Terug naar overzicht

Feiten en cijfers | PSV - AZ

Laatste Nieuws

06.04.2024

ALKMAAR- AZ reist zaterdagavond af naar Eindhoven voor de wedstrijd PSV - AZ. Het duel wordt om 18:45 uur gespeeld in het Philips stadion. Alles over dit duel lees je in Feiten en Cijfers.

AZ heeft het 90 keer eerder opgenomen tegen PSV. Van deze ontmoetingen won AZ vijftien keer thuis en acht keer in Eindhoven. 

AZ won de laatste vier wedstrijden in Eindhoven allemaal. Vorig seizoen werd Vangelis Pavlidis de matchwinner met een fraaie goal. 

Nog nooit won een club vijf opeenvolgende Eredivisie-duels in Eindhoven. 

Laatste vijf ontmoetingen
2023-2024 | AZ - PSV 0-4
2022-2023 | AZ - PSV 1-2 (Doelpunt: Karlsson)
2022-2023 | PSV - AZ 0-1 (Doelpunt: Pavlidis)
2021-2022 | PSV - AZ 1-2 (Doelpunten: Martins Indi en Karlsson)
2021-2022 | AZ - PSV 0-3

PSV staat eerste en verloor dit seizoen pas één keer. Vorige week versloeg NEC de Eindhovenaren met 3-1. 

Alleen PSV-doelman Walter Benítez hield dit seizoen vaker de nul in de Eredivisie (16) dan Mathew Ryan (11). 

Vangelis Pavlidis is met 24 doelpunten momenteel Eredivisie-topscorer. PSV's Luuk de Jong staat op de tweede plek in het klassement. 

Alleen PSV'ers Jordan Teze (25), Luuk de Jong (24) en Sergiño Dest (22) creërden meer kansen uit open spel in de Eredivisie dan Pavlidis (21). 

Van alle middenvelders met minstens 750 passes dit Eredivisie-seizoen heeft alleen PSV'er Jerdy Schouten een hogere passnauwkeurigheid (89,8) dan Jordy Clasie (88,8%). 

Ruben van Bommel bracht zeven jaar van zijn jeugd door bij PSV. Ook Riechedly Bazoer was zes jaar actief in de jeugd van de club.
Guus Til heeft de volledige AZ Jeugdopleiding doorgelopen en kwam tot in totaal 96 wedstrijden in het eerste elftal. Daarbij wist hij 28 keer het net te vinden en gaf hij twaalf assists. 


Boy Waterman heeft ook een verleden bij AZ. Gedurende zijn tijd in Alkmaar stond hij vijftig keer op doel en behaalde 18 clean sheets.

Albert Gudmundsson, Zakaria Aboukhlal en Nick Viergever zijn - naast Til en Waterman - de drie meest recente spelers die voor zowel PSV als AZ speelden. 

Andere spelers die zowel voor AZ als PSV actief waren op het veld zijn Roberto Verhagen, Oscar Moens, Jan Kromkamp, Danny Koevermans, Michael Lamey, Adil Ramzi, John Bosman, Philip Cocu, Hans Gillhaus, Hendrie Krüzen, Jonathan Mulder, Jan Nederburgh, Kenneth Pérez, Peter Ressel, Ronald Waterreus, Khalid Sinouh, Boy Waterman, Jeremain Lens, Roy Beerens, Dirk Marcellis, Simon Poulsen, Stijn Schaars, Héctor Moreno, Adam Maher, Derrick Luckassen, Rens van Eijden en Donny Gorter.

Trainers met een verleden als trainer of speler bij beide clubs zijn onder andere Wim Blokland, Hans Kraay, Ronald Koeman, Tonny Bruins Slot, Joop Brand, Dick Advocaat en Frits Soetekouw.

Dennis Higler heeft zondag de leiding over AZ - PSV in de Eredivisie. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door Rogier Honig en Stefan de Groot. Erwin Blank is de vierde official. Pol van Boekel vervult de taak van VAR, geassisteerd door Bas van Dongen.

Live
PSV - AZ wordt zondagavond om 18:45 afgetrapt in het Philips stadion. Het duel is live te zien via ESPN. De wedstrijd is tevens ook live te volgen via AZ Radio en uiteraard op de media-kanalen van AZ: Instagram, X en Facebook