AZ Vrouwen onderuit tegen Feyenoord

04.02.2024

ZAANSTAD- De AZ Vrouwen verloren zondagmiddag van Feyenoord. Op het eigen AFAS Trainingscomplex kwamen de Alkmaarders al snel op 1-0 via Desiree van Lunteren. De Rotterdammers maakten voor rust de gelijkmaker en in de tweede helft incasseerde de thuisploeg nog een treffer. AZ kwam niet meer tot scoren en zo eindigde de wedstrijd in 1-2.

Interim-trainer Wouter de Vogel voerde geen wijzigingen door ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Excelsior, waarin met 1-2 werd gewonnen.

Droomstart
AZ schoot uit de startblokken en al na drie minuten lag de bal in het Rotterdamse doel. Net als vorige week tegen Excelsior was het ook nu Van Lunteren die AZ al vroeg in de wedstrijd op voorsprong bracht. AZ-spits Floor Spaan probeerde langs de lijn de bal voor het doel te krijgen. Via Feyenoord-verdedigster Amber Verspaget kwam de bal vervolgens voor de voeten van Van Lunteren die de 1-0 van dichtbij binnentikte. Hiermee maakte de aanvoerster haar vijfde competitietreffer van het seizoen.

Kansen op 2-0

De Alkmaarders waren ook na de goal aanvallend sterk en creëerden een aantal mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen. Spaan veroverde de bal na goed druk zetten en haalde vervolgens uit de op rand van het zestienmetergebied. De inzet ging rakelings langs het doel. Even later kreeg AZ opnieuw een grote kans. Camie Mol ging de combinatie aan met Spaan, waarna de rechtsback de bal teruglegde voor Van Lunteren. Laatstgenoemde schoot de bal echter over het doel van keepster Weimar en zo bleef het 1-0.

Tegentreffer
Na twintig minuten spelen kwamen de bezoekers op gelijkte hoogte. Een voorzet van Justine Brandau kon door AZ-keepster Femke Liefting niet goed worden weggewerkt, waarna de bal bij Jada Conijnenberg kwam. De Rotterdamse spits speelde ploeggenoot Sanne Koopman aan, die vervolgens raak schoot: 1-1.

Sterker Feyenoord
De bezoekers waren in het restant van de eerste helft de betere ploeg en kwamen meerdere malen tot grote mogelijkheden. Zo trof Conijnenberg kort na de gelijkmaker de lat en schoot Van der Goorbergh net voorlangs het Alkmaarse doel. Vlak voor rust moest ook Liefting nog in actie komen, na opnieuw een poging van Conijnenberg. De AZ-goalie had een goede redding in huis en zo gingen beide ploegen rusten met 1-1 op het scorebord.

Ongelukkige 1-2
In de tweede helft namen de Rotterdammers de leiding. Een afstandsschot van Koopman raakte de paal, waarna keepster Liefting de bal ongelukkig tegen haar rug kreeg en de bal vervolgens het net in rolde: 1-2.

Bezoekers gevaarlijker
De Alkmaarders probeerde vervolgens meerdere malen de aanval te zoeken via Van Lunteren, Spaan en de ingevallen Veerle van der Most, maar tot grote kansen kwam het niet. Aan de andere kant waren de bezoekers wél gevaarlijk. Een vrije trap van Zoï van de Ven raakte de lat en kort daarna maakte Liefting een goede redding op een inzet van dichtbij van middenvelder Toko Koga.

Slotoffensief AZ
In de slotfase bracht AZ de Rotterdamse defensie in de problemen en leek een Alkmaarse treffer toch te gaan vallen. Zo draaide Van Lunteren weg bij haar directe tegenstander, maar werd haar schot gepareerd door Weimar. Een corner in de extra tijd bracht de toeschouwers op het puntje van hun stoel, nadat Liefting mee naar voren ging. De hoekschop van Van Lunteren bereikte de Alkmaarse sluitpost, die vervolgens een knappe kopbal in huis had, maar Feyenoord-keepster Weimar was alert en bracht redding op de inzet van Liefting. Zo bleef een tweede Alkmaarse treffer uit en eindigde het duel in 1-2.

AZ Vrouwen - Feyenoord 1-2 (1-1)
Azerion Vrouwen Eredivisie

Opstelling AZ Vrouwen: Femke Liefting; Camie Mol, Karlijn Woons (85. Annemiek Kruijthof), Maudy Stoop, Robin Blom; Isa Colin (75. Veerle van der Most), Desiree van Lunteren, Manique de Vette; Bo op de Weegh (56. Mirte van Bentum), Floor Spaan, Romaissa Boukakar (56. Isa Dekker).

Opstelling Feyenoord Vrouwen: Jacintha Weimar; Tess van Bentem (46. Noëlle van der Sluijs), Amber Verspaget, Celainy Obispo, Justine Brandau; Toko Koga, Sisca Folkertsma, Cheyenne van den Goorbergh (67. Summer Haesakkers), Zoï van de Ven; Sanne Koopman (81. Ziva Henry), Jada Conijnenberg (77. Romée van de Lavoir).

Scoreverloop: 3. Van Lunteren 1-0, 20. Koopman 1-1, 55. Koopman 1-2.
Gele Kaarten: Colin (AZ).