ZAANSTAD- Met nog vijf Eredivisie-wedstrijden te gaan nadert het einde van het seizoen. AZ neemt het zaterdag in eigen huis op tegen RKC Waalwijk. Maarten Martens blikt bij AZ TV en bij de aanwezige pers op het AFAS Trainingscomplex vooruit op het duel.

Eerder in de week bracht een AZ-delegatie een bezoekje aan het ziekenhuis Noordwest te Alkmaar. "Het is leuk om dat te doen", begint Martens. "Je ziet dat je een glimlach op kinderen hun gezicht kan toveren door gewoon een cadeautje te brengen en langs te gaan. Het is een mooi initiatief. Mijn eerste dochter is ook geboren in dat ziekenhuis dus ik heb wel wat met die plaats."

RKC Waalwijk
"We willen meteen laten zien dat we de week die we gehad hebben snel achter ons willen laten", is Martens duidelijk over het affiche op zaterdag. "We zijn er op gebrand een reactie te tonen. Dat moet gewoon. Maar RKC is ook een team dat erop gebrand zal zijn een bepaalde reactie te tonen, dus het is zaak om goed bij de les te zijn. Het zijn nog vijf wedstrijden en dit is de eerste daarvan. Het is superbelangrijk dat we drie punten thuis houden."

Focus op proces
Die week met twee nederlagen heeft wel wat gedaan met de groep. "Dat merk je wel ja," vertelt Martens desgevraagd. "Met zowel het individu als met de groep. Ook omdat je het niet echt zag aankomen. Van bijna geen tegendoelpunten ga je naar heel veel. Je blijft focussen op het proces en je gaat de diepte in bij zaken die niet goed gingen. We hebben vooral gefocust op het spel zonder bal. We lieten de tegenstander te makkelijk in ons laatste gedeelte komen en zijn daar gewoon niet mannelijk genoeg geweest. Daar hebben we aandacht aan besteed. We moeten weer terug naar dat we met zijn allen in het veld staan en de tegenstander het idee heeft dat er heel weinig ruimte is om te voetballen. Je kan ook dominant zijn als je de bal niet hebt. Die overtuiging moet er weer in."

Geschorst
Martens zal ten minste één wijziging in de opstelling moeten doorvoeren. Kristijan Belić is geschorst. "Tiago Dantas is een optie daarvoor. Verder hebben we Dave Kwakman bij de selectie. Hij is een jongen die het heel goed doet. Bij Jong AZ speelt hij een heel stabiel seizoen en is hij een hele belangrijke speler. Hij heeft daar zijn bijdrage in alle aspecten van het spel. Zijn invalbeurt tegen FC Volendam heeft hij zelf afgedwongen, net als dat hij nu weer bij de selectie zit. We kunnen op het middenveld ook altijd nog schuiven met Dani de Wit en Sven Mijnans."

Blessure
Tegen RKC kan Martens ook niet beschikken over Denso Kasius. "Hij heeft een enkelblessure opgelopen", vertelt Martens. "Niet heel ernstig, maar voor hem sneu nadat hij weer minuten had gemaakt na zijn vorige blessure. Mayckel Lahdo en Lequincio Zeefuik ontbreken ook nog, evenals Bruno Martins Indi. Bruno is echter heel dichtbij, maar dit weekend komt nog te vroeg. We denken hem inzetbaar te hebben voor de laatste vier wedstrijden. Hij is weer aan het integreren in de groep. Ernest Poku is ziek en ontbreekt ook."