de slotfase bepaalde Jesper Uneken de eindstand nog op 5-1. 

 

 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
PSV - AZ 5-1 (2-0)
Eredivisie

Opstelling PSV: Walter Benítez; Jordan Teze (88. Patrick van Aanholt), Jerdy Schouten, Olivier Boscagli (88.Armando Obispo), Sergiño Dest; Joey Veerman, Mauro Júnior (82. Isaac Babadi), Guus Til (72. André Ramalho); Johan Bakayoko, Luuk de Jong (88. Jesper Uneken), Malik Tillman. 

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara (79. Denso Kasius), Wouter Goes, Riechedly Bazoer (71. Maxim Dekker), David Møller Wolfe; Jordy Clasie, Kristijan Belić (79. Tiago Dantas), Dani de Wit; Sven Mijnans (79. Ibrahim Sadiq), Vangelis Pavlidis, Ruben van Bommel (68. Ernest Poku).

Scoreverloop: 9. Bakayoko 1-023. De Jong 2-0, 53. De Jong 3-0, 58. Pavlidis 3-1, 80. Veerman 4-1, 90. Uneken 5-1. 
Gele kaarten: Belić, Mijnans (AZ), Teze, Boscagli (PSV). 
Scheidsrechter: Dennis Higler.
VAR: Pol van Boekel.