Terug naar overzicht

Martens: 'Intensiteit brengen'

Laatste Nieuws

02.02.2024

ZAANSTAD- AZ neemt het zondagmiddag in eigen huis op tegen Feyenoord. Voor Maarten Martens is het zijn eerste topwedstrijd als hoofdtrainer van AZ. De coach blikt vooruit op het treffen en analyseert de aankomende tegenstander. "Zien mogelijkheden om ze pijn te doen."

Met twee keer een gelijkspel in zijn eerste twee wedstrijden is het niet de start die Martens had gehoopt. "We hebben twee keer weerbaarheid getoond en een punt gehaald", analyseert de trainer. "Maar als AZ zijnde wil je drie punten halen in die wedstrijden. We hebben nog veel werk te doen."

Stijgende lijn
De Belg ziet wel een stijgende lijn. "De dingen die we aanreiken hebben wat tijd nodig. De jongens moeten wennen aan bepaalde dingen die anders zijn. Maar ik zie daar een stijgende lijn in. De jongens staan op het trainingsveld met veel plezier en ze laten daarbij goede dingen zien. We hebben vertrouwen in elkaar en we moeten dat nu tegen Feyenoord in eigen huis gaan laten zien. We zien mogelijkheden om ze pijn te doen, maar je zal wel heel goed voor de dag moeten komen. Anders is Feyenoord een ploeg die heel dominant kan zijn."

Intensiteit
Martens verloor als speler nog nooit een thuisduel als AZ'er met de Rotterdammers. "Het zijn altijd wedstrijden op het scherpst van de snede", zei hij daarover. "De intensiteit zal centraal staan. Wij moeten die intensiteit en kwaliteit ook gaan brengen. Feyenoord is een ploeg die los van het feit dat ze in het spel aan de bal veel intensiteit brengen, maar ook vanuit achteruit gevarieerd doorkomen. Daar moeten we voldoende aandacht aan besteden. Het is een team met veel kwaliteit dat niet voor niets staat waar ze nu staan."

Twee keer
Met de bekerontmoeting direct opvolgend op woensdag, treft AZ de Rotterdamse ploeg twee keer in korte tijd. "De eerstvolgende wedstrijd is altijd de allerbelangrijkste. Maar desondanks kijk je wel vooruit. Vooral omdat we met Almere City FC daarachteraan drie wedstrijden in zeven dagen hebben. Als we intensiteit willen brengen, moeten we zorgen dat we dat goed aanvliegen en klaar zijn voor alle partijen. Maar dat begint op zondag. Daar moeten we onszelf eerst laten zien."

Zeefuik
Op de slotdag van het transferwindow kwam Lequincio Zeefuik over van FC Volendam. Martens: "Hij is heel blij dat hij hier is en zich nu op een hoger niveau mag gaan meten." Daartegenover stonden de uitgaande transfers van Mexx Meerdink en Jens Odgaard, die beiden op huurbasis de club verlieten. "Jens kwam zeker nog in mijn plannen voor", reageert Martens desgevraagd. "Ik heb een aantal keer met hem gezeten. Hij is een hele gevaarlijke aanvaller. Maar hij zat te lang in een situatie waarin hij niet genoeg speelde. Als dat gaat vreten aan je, snap ik dat je liever iets anders wilt. Voor Mexx is het een hele mooie kans om speelminuten op het hoogste niveau te vergaren. Daar zal hij wel hard voor moeten werken."

Martins Indi
Aanvoerder Bruno Martins Indi ontbrak tegen sc Heerenveen, maar is op de weg terug. "Bruno doet alweer mee op de training en is mogelijk op tijd terug voor de wedstrijd", vertelt Martens. "We missen nog wel een aantal doelmannen en Lewis Schouten ontbreekt ook met een blessure. Maxim Dekker is wel weer terug."

Kasius
De geschorste Denso Kasius zal de wedstrijd tegen Feyenoord ook missen. "We hebben een paar opties om hem te vervangen. We zijn daar nog niet helemaal over uit. Met Gonçalo Esteves hebben we iemand gehaald die daar kan spelen. Hij komt uit een periode dat hij weinig heeft gespeeld. Hij was drie weken geleden nog niet klaar om heel lang te spelen, maar is daar wel naartoe gegroeid. Hij is een reële optie voor zondag. Alexandre Penetra heeft al eerder rechtsback gespeeld en Mees de Wit kan daar ook spelen."

Live
AZ - Feyenoord begint zondag om 14:30 uur en er zijn nog maar een paar kaarten beschikbaar. Klik hier om te bestellen of gebruik onderstaande button.