ZAANSTAD- Het is Jong AZ maandag niet gelukt NAC Breda te verslaan. Op het AFAS Trainingscomplex werd de ploeg van trainer Leeroy Echteld met 2-3 verslagen door de club uit Noord-Brabant. De Alkmaarse goals kwamen van Denso Kasius en Ernest Poku.

De selectie van de beloften werd tegen NAC aangevuld met enkele spelers van AZ 1: Gonçalo Esteves, Maxim Dekker, Alexandre Penetra, Kasius, Lequincio Zeefuik en Poku.

Terugspeelbal
De eerste serieuze kans was in de twaalfde minuut voor de thuisploeg. Ernest Poku pikte een foute terugspeelbal van NAC op en omspeelde de doelman, maar liep de bal daarna over de achterlijn. Het antwoord van NAC volgde ruim een kwartier later. Patriot Sejdiu kreeg veel ruimte en kon van randje zestien schieten. Daniël Virginio Deen - die na maanden blessureleed zijn rentree maakte - bracht redding.

Bedrijvig
In de slotfase van de eerste helft toonde Jong AZ zich weer gevaarlijk met twee kansen voor de bedrijvige Gonçalo Esteves. Eerst brak de vleugelverdediger op de linkerflank knap door en ging zijn harde schot voorlangs. Kort daarna dwong hij Roy Kortsmit met een afstandspoeier tot een moeizame redding.

Penalty
Op slag van rust nam NAC de leiding. De Brabanders kregen een strafschop en die werd benut door Dominik Janošek: 0-1.

Korte hoek
Waar NAC vlak voor de pauze scoorde deed Jong AZ dat vlak erna. De beloften kregen een vrije trap op de hoek van het strafschopgebied. Kasius ging achter de bal staan en verraste doelman Roy Kortsmit met een pegel in de korte hoek: 1-1.

Verschalken
Nadat Jong AZ-captain Finn Stam gevaarlijk was met een schot van buiten de zestien kwam NAC weer tot scoren. Aimé Omgba kreeg op de flank veel ruimte en wist Deen vervolgens te verschalken: 1-2. Tien minuten later was het opnieuw raak toen verdediger Jan van den Bergh 1-3 ervan maakte.

Op jacht
De Alkmaarders probeerden in de laatste twintig minuten nog het tij te keren, maar het duurde lang voordat de ploeg een vuist kon maken. Pas in de 87e minuut wist Poku de aansluitingstreffer te maken en was de wedstrijd plots weer spannend: 2-3. Jong AZ ging in de resterende speeltijd nog vol op jacht naar meer, maar was daarin niet succesvol.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ - NAC Breda 2-3 (0-1)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Daniël Virginio Deen; Denso Kasius (90+2. Jurre van Aken), Alexandre Penetra, Maxim Dekker, Gonçalo Esteves; Loek Postma (77. Jayen Gerold), Nick Koster (77. Jorn Berkhout), Finn Stam; Ricuenio Kewal (64. Job Kalisvaart), Lequincio Zeefuik (64. Tom Kerssens), Ernest Poku.

Opstelling NAC Breda: Roy Kortsmit; Boyd Lucassen, Cuco Martina, Jan van den Bergh, Manel Royo; Fredrik Oldrup Jensen (86. Martin Koscelník), Aimé Omgba, Casper Staring; Patriot Sejdiu, Elías Már Ómarsson (78. Sigurd Haugen), Dominik Janošek.

Scoreverloop: 45. Janošek 0-1 (pen.), 47. Kasius 1-1, 56. Omgba 1-2, 67. Van Bergh 1-3, 87. Poku 2-3.
Gele kaarten: Poku, Penetra (Jong AZ), Sejdiu (NAC Breda).