Terug naar overzicht

AZ Scholingsmoment: 'Fysieke aspecten al vroeg ontwikkelen'

Laatste Nieuws

02.02.2024

ZAANSTAD- AZ organiseerde maandagavond het AZ scholingsmoment voor trainers, waarbij antwoord werd gegeven op de vraag ‘‘Hoe creëer je betere voetballers door beter te bewegen?’’. Ruim honderddertig oefenmeesters, bestuurders en coördinatoren uit verschillende delen van het land waren aanwezig bij dit evenement op het AFAS Trainingscomplex.

De avond werd geopend door AZ-trainer en coördinator van de AZ Voetbalschool Dennis Zwagerman. ''Wij vinden de samenwerking met amateurverenigingen belangrijk. Een aantal keer per jaar organiseren we dit soort momenten waarbij we vragen van clubs beantwoorden en onze kennis delen. Mede door dit soort avonden hopen we het trainingsniveau in de regio's te verhogen''. De oefenmeester gaf een korte introductie en vertelde wat het doel zou zijn van deze avond. Dit AZ Scholingsmoment had namelijk een duidelijk thema: ‘Hoe creëer je betere voetballers door beter te bewegen?’. Een onderwerp waar bij amateurverenigingen veel vraag naar is.

Tijssen: 'Noodzakelijke ontwikkeling'
''Dit evenement geeft de bevestiging dat het een noodzakelijke ontwikkeling is en het is interessant om te zien hoe je dit kunt vertalen naar het voetbalveld'', geeft Björn Tijssen, Hoofd jeugdopleiding van amateurvereniging SV Enkhuizen, aan. ''Het is een specialistisch onderwerp. We zien dat kinderen steeds moeilijker gaan bewegen. Dit thema speelt daarop in door veelzijdiger te gaan bewegen, ook tijdens de voetbaltraining en dat is nodig.''

Demonstraties Onder 11 & Onder 12
Na de introductie werden de deelnemers opgesplitst in groepen en kregen zij diverse demonstratietrainingen te zien onder leiding van AZ-trainers Ivar de Boer, Dennis Zwagerman, Tim Appel, Dimitri Jolly.

Met de selecties AZ Onder 11 en Onder 12 lieten zij trainingsvormen zien, waarbij spelers gestimuleerd worden om meer en anders te bewegen dan doorgaans het geval is bij standaard voetbaltrainingen. In deze trainingssessies lag de nadruk op de elementen draaien, stoppen, keren, rennen, sprinten en duelleren. Het behouden en maximaliseren van het spelplezier van de spelers werd bij deze oefeningen geen moment uit het oog verloren.


Brandenburg: ‘Betere bewegers opleiden’

Ook Paul Brandenburg, Hoofd Jeugdopleiding van AZ, gaf het belang aan van de hoofdvraag in dit AZ scholingsmoment. ‘’Het is ontzettend belangrijk om de fysieke aspecten van jonge kinderen in een vroeg stadium te ontwikkelen. Kinderen in de sensitieve periode tot aan de groeispurt kunnen hun motorische, technische en cognitieve skills naar een hoger niveau tillen door veelzijdig te bewegen. Als club zou je de mogelijkheden om deze vaardigheden te ontwikkelen kunnen aanbieden’’, vertelt Brandenburg. ''De trainingssessies die wij demonstreren zijn speelse vormen die beweging uitdagen, aantrekkelijk zijn voor kinderen, het spelplezier vergroten en ook wedstrijdelementen bevatten. We hopen amateurverenigingen te inspireren, zodat zij binnen hun eigen vereniging kunnen toepassen wat ze vanavond hebben gezien. Hiermee kunnen zij betere bewegers opleiden die zich ontwikkelen tot atleten en ons uiteindelijk naar de Champions League schieten.’’

Wat heeft u zojuist gezien?
Na afloop van de demonstraties hield Toom Willems, fysiektrainer van de Alkmaarse club, een uitgebreide presentatie en stelde hij het publiek de vraag: 'Wat heef u zojuist gezien?'. Willems betrok het publiek bij de uitleg over hoe AZ aan de slag gaat met de bewegingsvaardigheden van zijn spelers vanaf de jongs mogelijke leeftijd.


Brainstorm & presentatie-idee
Na aanleiding van de presentatie kregen de groepen de mogelijkheid om in zogeheten breakout rooms hun vragen te stellen aan de AZ-coaches die zich in de verschillende ruimtes bevonden. Elke groep kreeg de opdracht om een spelvorm te bedenken waar dezelfde elementen in voorkwamen die in de presentatie werden genoemd. Aan het einde van de brainstormsessies, presenteerde een afgevaardigde van elke groep de door hen bedachte trainingsvorm. Hiermee kwam de avond ten einde en gingen de deelnemers met een dosis nieuwe kennis richting huis.


Van der Marel: 'Niet iets waar je automatisch aan denkt'

''Een avond als deze is zeer interessant'', vertelt Jaap van de Marel, Trainer en lid van de Technische Commissie bij amateurvereniging UVS Leiden. ''Meestal denk je als club alleen maar aan voetbalgerelateerde oefeningen, niet zozeer aan de ontwikkeling van een speler in zijn bewegingsvaardigheden. Daarnaast weet je ook niet altijd wat dat betekent voor de lange termijn. Dus het is heel goed om te zien hoe AZ daartegen aankijkt en wat wij daar als trainers van amateurvereniging mee kunnen. Oefeningen die je anders nooit doet zoals: tikkertje, spelers laten springen, balanceren, rollen, stoeien etc, zijn geen dingen waar je automatisch aan denkt als je het programma binnen de club ontwikkeld."


Tekst en foto's: AZ Media / Maxime Ledentu
Video: AZ Media / Marlon Braakman & Dylan Tromp